<

Investitii pentru incepatori: De ce investim?

De ce investim?

Sa zicem ca ai economisit 10,000 EUR. Nu exista nicio regula care sa-ti spuna ca trebuie sa-i investesti. De fapt, realitatea ne arata ca cei mai multi oameni decid sa-i cheltuie. In definitiv, de ce nu ai putea pur si simplu sa-i tii la saltea, pastrandu-i pentru zile negre? Cei mai multi oameni efectiv fac asta, oricat de nebuneste vi s-ar parea, avand o fobie fata de banci.

Riscul principal: Inflatia

Riscul principal in detinerea cash-ului pe termen lung il reprezinta inflatia. In imaginea de mai jos vedeti erodarea constanta produsa de inflatie puterii de cumparare a dolarului american, din 1900 pana astazi, cand practic dolarul s-a devalorizat cu peste 95% vs indicele pretului bunurilor de consum.

Erodarea puterii de cumparare a dolarului american cauzata de inflatie
Erodarea puterii de cumparare a dolarului american cauzata de inflatie

Cash-ul nu are volatilitate si este considerat a fi cel mai sigur activ pe termen scurt, pentru depozitele bancare sub plafonul de garantare de 100,000 EUR. Pe de alta parte, pe termen lung cash-ul este cel mai riscant activ financiar, fiindca erodarea puterii de cumparare a banilor iti mananca treptat valoarea economiilor tale. Sa luam aminte si la ce afirma faimosul investitor Warren Buffett intr-una din scrisorile anuale adresate investitorilor Berkshire Hathaway:

“Investitiile care sunt denominate intr-o anumita moneda includ fonduri ale pietelor monetare, obligatiuni, ipoteci sau depozite bancare. Multe din investitiile bazate pe valute sunt considerate ca fiind sigure. Intr-adevar, sunt printre cele mai periculoase active. Ele pot avea beta 0, dar riscul e urias.

Aceste instrumente au distrus puterea de cumparare a investitorilor in majoritatea tarilor, chiar si atunci cand detinatorii lor au incasat dobanzile si principalul. Guvernele determina valoarea banilor iar politicile publice vor gravita deseori in jurul inflatiei.

Chiar si in SUA, unde dorinta pentru o moneda puternica exista, dolarul a pierdut 86% din valoare din 1965, cand am preluat conducerea Berkshire. Riscul unei investitii nu trebuie masurat ca beta, ci ca probabilitatea investitiei de a cauza o pierdere a puterii de cumparare pe perioada detinerii.

Activele pot fluctua in pret puternic si totusi sa nu fie riscante atata timp cat exista o certitudine rezonabila ca vor livra o crestere a puterii de cumparare pe perioada detinerii. In mod analog, un activ care nu fluctueaza in pret, asa cum vom vedea, poate fi foarte riscant”

Inflatia reprezinta tendinta costurilor tuturor sa creasca (paine, case, salarii). Pe cale de consecinta, pentru cei care detin cash-ul ca mijloc de stocare a averii, rezultatul va fi scaderea graduala a puterii de cumparare.

  • In 25 de ani, vei detine tot 10,000 EUR in termeni nominali, dar bancnotele tale, daca vor mai exista, vor valora mult mai putin
  • In termeni reali puterea de cumparare a banilor va fi diminuata

In ultimii 20 de ani inflatia a fost relativ absenta in zona tarilor dezvoltate, o perioada dis-inflationary in care activele financiare (atat actiuni cat si obligatiuni) s-au apreciat foarte mult. Pe de alta parte, in anii 1970 am avut o inflatie ridicata, care a dus la cresterea ratelor de dobanda in SUA la 20%.

Nimeni nu stie ce ne asteapta, iar forecast-urile economice sunt facute doar pentru ca analistii economici sa se auda vorbind. Pe de alta parte, inflatia targetata de catre bancile centrale (Fed, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei) este de 2%. Putem observa cum pe o perioada de 25 de ani, chiar si cu o inflatie moderata de 2%, detinatorii activelor “sigure” pe termen scurt, vor ajunge sa piarda aproximativ 40% din puterea de cumparare pe termen lung.

Cum ne protejam de inflatie

Deteriorarea puterii de cumparare este sigura pe termen lung si de obicei graduala. Pe de alta parte, rata inflatiei poate creste rapid pe termen scurt, facand evenimentele sa fie aproape imposibil de prognozat.

De pilda, in anii 1970, inflatia a crescut rapid la 5%-10%. Intr-o astfel de decada, valoarea banilor tai se poate injumatati mult mai repede. In episoadele hiperinflationiste din Germania anilor 1920 sau Zimbabwe mai recent, cash-ul a fost convertit rapid in moneda din Botswana.

De aceea este important ca pe termen lung, investitorii sa detina active productive, capabile sa genereze randamente real pozitive:

  • Public equities
  • Real Estate
  • Private equities
  • Venture capital

Asa cum putem observa, pentru cresterea averii nete, nu este suficienta conservarea averii prin intermediul instrumentelor pietei monetare (cash & cash equivalents) sau titlurilor de stat, care in cel mai bun caz pot tine pasul cu inflatia, dar nu ofera un randament real pozitiv.

Principalul motiv pentru care investim este mentinerea puterii de cumparare a banilor. In fiecare an trebuie sa ne asiguram ca economiile noastre cresc cel putin cu rata inflatiei. In general, dar nu intotdeauna (cu atat mai putin in ultimii ani), poti tine pasul cu inflatia tinand banii intr-un depozit bancar cu dobanda buna.

Daca a tine banii la saltea reprezinta un pariu 100% perdant, a incasa dobanda la banii tai reprezinta un prim pas pentru a combate inflatia. Conturile de depozit platesc dobanda pentru economiile tale. Adaugand dobanda pernei tale de cash, iti poti creste economiile in timp. Acest lucru poate parea evident, insa este un element important.

Puterea de cumparare a fiecarui dolar economisit continua sa scada, dar prin cresterea cantitatii de dolari economisiti din dobanzile incasate si reinvestite, puteti reduce semnificativ riscul inflatiei si mentine puterea de cumparare a banilor vostri.

In realitate, vom incasa dobanda la banii nostri si vom observa cresterea averii in termeni nominali dar, in acelasi timp, in mod invizibil, fiecare EUR sau dolar economisit se va deprecia in valoare, pierzandu-si din puterea de cumparare din cauza inflatiei. Daca inflatia pentru urmatorii 25 de ani ar fi 2% iar noi am incasa 2% dobanda la banii nostri, atunci randamentul nostru real ar fi 0.

Chiar daca perioada prin care trecem este provocatoare si deponentii nu mai obtin randamentele dorite la cash sau titluri de stat, de-a lungul istoriei, cei de la Credit Suisse ne arata ca pana si aceste instrumente financiare cu risc scazut au reusit sa constribuie la conservarea puterii de cumparare.

Pe de alta parte, luand in calcul ratele de dobanda din prezent, perspectiva este negativa pentru cash si bonds pe viitor. Tocmai de aceea, cei care realizeaza economii, trebuie sa evalueze alternativele investitionale in active productive, cu atat mai mult daca urmaresc cresterea puterii de cumparare in timp.

Concluzii

  • Valoarea reala a banilor economisiti scade in timp din cauza inflatiei
  • Pe termen scurt, cash-ul este cel mai sigur activ financiar
  • Pe termen lung, cash-ul este cel mai riscant activ financiar
  • In cel mai rau caz, trebuie macar sa ne asiguram ca benefiem de o dobanda bancara care sa acopere inflatia

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Perspectiva inflatiei trebuie luata in calcul si actualizata permanent, tinand cont si de politica monetara a bancilor centrale.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa de educatie financiara. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *