Majoritatea oamenilor care isi investesc banii pe termen lung decid ca ar trebui sa detina niste actiuni. Aceasta este o idee buna. De-a lungul ultimilor 70 de ani, un indice global de actiuni a adus investitorilor un randament anualizat cu capitalizare de 7.1% in termeni reali.
Prin comparatie, obligatiunile guvernamentale cu scadenta pe termen lung au adus aproximativ 3.6%, randament indexat cu inflatia, intr-o perioada in care acestea s-au aflat intr-un bull market secular, in care am asistat la scaderea succesiva a ratelor de dobanda.
Astfel, actiunile par a fi castigatorul pe termen lung cand vine vorba de alocarea capitalului pentru pensie iar perspectiva obligatiunilor pare nesatisfacatoare pentru viitor, in contextul dobanzilor la minime istorice si riscului inflationist in crestere. Dar ce sunt actiunile?
Ce este o actiune
Actiunile reprezinta parti de proprietate asupra companiilor. Detinand o bucata dintr-o companie in calitate de actionar, aveti dreptul la o parte din averea generata in timp de aceasta. Dreptul actionarior variaza in functie de numarul de actiuni detinute.
Economiile occidentale s-au extins de-a lungul ultimelor decenii, stimulate inclusiv de inflatie. Aceasta crestere economica s-a reflectat in performanta companiilor, care in ansamblu au devenit mai valoroase in timp.
Prin urmare, actiunile au oferit investitorilor cele mai bune castiguri pe termen lung, comparativ cu activele cu venit fix precum cash sau obligatiuni.
Pretul actiunilor poate merge in sus sau in jos
Pentru a fi clar pentru toata lumea, actiunile la care ne referim aici sunt cele ale companiilor publice, care sunt tranzactionate pe bursele de valori si care, spre deosebire de zona de private equity, beneficiaza de lichiditate.
Activitatea de trading presupune ca pretul actiunilor listate poate merge atat in sus cat si in jos, ceea ce inseamna ca pe langa cashflow-ul generat de dividende, poti obtine un venit vanzand actiunile tale in viitor la un pret mai mare decat cel la care le-ai cumparat.
Aceasta combinatie de crestere de capital si incasare de dividende este modul in care actiunile livreaza randamente investitorilor. Cu toate acestea, este important sa ne dam seama ca valoarea actiunilor fluctueaza in ambele sensuri, adica preturile lor cresc si scad. In mod particular, intr-o criza bursiera, pretul actiunilor poate scadea destul de mult.
Pana in prezent, majoritatea pietelor occidentale si-au revenit in cele din urma, chiar si dupa prabusiri epice precum in 2008. Acest lucru a rasplatit investitorii care si-au pastrat pozitiile, depasind tentatia de a vinde in pierdere.
Cu toate acestea, flexibilitatea acestora a fost redusa, pana cand preturile si-au revenit, averea lor fiind redusa, chiar daca nu au marcat pierderea. Pe viitor, nu exista nicio garantie ca pietele isi vor reveni din nou. O astfel de volatilitate (si incertitudine) este ceea ce face actiunile sa fie mai riscante decat cash-ul sau obligatiunile.
Pur si simplu nu stiti cat vor valoara actiunile voastre intr-o anumita zi sau luna, chiar daca credeti ca pe termen lung veti fi recompensat ca le detineti cu o prima de risc si, pe buna dreptate, aveti cea mai mare probabilitate sa o faceti. Atunci cand preturile scad, poate dura ani ca piata sa isi revina.
Daca ne uitam la graficul indicelui S&P500, putem observa cel putin doua momente in care piata a scazut in ultimii 3 ani. Prima oara am asistat la o scadere mai mica in 2018, dupa care a urmat una abrupta in 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Intr-adevar, daca acest grafic ar fi singura dovada pe care v-as putea-o arata despre investitiile in actiuni, v-ati putea gandi ca nici nu merita sa va mai bateti capul. Dar daca priviti graficul urmator?
Daca ne uitam la cele doua crize recente, din 2000 si 2008, observam ca nivelul pietei in 2015, dupa aproape 1 deceniu si jumatate, nu este cu mult mai ridicat decat la maximele din 2000, chiar si dupa ce piata a trecut prin cresteri si scaderi agresive. Cu alte cuvinte, am indurat multa volatilitate pentru castiguri extrem de modeste, care aproape au lipsit cu desavarsire.
Este important de mentionat ca ceea ce vedeti in graficul de mai sus reprezinta doar castigul de capital, fara a fi luate in calcul dividendele care s-au acumulat. Pe de alta parte, riscurile pietelor de actiuni globale sunt mult mai ridicate in prezent, cand randamentul dividendului este mic.
Cu toate acestea, indicele american S&P500 s-a apreciat de mai bine de 20 de ori din 1977 pana in prezent, marcand un randament total de peste 2,000% in ultimii 40 de ani, ceea ce ar putea fi considerat un orizont investitional pe termen lung, in special pentru pensie.
Poate ca pentru cei mai tineri, 40 de ani pare un orizont prea indepartat, dar daca ai 25 de ani si te apuci sa economisesti si sa investesti pentru pensie, cam atata timp ti-ar lua pana ai ajunge la destinatie. Cu siguranta, privind retrospectiv, ar fi existat momente mai bune si mai rele de investit de-a lungul celor 4 decenii, dar ceea ce trebuie sa retinem este acest pattern de scaderi si cresteri succesive ale actiunilor, cu miscari oscilante in timp.
Nu va pierdeti toti banii
Celebrul investitor Warren Buffett afirma ca prima regula in investitii este sa nu pierzi bani, iar cea de-a doua regula sa nu uiti prima regula. Este important de mentionat ca tot ce am discutat pana acum s-a referit la miscarile agregate ale pietei bursiere.
Pur si simplu, atunci cand spunem piete in acest context, ne referim la actiunile tuturor companiilor listate la bursa si tranzactionate intr-o anumita tara. Deci piata romaneasca se refera la actiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Furnizorii de date impart in continuare aceste actiuni in indici bursieri, cum sunt cei oferiti de Morgan Stanley sau FTSE Russell. Acesti indici faciliteaza urmarirea performantei unui cos de actiuni dintr-o anumita regiune geografica sau sector (tari emergente, IT).
De exemplu, in UK, cel mai reprezentativ este indicele FTSE 100, care replica cele mai mari 100 de companii listate pe bursa din Londra. De asemenea, pot exista indici care sunt constituiti din companii dintr-o anumita industrie, precum energie sau utilitati.
Acum, cand spunem ca pietele de actiuni si-au revenit pana acum in urma scaderilor bursiere, acest lucru este valabil in majoritatea cazurilor, cu exceptia catorva, precum indicele NIKKEI din Japonia, care inca se tranzactioneaza mai ieftin decat acum 30 de ani.
In schimb, companiile individuale pot da faliment si chiar o fac. Iar atunci cand o companie da faliment, actiunile nu mai au nicio valoare. Daca sunteti investitor intr-o companie care se prabuseste sau care pur si simplu scade foarte mult in pret si vindeti, atunci veti pierde bani.
Nu exista nicio schema de compensare a investitorilor sau alte mecanisme de protectie in acest caz. Dumneavoastra v-ati asumat un risc idiosincratic si, daca nu v-ati diversificat eficient portofoliul, veti incasa toata pierderea. Cand cumparati actiuni, sunteti investitor intr-o afacere, iar cand afacerea se prabuseste, investitia nu va iesi bine.
Diversifica actiunile
Privind imaginea de ansamblu, observam ca pietele de actiuni in general au oferit randamente bune investitorilor pe termen lung, chiar daca unele companii care s-au tranzactionat pe acele burse au avut rezultate exceptionale. In cel mai rau caz, companiile mari au dat faliment si actiunile au devenit irelevante.
Probabil va intrebati de ce se intampla acest lucru. Aparenta contradictie reprezinta meritul randamentelor foarte bune ale celor catorva actiuni care au performat exceptional, acoperind practic toate pierderile companiilor care au dat faliment la nivelul indicelui/cosului de actiuni. Iar explicatia este foarte simpla:
- valoarea maxima care poate fi distrusa cand o companie da faliment este 100%
- daca o companie performeaza foarte bine si devine populara in randul investitorilor, atunci poate creste in valoare chiar si cu peste 10,000%
Aceasta asimetrie pozitiva (skewness) a distributiei randamentelor in cazul actiunilor individuale, impreuna cu riscul de a va pierde tot capitalul daca o companie da faliment, este motivul pentru care este foarte important sa va diversificati detinerile in mai multe companii. Din fericire, acest lucru este extrem de usor de facut in zilele noastre si nu presupune costuri ridicate.
Cea mai simpla metoda de a investi in actiuni
Dupa cum am vazut, a decide ca vreti sa investiti in actiuni deschide o alta cutie a Pandorei. Pe langa faptul ca trebuie sa fiti pregatiti pentru suisurile si coborarile pietei, trebuie sa luati in considerare si urmatoarele:
- Ce procentaj de actiuni mi s-ar potrivi avand in vedere varsta, veniturile, obiectivele investitionale si aversiunea la risc?
- Cum decizi ce actiuni sa detii in portofoliu?
- Care este cea mai buna metoda de a le detine?
Inainte de a raspunde la prima intrebare, trebuie sa va creati un plan. Cu toate acestea, raspunsul la celelalte doua intrebari este mai clar. Cea mai simpla metoda de a detine actiuni pentru majoritatea oamenilor o reprezinta un fond de indice global de actiuni, precum FTSE All World.
Un astfel de fond detine proportii mici din mii de companii din intreaga lume, conform ponderii lor in capitalizarea globala. Acest lucru va diversifica enorm investitiile, nu numai intre diferite actiuni, ci si intre diferite tari, valute si sectoare industriale.
Fondurile de indici reprezinta o investitie pasiva low cost care iti va oferi posibilitatea sa iti multiplici capitalul in timp folosind dobanda compusa. Inainte de a investi, iti recomand sa te documentezi despre ETF-urile care replica fonduri de indici. In cadrul Ghidului Investitorului Incepator, am detaliat cum puteti investi efectiv intr-un fond de indice global de actiuni.
Cateva concluzii pentru astia mici
- Actiunile sunt bucati de proprietate din companiile listate public la bursa
- Pe termen lung, randamentele actiunilor au supraperformat pe cele ale cash-ului sau obligatiunilor
- Pretul actiunilor poate fluctua atat in jos cat si in sus, iar in cel mai rau caz iti poti pierde toti banii
- La nivel agregat, pietele globale de actiuni au avut tendinta de apreciere pe termen lung
- Diversificandu-ti banii in mai multe actiuni ale mai multor companii, iti protejezi investitia de cele mai rele scenarii
- Un fond de indice global de actiuni este o modalitate simpla, ieftina si eficienta de a investi intr-un portofoliu diversificat de actiuni globale
Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Incepatorii pot intelege ce inseamna sa detina actiuni si de ce acestea au reprezentat o oportunitate fantastica de-a lungul timpului pentru a-si mari averea, cu conditia diversificarii riscurilor.
Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.
Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.
Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.
Disclaimer:
Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.