Lansarea Blogului Personal
Acesta este primul meu blog, conceput in scop recreational, din pasiune, ca un jurnal personal care sa ma calauzeasca in activitatea investitionala, care reprezinta mai nou dincolo de un mijloc pentru atingerea dezideratului de independenta financiara, o provocare intelectuala si un hobby.
Cine sunt eu?
Probabil te intrebi cine sunt eu astfel incat in cele de mai jos voi asterne pe hartie cateva cuvinte despre mine. Ma numesc Victor. Victor-Emanuel. Am 34 de ani, sunt nascut si crescut in Bucuresti, probabil cea mai poluata capitala europeana, atat din punct de vedere atmosferic cat si fonic.
Inca de mic copil am fost preocupat de educatie si de studiu, absolvind ciclul gimnazial ca sef de promotie. La un moment dat, odata cu admiterea la liceu – Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, am decis relaxarea masurilor de distantare sociala, fiind perioada cea mai boema a existentei mele.
La 16 ani m-am inscris in Gruparea Colegiala Liberala, o factiune de juniori a PNL. Totodata, am inceput sa scriu si sa public prima mea carte de beletristica “Calatorul”. Nu ar fi multe de mentionat aici fiindca majoritatea timpului mi-l petreceam prin sedii de partid, cafenele, restaurante si cluburi, printre alcool si fum de tigara (la vremea aceea inca se fuma in locuri publice)
Calatorul
Carte de beletristica publicata in anul 2011 de autorul Victor-Emanuel Vulpescu, care descrie povestea lui Alfonso, cel care calatoreste in timp cu puterea gandului, neavand un fir narativ clasic, dar prezentand amalgamul de ganduri si trairi ale personajului principal. Cartea este scrisa in stil dadaist, inspirata din literatura lui Urmuz. Pentru a intelege sensul cuvintelor ce vor putea fi citite, este nevoie de o minte limpede si odihnita. Lectura placuta!
Background educational
Dupa ce am absolvit liceul cu media 9.56 la bacalaureat, am dat admiterea la Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare in limba engleza, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, sectie care la acea vreme era considerata cea mai de perspectiva. Dupa doar un an, latura mea boema a iesit din nou la suprafata, urmand sa frecventez in paralel cursurile Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti. Acolo l-am descoperit pe John Rawls si ale sale principii ale dreptatii sociale.
Am continuat studiile cu doua programe de masterat:
- Master in Banci si Politici Monetare, Facultatea de Finante-Banci, ASE Bucuresti
- Master in Studii de Dezvoltare Internationala si Etica Relatiilor Internationale, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
Cum am descoperit pokerul online
Inca din perioada facultatii am descoperit mirajul jocurilor de noroc la distanta si am inceput sa practic poker-ul online. Desi am cochetat pentru o scurta perioada dupa terminarea studiilor cu piata muncii, lucrand timp de un an in back-office intr-o banca, mi-am dat seama destul de rapid ca perspectivele pe piata muncii sunt destul de limitate iar cu exceptia IT-ului sau pozitiilor de senioritate, nu se justifica investitia de timp pentru un venit capped.
Cresterea venitului activ
Prin urmare, dupa ce am acumulat o experienta minimalista care nu mi-a servit la nimic altceva decat ca experienta de viata, in sensul in care nu am reusit sa gasesc un job bine platit sau care sa-mi placa, m-am focusat pe ceea ce mi se parea nu doar mai important, dar simteam ca depindea exclusiv de mine, si anume cresterea venitului activ si imbunatatirea hourly rate-ului.
Astfel, am continuat sa joc poker online full time in aria mea de confort, cash games micro stakes, avand un hourly rate mediu pe un sample reprezentativ de vreo 4-5 ori mai bun decat la jobul de la banca. In plus, fiindca toata activitatea era online, de acasa, imi puteam face programul cum vreau, fara sa mai pierd timp pe drum sau bani cu mancarea/transportul.
Hourly rate vs salariu lunar
Timpul liber ramas imi permitea sa ma focusez pe alte proiecte ca freelancer. Nefiind plafonat de un venit fix, chiar daca incasarile erau volatile, am reusit sa fac intr-un timp rapid mult mai multi bani decat as fi produs la un job entry level full time.
Planul pe care mi-l facusem nu era unul pe termen lung, avand in vedere ca era improbabil sa joc poker toata viata, insa m-am multumit si cu ideea de a face cat mai multi bani in cat mai scurt timp, fara sa depind de altii sau sa astept promovari care mi-ar fi adus dupa 10 ani cat castig in prezent. Asa cum probabil stiti, nu imi place sa stau la coada si nici nu am foarte multa rabdare.
Cum a luat nastere ideea venitului pasiv
La un moment dat insa a venit timpul unei strategii pe termen lung. Daca pana atunci facusem bani in mod activ furand startul si luand-o pe ocolite si economisisem bani adoptand un lifestyle frugal pana la atingerea unui target arbitrar, de acum incolo trebuia sa incep sa generez si surse de venit pasiv, precum si obiective care dincolo de bani sa aiba si o insemnatate.
Pasiunea pentru investitii
Asa am inceput sa tatonez cu lumea investitiilor, fiind deja familiarizat de la poker cu concepte precum EV – equity value sau volatilitate. Mi s-a parut fascinant ca desi la poker trebuia sa revin de fiecare data la mese pentru a juca mainile care imi ofereau probabilitatea de castig pe termen lung, in investitii tot ce trebuia sa fac era sa-mi rafinez strategia, sa aloc capitalul si sa astept.
Practic, imi puteam folosi skill-urile dobandite atunci cand jucam poker online, precum gandirea analitica, controlul emotiilor, fara sa mai fie nevoie sa investesc timp pentru a produce bani. Acest lucru a fost foarte util fiindca am inceput sa inteleg destul de repede cum functioneaza investitiile. Am reusit sa fac distinctia intre mirajul imbogatirii rapide si farmecul dobanzii compuse pe termen lung si sa inteleg ca investitiile nu sunt despre adrenalina, ci despre rabdare, disciplina si viziune strategica.
Independenta financiara timpurie
Astfel am devenit pasionat de investitii si desi am inceput sa dau o insemnatate mai mare economisirii si alocarii capitalului, care aveau acum si un target mai concret, si anume atingerea independentei financiare, am inceput sa realizez ca dincolo de latura materiala, pentru mine investitiile reprezinta si un joc al mintii, o provocare intelectuala care s-a transformat rapid intr-un hobby, nu doar din dorinta de a maximiza profiturile si a gestiona riscurile, ci de a intelege complexitatea pietelor financiare.
Comunitatea Investitorul Inteligent
Pentru a satisface acest hobby, a-mi urmari rezultatele si a impartasi si altora cunostintele si pasiunea mea, m-am decis sa deschid acest blog, in paralel cu canalul de youtube care deja imi poarta numele. De asemenea, pentru cei care vor sa aiba acces inclusiv la platforma mea de research in investitii si la toate analizele pe care le fac, va puteti abona in comunitatea https://www.patreon.com/investitorulinteligent
Intrucat sunt adeptul diversificarii si dispersiei riscului, consider ca este mai sigur sa ai mai multe revenue streams decat un singur venit fix, salariul, care te plafoneaza, nu iti da sansa sa te dezvolti si daca dispare, ramai fara nimic.
Viitorul Pietei Muncii
Intr-o lume din ce in ce mai polarizata, piata muncii va deveni un cosmar intrucat, dincolo de beneficiile mizere in raport cu rentabilitatea capitalului, va deveni un lux pentru majoritatea oamenilor sa mai poata obtine un job intr-o lume a automatizarii.
Monetarizarea blogului si valori nemateriale
Nu m-am hotarat cum voi monetiza pe viitor acest blog, insa prefer sa obtin un venit aditional facand ceea ce imi place si diversificandu-mi totodata sursele de venit decat sa fiu captiv pentru totdeauna cursei sobolanului si dupa ce voi fi pedalat din ce in ce mai tare, dupa ce imi voi fi vandut precum Faust sufletul pentru bani, sa constat in final ca am fost prins in cursa, caci dincolo de sistemul monetarist exista valori universale inalienabile si nepretuite precum libertatea, sanatatea sau dragostea.