In articolul precedent, am vazut cum diferitele clase de active se comporta diferit in functie de orizontul de timp. Probabil va intrebati ce sunt aceste clase de active. Un activ este ceva ce poti detine, cumpara sau vinde. Este opusul unui pasiv, care nu iti aduce bani in buzunar, ci datorii.
- O proprietate imobiliara care iti genereaza chirie este un activ
- Casa ta cumparata cu credit care genereaza cheltuieli este un pasiv
Asa cum afirma si Ray Dalio, in tranzactiile comerciale, activul unei persoane este pasivul altei persoane. De pilda, creditul tau este un activ valoros pentru banca, chiar daca este un pasiv pentru tine. Tu te obligi din punct de vedere legal sa restitui principalul plus dobanda.
Principalele clase de active
Asa cum si lumea naturala este impartita din punct de vedere taxonomic in diferite categorii precum mamifere, pesti sau fungi, iar mamiferele pot fi impartite in caini, maimute, pisici si multe altele, asa si lumea investitionala se imparte in categorii mari, denumite clase de active si subcategorii, numite subclase de active. Principalele clase de active sunt urmatoarele:
- Cash
- Obligatiuni (guvernamentale sau corporative)
- Actiuni
- Imobiliare (comerciale sau rezidentiale)
- Marfuri (aur, argint, petrol etc)
- Alternative (managed futures, criptomonede, vinuri de colectie, opere de arta samd)
Diferitele clase de active pot avea o corelatie ridicata intre ele, evoluand asemanator de-a lungul timpului (ex. actiunile, imobiliarele si obligatiunile corporative) sau pot fi necorelate, evoluand diferit, in directii opuse. Principalele motive pentru care clasele de active pot evolua diferit sunt:
- conditiile economice – inflatie, rate de dobanda, crestere economica
- emotiile investitorilor – lacomie si frica
Clasele de active intr-o realitate fictiva
Tesla este o companie americana de vehicule electrice, panouri solare si energie verde, fondata in 2003 de celebrul antreprenor Elon Musk, avand sediul in Palo Alto, California.
Pentru a face rost de capital, Tesla decide sa se listeze la bursa printr-o oferta publica initiala in care emite 100,000 de actiuni la pretul 10$ fiecare, facand rost de un capital de 1 milion de dolari. Aceste actiuni pot fi acum tranzactionate in mod liber intre investitori, astfel incat pretul poate fluctua. Fiecare actiune reprezinta o bucatica de proprietate asupra Tesla, oferind actionarilor dreptul la un anumit procent din profiturile companiei.
Trebuie luat in calcul faptul ca doar capitalul obtinut in plasament privat din oferta publica initiala a fost investit in companie. Daca cumperi 10 actiuni Tesla de la mine, de pe piata secundara a bursei din SUA, niciun ban nu se redirectioneaza in companie, ci se duc la actionarii care vand. Doar actiunile emise direct de catre companie aduc o majorare de capital.
Sa zicem ca dupa o vreme Tesla vrea sa se extinda. Ar putea emite mai multe actiuni noi, facand o noua majorare de capital, ceea ce ar diminua cota actionarilor existenti si ar reduce pretul actiunilor curente. Mai multi angajati din managementul companiei ar putea fi la randul lor actionari si s-ar putea sa nu le convina acest lucru.
In schimb, ei ar propune ca Tesla sa emita 100,000 de obligatiuni corporative la pretul de 10$. Aceste obligatiuni reprezinta o promisiune de a plati detinatorului lor un cupon anual de 10% pentru urmatorii 10 ani, la finele carora vor fi rascumparate de companie si oricine detine obligatiunile va incasa inapoi valoarea principalului de 10$.
Emisiunea de obligatiuni corporative strange un capital de 1,000,000$. Cu acesti bani, Elon Musk decide sa deschida o noua linie de productie in Texas, pentru a livra mai multe masini electrice, investitie ce il va costa 60% din capitalul obtinut recent. In acelasi timp, Tesla pastreaza 400,000$ lichiditati in banca pentru investitii viitoare, in timp ce dobanda anuala este platita obligatarilor din incasarile companiei.
Dupa un timp, managerii companiei s-au saturat de cresterea pretului materiilor prime folosite la asamblarea masinilor electrice. Ei cheltuie o parte din bani pentru a cumpara un ETF pe marfuri precum cuprul, sperand ca daca pretul cuprului va creste, micsorand marja de profit, aceasta crestere va fi acoperita de castigul obtinut din commodities.
Afacerea merge din ce in ce mai bine, iar Tesla face milioane de dolari profit. Ar putea cu usurinta sa-si rascumpere toate obligatiunile corporative, platind dobanda anticipat obligatarilor sau sa acorde actionarilor un dividend mai mare.
Cu toate acestea, Elon Musk se trezeste intr-o dimineata cu gandul de a specula in criptomonede, folosind banii companiei, caci ce schema ponzi ar mai fi Tesla daca Elon Musk nu ar cumpara Bitcoin? Zis si facut, iar lichiditatile Tesla sunt folosite pentru a achizitiona criptomonede, in timp ce actionarilor li se spune ca tocmai s-a facut o investitie in active alternative.
Riscul si randamentul diferitelor clase de active
Asa cum am vazut anterior, diferitele clase de active au profile diferite de risc versus randament. De exemplu, am observat deja cum cash-ul este cel mai sigur activ in termeni de volatilitate, in timp ce actiunile sunt cel mai riscant activ traditional, dar au si cel mai mare randament asteptat.
Cu toate acestea, activele nu pot fi detasate de valoarea lor fundamentala. De aceea, putem spune ca anumite active nu au nicio valoare intrinseca (precum criptomonedele), pretul lor fluctuand exclusiv pe baza emotiilor, lacomie si frica, in scop pur speculativ, nefiind un activ productiv.
Pe de alta parte, chiar si activele traditionale precum actiunile sau imobiliarele pot deveni supraevaluate, asa cum am vazut in bula imobiliara din 2008 sau in bula dot-com din 2000. Avantajul investitiilor bursiere il reprezinta granularitatea si posibilitatea de a te diversifica global, pe cand in cazul imobiliarelor ai nevoie de un timing perfect si esti concentrat local.
Diversificarea claselor de active
Retineti diferenta dintre o clasa de active si un activ din clasa respectiva.
- Actiunile Bancii Santander sau Kia Motors sunt ambele active din aceeasi clasa de active
- Cash-ul pe care il tii intr-un depozit bancar la Banca Romaneasca este dintr-o clasa diferita de active
Multi investitori incepatori cred ca sunt bine diversificati daca detin un portofoliu de 20 de actiuni la diferite companii. Dar toate aceste detineri apartin unei SINGURE CLASE DE ACTIVE: ACTIUNILE!
- Diversificarea verticala – imparte banii intre diferite clase de active
- Diversificarea orizontala – detine diferite active din fiecare clasa de active
Pentru a avea un portofoliu bine diversificat, un investitor ar trebui in primul rand sa-si imparta banii intre diferite clase de active, realizand o alocare inteligenta a activelor corespunzatoare profilului sau de risc si obiectivelor investitionale, iar abia apoi sa se gandeasca in detaliu la componentele fiecarei clase de active si sa optimizeze portofoliul.
De exemplu, daca esti un investitor conservator, probabil vei investi maxim 30% din portofoliu in clasa de active actiuni. Daca vei investi acesti 30% intr-un fond mutual ce replica indicele BET, detinerea ta va fi impartita intre companiile ce compun indicele. Daca vei alege sa investesti intr-un fond de indice global, vei fi diversificat intre mii de companii din sectoare si geografii diferite.
- Diversificarea verticala te protejeaza de o criza bursiera sau o prabusire a pietei imobiliare sau din a irosi toate castigurile pentru ca tii toti banii cash
- Diversificarea orizontala te protejeaza de riscurile idiosincratice, ca un anumit activ, dintr-o anumita piata sau sector, sa performeze prost, precum o companie care da faliment sau un emitent de obligatiuni care intra in incapacitate de plata
Renumitul filosof Francis Bacon a aflat toate aceste lucruri inca de acum 400 de ani cand afirma ca banii sunt precum balegarul, nu sunt de niciun folos daca nu sunt raspanditi pentru a fertiliza viitoarele culturi. Daca banii sunt lasati in grajd sa putrezeasca intr-un depozit bancar, se vor imputi.
Cateva concluzii
- Principalele clase de active sunt cash-ul, obligatiunile, imobiliarele, actiunile, marfurile si investitiile alternative
- Fiecare clasa de active poate fi impartita in subclase de active
- O buna diversificare a portofoliului are loc atat la nivelul claselor de active, cat si subclaselor de active
Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Putem intelege importanta fiecarei clase de active si mai ales de ce o buna diversificare a activelor trebuie sa tina cont nu doar de activele individuale, dar si de fiecare clasa de active in parte.
Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.
Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.
Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.
Disclaimer:
Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.