Unul dintre factorii critici atunci cand luam in considerare riscul si randamentele investitiilor il reprezinta orizontul de timp.
- Unele investitii arata grozav in unele perioade de timp si groaznic in altele
- Orizontul investitional de detinere a unui activ poate schimba cu totul profilul risc/reward al investitiei tale
- Diferente procentuale mici ale randamentelor obtinute pot genera diferente foarte mari pentru o detinere PE TERMEN LUNG
- Va trebui sa luam in calcul de asemenea si volatilitatea. In esenta, volatilitatea descrie cat de des sau cat de departe poate un anumit activ merge in sus sau in jos.
Vi se pare ca aceasta este o investitie buna?
Graficul de mai sus ne arata marea prabusire a burselor globale din 1987, atunci cand actiunile s-au prabusit intr-o singura zi cu peste 22%. Cum te-ai fi simtit sa fi trait pe viu acele emotii? 19 octombrie 1987 a ramas in istorie ca Black Monday, ziua cu cea mai mare scadere procentuala a burselor.
Dupa aceasta prabusire istorica, rezerva federala a SUA si bursele de valori au intervenit, instaland mecanisme numite “circuit breakers”, care au fost create pentru a lancezi viteza scaderilor bursiere si a opri tranzactionarea in momente de panica cand actiunile scad prea mult sau prea repede.
Priviti in schimb ceea ce s-a intamplat in urmatorii 2 ani:
Marea prabusire din octombrie 1987 este inca vizibila pe grafic, insa actiunile din indicele american Dow Jones erau deja la nivelurile pre-criza, atingand noi maxime dupa doar 18 luni. Performanta trecuta nu reprezinta o garantie pentru viitor, dar nu ar trebui sa ignoram lectiile istoriei. Privind retrospectiv, cel mai bun moment pentru investitii ar fi fost atunci cand te-ai fi simtit cel mai prost sa o faci, chiar dupa prabusire, insa trebuie sa retinem ca nu exista risc atunci cand privim in trecut.
Privind graficul all time al indicelui american Dow Jones Industrial Average, abia daca putem observa prabusirea din 1987. Acelasi lucru l-am putea observa in cativa ani, cand panica bursiera din timpul pandemiei de coronavirus va fi trecut neobservata pentru cei cu detineri pe termen lung.
Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) sau pur si simplu Dow este un indice bursier care masoara performanta celor mai mari 30 de companii listate la bursa din SUA. Calculat pentru prima oara in 1896, indicele a fost creat de Charles Dow, editor la Wall Street Journal si co-fondatorul companiei Dow Jones, denumindu-l asa dupa numele sau si al asociatului sau, statisticianul Edward Jones.
Termenul lung s-ar putea sa fie prea scurt
Fostul manager al unui fond de hedging, Lars Kroijer, a afirmat intr-un interviu faptul ca una din principalele greseli pe care o comit investitorii de retail este sa fie programati cu credinta limitativa ca pe termen lung investitiile in actiuni vor aduce intotdeauna randamente real pozitive. Nu doar ca evidenta empirica ne arata contrariul, dar daca ar fi asa, de ce ar mai tine cineva vreodata banii in cash sau titluri de stat?
Cei care privesc la performanta indicelui Dow Jones, ar putea considera pe baza datelor din trecut ca pietele isi revin intotdeauna daca astepti suficient timp. Acest lucru este adevarat daca privesti la rezultatele bursei din SUA si daca trecutul ar fi vreo garantie a viitorului. Pe de alta parte investitorii care au cumparat companii japoneze in 1980, care dominau la vremea respectiva indicii globali, ar avea o alta parere.
Dupa aproximativ 30 de ani de la prabusirea istorica a indicelui NIKKEI, care a picat de la aproximativ 40,000 de puncte, acesta inca se tranzactiona la finele anului 2017 la sub 50% de la valoarea maxima obtinuta in 1989.
Nicolas Rabener, directorul celor de la FactorResearch, afirma de asemenea ca strategia de tip buy and hold functioneaza doar pe un bull market secular. Intr-o perioada de secular decline, o astfel de abordare s-ar putea sa nu mai functioneze, fiind nevoie de momentum trend following.
Pentru investitorii care urmeaza o strategie de tip buy and hold, diversificarea este cheia pentru a evita episoade precum Japonia. De asemenea, trebuie sa intelegem ca nu exista “price based mean reversion” ci doar “valuation based mean reversion”. De aceea, trebuie sa fim tot timpul constienti de pretul pe care il platim si de randamentele asteptate, iar fiindca nu putem sti ce ne rezerva viitorul, trebuie sa gestionam eficient riscul.
Se pare ca abia dupa criza COVID-19 din 2020, indicele japonez NIKKEI 225 a inceput sa creasca din nou accelerat, apropiindu-se de pragul de 30.000 de puncte. Chiar si la nivelul de astazi insa, indicele japonez nu a depasit maximele de acum 30 de ani. Daca esti pe acest blog si citesti articolul probabil te consideri un investitor pe termen lung. Dar cat de lung este termenul lung?
Clasele de active cu risc mai mic pot aduce pierderi
Vi se pare ca aceasta este o investitie buna?
Graficul de mai sus ne arata performanta unui ETF pe titluri de stat investment grade din SUA intre 2012 si 2020. Destul de frumoasa evolutia, nu-i asa? Pai asa sa fie?
Titlurile de stat din zona tarilor dezvoltate sunt considerate printre cele mai sigure investitii din lume, pe langa cash-ul in depozite bancare, care intra in plafonul de garantare de 100.000 EUR. Mai mult, titlurile de stat americane sunt considerate cele mai sigure investitii, cu grad de risc 0. Asta inseamna ca o astfel de investitie ar trebui sa ne conserve averea, nu?
Nu neaparat. Asa cum puteti observa din graficul de mai sus, UK gilts – titlurile de stat din UK, considerate o investitie sigura, nu au performat foarte bine in ultimul an, aducand o pierdere de capital investitorilor. Sa vedem cum s-au comportat in comparatie cu indicele bursier din UK, FTSE 100.
Fondul sigur de titluri de stat din UK a adus o pierdere de aproximativ 10% din iunie 2020 pana astazi, perioada in care indicele bursier FTSE 100, considerat riscant, a adus un castig de capital de aproximativ 30%.
Asa este, dar investitiile in actiuni sunt riscante si volatile, nu? Absolut, insa pe termen lung actiunile s-au comportat ca un hedging mai bun impotriva inflatiei, de care nici nu am mentionat. Ce am vrut sa mentionez mai sus este ca titlurile de stat din UK au adus o pierdere nominala de 10%.
Ca mai toate bancile centrale ale tarilor cu monede puternice, folosite in schimburile comerciale internationale, Banca Centrala a Angliei are o tinta anuala a inflatiei de 2%, iar rata curenta a inflatiei este de 1.5%. Asta inseamna ca la nivelul cosului agregat al bunurilor de consum, am mai pierdut inca 1.5% din valoarea reala a banilor, papati de inflatie.
Alocarea activelor: Actiuni vs obligatiuni
Nu vreau sa afirm ca ar trebui sa detineti actiuni vs obligatiuni sau viceversa. De fapt nici nu sustin asta. Consider ca in functie de profilul vostru de risc si de orizontul investitional, cel mai bine este sa gasiti un mix intre aceste doua clase de active, asta ca sa nu mai vorbim de evitarea riscurilor idiosincratice precum a detine actiuni dintr-o singura regiune geografica, precum Japonia in 1989 sau SUA astazi, care se tranzactioneaza la valuation-uri ridicate si pot aduce dezamagiri investitorilor pe viitor.
Cu aceste exemple oferite as vrea mai degraba sa va provoc sa ganditi pe termen lung cand vine vorba de investitii si sa va cunoasteti orizontul investitional. Multa lume afirma ca investeste pe termen lung, dar nu isi cunoaste prea bine orizontul investitional si se panicheaza la prima corectie bursiera sau nu suporta bine volatilitatea.
In format tridimensional, dincolo de risc si randament, trebuie sa luam si timpul in calcul, pentru ca fiecare investitie trebuie considerata pe diferite orizonturi de timp, nu doar cum a performat intr-o luna sau intr-un an. Asa-zisa siguranta este relativa, caci trebuie sa ne intrebam daca este pe termen scurt sau pe termen lung, daca este in termeni reali sau nominali.
De asemenea, siguranta poate depinde si de evaluarea fundamentala a activelor. Pot fi active cu volatilitate mare dar care sa ne ofere siguranta ca, in pofida volatilitatii distributiei, sa genereze un randament satisfacator pe perioada detinerii sau viceversa. Simpla predictie a directiei pretului reprezinta o speculatie, piata poate merge in sus, in jos sau ramane flat.
Cei mai multi dintre noi nu au niciun skill in a judeca cum se vor comporta diferite investitii pe termen scurt sau mediu si este cel mai bine sa nici nu incerce sa o faca. Tocmai de aceea, asa cum afirma Larry Swedroe, cea mai buna abordare pentru un investitor de retail este o alocare strategica a activelor, facand managamentul riscului, nu al randamentelor.
Orizontul de timp si diversificarea
Din pacate nu avem la dispozitie o masina de timp si nici un glob de cristal. Nici macar o tiparnita de bani ca in Casa del Papel ca sa credem, asa cum afirma cel mic, ca banii sunt infiniti. Avem resurse limitate pe care le putem investi si suntem siguri de un singur lucru: riscul in pietele financiare.
Asa ca nu putem investi privind in retrospectiva si nici nu putem sti ex-ante care vor fi castigatorii de maine. Ceea ce putem face este sa dispersam riscul intre mai multe investitii sau clase de active. Detinand o colectie de active, putem digera mai bine cresterile si scaderile. Am putea chiar folosi volatilitatea in avantajul nostru, in functie de strategia investitionala.
- Reteta rezultatelor slabe – sa urmarim intotdeauna performerii recenti in timp ce ignoram lectiile istoriei, diversificarea activelor si valuation-ul pietelor de capital
- Reteta rezultatelor bune – sa avem un plan pe care sa il urmarim cu disciplina, sa investim in activele nepopulare. Daca istoria este un ghid, atunci singurul predictor al randamentelor asteptate il reprezinta valuation-ul si putem paria pe mean reversion
Diferitele tipuri de investitii precum cash-ul, titlurile de stat, imobiliarele sau actiunile sunt considerate clase de active. De exemplu cash-ul este o clasa de active. Tesla reprezinta o companie individuala, fiind o investitie specifica din cadrul clasei de active numite actiuni.
Mai sus puteti vedea celebrul tabel periodic Callan, mentionat recent in ultimul podcast de Paul Merriman, unde puteti observa distributia randamentelor principalelor clase de active pe ultimii 20 de ani. Nu are importanta care sunt diferitele clase de active din tabelul de mai sus. Acesta este doar un exemplu.
Ar trebui sa alegem un singur activ sau pe toate?
Daca am fi avut acces la acest tabel cu distributia randamentelor in primul an, ne-am fi bagat toti banii in activul cel mai performant si am fi castigat o caruta cu bani. Daca acel activ ar fi fost imobiliarele din Bucuresti, deja ne-am fi confruntat cu riscul concentrarii, dar daca am fi stiut randamentul dinainte, nu ar mai fi existat risc in trecut.
Realitatea este ca niciodata nu vom sti rezultatele dinainte, altfel decat prin noroc. Nu putem fi siguri cu privire la viitor, putem doar sa ne cream asteptari realiste. Cu toate acestea, daca istoria ar fi un ghid pentru viitor, de obicei cel mai performant activ intr-o decada se transforma intr-unul din cei mai slab performanti in urmatoarea decada.
In loc de concluzii
- Cel mai mare randament il obtine tot Piticul, orice ai face
- Detinerea unui mix de active poate netezi evolutia portofoliului investitional
- Activele individuale pot avea drawdown mai mare, dar si castig mai mare
- Pretul platit pe diversificare este ca nu vei obtine niciodata cele mai mari randamente detinand doar cea mai performanta clasa de active
- Avand in vedere ca nu putem sti ex-ante care va fi cea mai profitabila clasa de active, diversificarea ramane singurul free lunch in finante si modalitatea eficienta de gestionare a riscului in investitii
Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Investitiile sunt un maraton, nu o cursa de 100m garduri. Astfel, pe langa corelatia clasica dintre risc si randament, trebuie sa tinem cont si de orizontul de timp atunci cand realizam un plan pe termen lung.
Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.
Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.
Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.
Disclaimer:
Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.