<

Ce profit am obtinut la titlurile de stat in doar o saptamana

Titluri de Stat EUR

Cu toate ca sunt adeptul investitiei pe termen lung, listarea pe piata secundara a eurobondurilor romanesti a decurs mai bine decat m-am asteptat. Astfel, in chiar prima zi de tranzactionare au fost executate ordine chiar si la 102%, adica cu 2% mai mult decat valoarea nominala, echivalentul cuponului pe un an.

Tranzactionare Titluri de Stat EUR
Tranzactionare Titluri de Stat EUR

Acest lucru a creat premisele unui risk/reward favorabil pentru marcarea rapida a profiturilor la vanzarea titlurilor de stat. Practic, la o investitie de 50,000 EUR, cine ar fi vandut investitia in prima zi, imediat dupa listare, ar fi obtinut un profit rapid de 1,000 EUR, bani neimpozabili. Not bad 🙂

Impozitare Titluri de Stat
Impozitare Titluri de Stat

Daca in ceea ce priveste titlurile de stat, stiam deja ca dobanda oferita de catre Ministerul Finantelor Publice este neimpozabila, premiera absoluta o reprezinta articolul 93 din noul cod fiscal, de unde putem observa ca si vanzarea titlurilor de stat pe piata secundara este neimpozabila.

Avand in vedere acest free lunch al impozitarii 0 (ceea ce inseamna ca nu trebuie nici raportate tranzactiile la ANAF) precum si evolutia favorabila a pretului pe piata secundara, m-am gandit si am evaluat ca dintr-o perspectiva risk/reward este atractiva vanzarea titlurilor de stat in EUR cu un profit de 2% pe piata secundara.

Ordine Titluri de Stat BVB
Ordine Titluri de Stat BVB

Astfel, am setat mai multe ordine in asteptare, asa cum se poate observa din imaginea de mai sus, cat mai apropiata de targetul de profit urmarit, de 2%, echivalentul cuponului pe un an.

Am reusit in cele din urma sa vand la pretul de 101.75%, adica sa incasez profitul de 1.75% peste valoarea nominala, la care se adauga dobanda acumulata la zi si din care se scad comisioanele percepute de Tradeville, 0.1% din valoarea tranzactiei, adica echivalentul a 30 EUR.

Portofoliu BVB EUR
Portofoliu BVB EUR

Dupa toata aceasta operatiune am reusit sa obtin un profit in valoare absoluta de 515 EUR, dincolo de rambursarea principalului de 30,000 EUR care fusese investiti in 3 transe diferite in perioada de subscriere. Easy money 🙂 Mai multe detalii despre aceasta emisiune am oferit aici: https://victorvulpescu.ro/titluri-de-stat-eur/

Nu ma intrebati care sunt argumentele celor care au platit cu aproape 2% mai mult dupa listare, cand aveau posibilitatea sa subscrie timp de 3 saptamani la valoarea nominala. Pentru mine nu face niciun sens, dar era pacat sa nu profit de o astfel de asimetrie informationala.

Nu in ultimul rand, un alt argument care m-a determinat sa vand titlurile de stat denominate in EUR a fost faptul ca din discutiile purtate cu cei de la Ministerul Finantelor, am dedus ca programul Fidelis va continua si, avand in vedere si necesarul de finantare al statului roman, sunt sanse ridicate ca peste 3 luni sa avem o noua emisiune similara la EUR.

https://www.bursa.ro/florin-citu-vom-continua-programul-fidelis-62723048

Sigur, in cazul in care m-as insela, sunt multumit cu castigul de 1.75% obtinut in doar o saptamana si cu faptul ca am din nou acces la lichiditati care pot fi valorificate pentru noi oportunitati. Singurul regret ramane ca nu am subscris din start o suma mai mare, caci puteam sa-mi dublez castigul cu risc minim.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *