La prima si ultima mea participare la Money Days, in 2019, un celebru educator financiar atragea atentia investitorilor asupra riscurilor privind taxa pe mostenire aplicabila non-rezidentilor la Interactive Brokers, aspect cat se poate de important pentru investitorii care planuiesc sa lase mostenire averea acumulata de-a lungul timpului. La vremea aceea, cand inca nu avea un parteneriat, respectivul educator financiar folosea cuvinte peiorative la adresa brokerului XTB, prezent pe piata locala si recomanda DEGIRO, din motive pe care nu mi le mai amintesc exact, acesta nefiind insa disponibil investitorilor din Romania.
In anul dinainte de a muri, Benjamin Franklin a afirmat ca in aceasta viata, nu putem fi siguri de nimic, cu exceptia mortii si a taxelor. Acest lucru nu este chiar perfect adevarat, intrucat la fel de certa este si dragostea de neprecupetit pentru domnisoara de la XTB, insa combinatia fatala pentru un investitor o reprezinta moartea si taxele, adica taxa pe mostenire, care poate pune in pericol averea generationala si ii poate supune pe mostenitori la riscul muncii fortate de imprejurarile nefaste ale existentei.
Mitul taxei pe mostenire la Interactive Brokers
Daca in Romania, politicienii sunt huliti si ridiculizati tot timpul, in cea mai mare parte pe buna dreptate, cu atat mai mult cu cat vorbim de un cartel politic, cand vine vorba de acesti guru ai investitiilor, constituiti intr-un cartel al educatorilor financiari, in mod paradoxal, lumea ii ridica in slavi fara sa treaca prin filtrul personal ideile exprimate. Asa se pot propaga, prin efectul riscului de contagiune dat de retelele sociale, nenumarate mituri, care pot aduce prejudicii finantelor personale.
Va spun sincer ca si eu era sa cad in aceeasi capcana, crezand in mitul taxei pe mostenire la Interactive Brokers, motiv pentru care am ezitat sa imi deschid cont la cel mai serios broker american. Bineinteles, motivul este oarecum pueril pentru unii oameni care poate merg dupa dictonul “Dupa mine, potopul”, in timp ce altii se pot gandi pe buna dreptate ca moartea este o chestiune destul de indepartata. Pentru cei care insa au familie si copii, subiectul taxei pe mostenire este destul de important.
Versiunea neoficiala a mitului taxei pe mostenire la IB era ca in cazul in care vei deceda, vei fi supus unui estate tax de 40%. De ce spun ca este un mit? Pentru ca respectiva taxa pe mostenire nu se aplica asupra tuturor detinerilor tale de la Interactive Brokers, ci doar asupra detinerilor/activelor domiciliate in SUA. Cu alte cuvinte, activele intangibile domiciliate in SUA ar fi de pilda actiunile corporatiilor americane sau ETF-urile domiciliate in SUA. Cu toate ca sunt excluse conturile bancare domiciliate in SUA, nu acelasi lucru este valabil si cu cash-ul de pe contul brokerului, care este de asemenea si el supus taxei pe mostenire.
O alta limitare a taxei pe mostenire in SUA ar tine de atingerea plafonului de 60,000 USD. Cu alte cuvinte, chiar daca detii active americane ca non-rezident, daca cuantumul acestora nu depaseste plafonul minim de 60,000 USD, atunci vei fi exceptat de la taxa pe mostenire. Mai mult decat atat, taxa pe mostenire aplicabila peste plafonul de 60,000 USD variaza intre 18% si 40%.
Cum eviti taxa pe mostenire la Interactive Brokers
Probabil te intrebi cum ai putea evita sa platesti prohibitiva taxa pe mostenire la Interactive Brokers, tinandu-ti totodata activele la cel mai sigur si reputabil broker american, popular in intreaga lume, ce ofera atat two factor authentication, precum si acces la toate instrumentele financiare. M-am gandit si eu la aceasta problema si am identificat 3 solutii cu grade diferite de risc:
- Daca depasesti plafonul de 60,0000 USD in actiuni sau ETF-uri domiciliate in SUA, poti continua sa investesti in active americane prin intermediul ETF-urilor domiciliate in Irlanda sau Luxemburg
- Daca esti casatorit si ai incredere in partenerul de viata, poti sa-ti creezi un joint account la IB
- Daca esti single si nu ai incredere in nimeni, poti lasa credentialele contului unui membru al familiei
Taxa pe mostenire reprezinta practic o taxa pe avere aplicabila la moartea ta. Conform legislatiei fiscale americane, un non-rezident poate plati pana la 40% taxa pe mostenire in cazul decesului. Chiar si asa, taxa se aplica doar in eventualitatea in care depasesti pragul de 60,000 USD detinuti in active domiciliate in SUA. Sa zicem ca portofoliul tau la Interactive Brokers este de 100,000 USD, investiti in actiuni din SUA. In cazul decesului, taxa pe mostenire se aplica doar asupra diferentei de 40,000 USD.
Exista si unele tari care beneficiaza de imbunatatiri ale acestor conditii, prin tratatele privind taxa pe mostenire: Australia, Franta, Germania, Elvetia, Irlanda, Franta, Italia, UK etc. Romania nu face parte dintre ele, insa beneficiaza de tratatul privind eliminarea dublei impuneri, care confera non-rezidentilor beneficiul de reducere a impozitului pe dividende, de la 30% la 10%.
In cele de mai sus, vedem exact care sunt procentele aplicabile taxei pe mostenire in SUA, in functie de valoarea portofoliului nostru. In exemplul de mai sus, am fi taxati pentru diferenta de 40,000 USD cu pana la 24%, rezultand o taxa de 8,200 USD. Cota maxima de taxare de 40% se aplica non-rezidentilor cu o avere mai mare de 1 milion USD, detinuta in active domiciliate in SUA.
ETF-urile domiciliate in Irlanda/Luxemburg
Daca portofoliul tau de investitii de la Interactive Brokers este mai mic de 60,000 USD, nu merita sa-ti bati capul intrucat nu vei fi impactat in niciun caz de taxa pe mostenire. Daca insa esti investitor in actiuni americane iar portofoliul tau este mai mare de 60,000 USD, atunci trebuie sa tii cont de riscul estate tax pentru orice suma depaseste plafonul minim. Exista insa solutii.
Poti continua sa investesti in active americane folosind ETF-urile domiciliate in Irlanda sau Luxemburg, care te scot de sub incidenta legilor americane, care fac referire exclusiv la activele domiciliate in SUA. Atat Irlanda cat si Luxemburg nu percep o taxa de mostenire pentru non-rezidenti, astfel incat folosind umbrela paradisurilor fiscale poti evita sa platesti estate tax.
De pilda, poti investi in indicele american S&P500, care iti ofera acces la cele mai mari 500 de companii americane in functie de capitalizarea de piata, prin intermediul unui singur vehicul investitional, un ETF cu acumulare a dividendelor (pentru eficienta fiscala) oferit de iShares, domiciliat in Irlanda (paradis fiscal). In felul acesta, vei fi scutit atat de impozitul retinut la sursa de Irlanda pentru dividendele distribuite catre tine de catre ETF (nivelul 2 de taxare), cat si de taxa de mostenire, in cazul decesului.
Este important de mentionat ca exista 3 nivele de taxare a dividendelor pentru non-rezidenti:
- L1TW: Procentul impozitului retinut la sursa de tara de origine a actiunii pentru dividendele distribuite de aceasta catre fond (taxarea de nivel 1)
- L2TW: Procentul impozitului retinut la sursa de catre tara unde este domiciliat fondul de investitii (ETF-ul) pentru dividendele distribuite tie de catre fond (taxarea de nivel 2)
- L3T: Procentul impozitului pe care va trebui sa il platesti in tara ta de rezidenta fiscala (taxarea de nivel 3)
Joint Account Interactive Brokers
Atunci cand iti deschizi cont la Interactive Brokers, poti opta fie pentru un cont individual, fie pentru un joint account, in cazul in care sa zicem ca esti casatorit si vrei sa-ti deschizi un cont comun impreuna cu sotia. In acest caz contul este al amandurora, astfel incat amandoi aveti acces la cont. In cazul in care unul din soti decedeaza, celalalt poate prelua controlul contului.
O astfel de solutie te poate scuti de plata taxei pe mostenire, insa presupune sa ai incredere in partenerul de viata. Tinand cont de rata mare a divorturilor din ziua de azi, putine casnicii mai sunt sigure in ziua de azi. In ipoteza in care ai copii rezultati dintr-o casnicie anterioara, acestia ar putea sa nu aiba acces la mostenire in cazul in care actuala sotie retrage toti banii din cont.
Cu toate acestea, s-ar putea ca parte din averea defunctului sa intre sub incidenta taxei pe mostenire, astfel incat chiar daca sotia reuseste sa retraga banii, acestia fiind fungibili, sa poata exista repercusiuni legale, in cazul in care cineva sesizeaza decesul partenerului. Cel mai bine va consultati cu un avocat specializat. In mod neoficial, puteti insa accesa banii din cont.
Credentialele contului IB unui membru al familiei
Cea de-a treia si cea mai riscanta sau neortodoxa solutie ar fi sa lasati credentialele contului unui membru al familiei in care aveti foarte mare incredere, in cazul in care se intampla ceva cu dumneavoastra. Chiar daca acesta nu ar intentiona sa retraga banii din cont, in definitiv este bine ca in caz de forta majora familia dumneavoastra sa fie la curent cu activele pe care le aveti.
Daca familia dumneavoastra nu cunoaste unde este stocata averea, s-ar putea sa aiba dificultati sa intre in posesia ei, cu sau fara existenta unei taxe pe mostenire. Prin urmare, daca investiti in active intangibile si aveti cont la mai multi brokeri, ar trebui sa notificati un membru de incredere al familiei cu privire la locul unde sunt plasate fondurile. Iata cateva idei de luat in calcul:
- familia dumneavoastra este bine sa stie unde se afla activele dumneavoastra daca patiti ceva
- avand credentialele contului, banii pot fi retrasi in mod informal fara sa fie notificat brokerul de deces
- in ipoteza in care banii au fost retrasi, este improbabil ca brokerul sa verifice daca persoana mai este in viata
Este bine sa va consultati cu un avocat specializat pentru a analiza care ar fi repercusiunile legale in cazul in care banii sunt retrasi din cont si intrati sub incidenta taxei pe mostenire. Dincolo de aspectele legale, trebuie avute in vedere si cele practice.
Dintre toate variantele de mai sus, solutia mea preferata este sa elimin practic riscul taxei pe mostenire la Interactive Brokers, investind exclusiv in ETF-uri domiciliate in Irlanda sau Luxemburg, care nu percep estate tax. Astfel, pot investi indirect inclusiv in active americane sub umbrela ETF-urilor cu acumulare. In mod ironic, nu doar ca este ineficient sa investesti in actiuni individuale din SUA, dar mai risti sa platesti si taxa pe mostenire pe deasupra, pe langa ineficienta fiscala a dividendelor.
O alta optiune disponibila pentru cei care prefera sa investeasca in actiuni individuale domiciliate in SUA este sa incheie o asigurare de viata care sa acopere riscul taxei pe mostenire, insa presupune costuri suplimentare cu primele de asigurare.
Acum ca am lamurit toate aceste aspecte in legatura cu taxa pe mostenire la IB, daca nu detii deja cont si vrei sa-ti deschizi unul la Interactive Brokers, poti folosi acest link si vei putea castiga pana la $1,000 bani extra constand in actiuni gratuite la IBKR.
Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.
Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.
Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.
Disclaimer:
Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.