<

Investitii pentru incepatori: Risc vs randament

Intr-un articol precedent, ne-am intrebat de ce investim banii, argumentul principal fiind acela de a ne pastra in timp puterea de cumparare. Tinand banii cash intr-un depozit bancar si incasand dobanda la economiile noastre, pe termen lung putem spera in cel mai bun caz sa tinem pasul cu inflatia.

Uraaaa! Nu devenim mai saraci.

Dar nici mai bogati.

 • Vom tine doar pasul cu inflatia
 • Pentru a ne conserva puterea de cumparare, nu putem cheltui dobanda

Super investitori precum Warren Buffett nu au devenit multi-milionari economisind banii intr-un depozit bancar. De fapt, este foarte greu sa te pensionezi confortabil doar economisind, daca tot ceea ce faci este ca economiile tale sa fie indexate cu inflatia.

Va recomand pentru lectura articolul publicat de William Bengen, celebrul autor al ratei sigure de retragere a capitalului de 4%/an. Acesta argumenteaza ca un portofoliu diversificat de actiuni si obligatiuni ar putea asigura investitorilor o pensie confortabila de 4%/an pe o perioada de minim 30 de ani, daca 75% din portofoliu este alocat in actiuni. Paradoxal, o expunere mai mare in zona activelor riscante este mai sigura.

Ca adaptare la stilul de viata din Romania, in banii de astazi, probabil ai avea nevoie de minim 250,000 EUR investiti in active productive, care sa genereze un venit anual de 10,000 EUR. Sa ne imaginam ca ai 30 de ani si ai acumulat deja 100,000 EUR dar vrei sa devii FIRE pana la 40 de ani.

Am calculat ca ai avea nevoie sa economisesti 1,250 EUR/luna pentru urmatorii 10 ani in contul bancar pentru atingerea acestui obiectiv si asta in banii de astazi, fara a lua in calcul inflatia, ceea ce este imposibil pentru majoritatea oamenilor din Romania, avand in vedere ca salariul mediu net pe tara este de 600 EUR, iar in Bucuresti in jur de 800 EUR.

Sigur, nu am luat aici in calcul extremele, desi cu siguranta sunt si persoane cu venituri active foarte mari, precum cele din industria IT. Ca si in investitii, media este mai buna decat mediana rezultatelor, caci cei mai multi oameni nu ajung sa castige nici macar salariul mediu.

De altfel, salariul median in Romania este mai aproape de salariul minim decat de cel mediu. In absenta unei solutii miraculoase, avem nevoie ca banii sa munceasca pentru noi mai cu spor, aducandu-ne randamente superioare depozitelor bancare fara sa ne asumam riscuri necalculate.

Goana dupa randamente mai mari decat cash-ul

Vestea buna este ca avem la dispozitie o multime de modalitati mai bune decat depozitele bancare de a pune banii sa munceasca pentru noi si nu invers. Aici nici nu am mai luat in calcul costul de oportunitate, caci orice ban obtinut din venit pasiv, chiar si cu risc, este mai valoros decat o suma identica obtinuta prin munca, ceea ce implica timp si efort.

Puteti face, daca vreti, analogia cu valoarea in timp a banilor. Daca ati avea de ales intre a castiga o suma de bani acum si a castiga aceeasi suma de bani in viitor, ati prefera sa o castigati astazi si nu maine. In mod analog, daca ati avea de ales intre a castiga o suma de bani din venit pasiv si aceeasi suma de bani din venit activ, ati alege sa castigati suma din venit pasiv, caeteris paribus.

Vestea proasta este ca toate activele financiare au riscuri pe care trebuie sa le luam in calcul, caci in investitii nu exista niciun free lunch, dincolo de diversificare. Cu alte cuvinte, activele care ofera randamente asteptate mai mari, intr-o piata eficienta, vin la pachet cu riscuri mai mari.

Riscul unei distributii nefavorabile a randamentelor asteptate (sequence of returns risk) exista pentru ca riscul este variabil in timp, ceea ce modifica continuu randamentul asteptat. De asemenea, riscul ca pe perioada detinerii portofoliul nostru sa nu aduca randamentul scontat poate fi mai mare decat investitia intr-un activ volatil care are fluctuatii mari in pret.

Pe langa indicatori masurabili precum skewness sau kurtosis, care ne arata scenariile extreme care ies din distributia normala gaussiana (sub forma de clopot), putem avea evenimente extreme de tipul tail risk care nici macar nu pot fi masurate din punct de vedere statistic, cum ar fi de pilda cele unde nu se poate calcula nici media, nici volatilitatea.

Cash-ul este considerat singurul instrument sigur si chiar si el poate fi supus fenomenului de bank run, cand clientii intra in panica si vor sa-si retraga banii in acelasi timp. Teoretic, acest risc este acoperit pana in 100,000 EUR de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Principalul risc cand vine vorba de economisirea banilor cash il reprezinta inflatia, pentru ca pe termen lung, in cel mai bun caz am reusit sa tinem pasul cu inflatia daca vom fi incasat dobanda. Sa luam cateva exemple de riscuri din viata reala:

 • Loto 6/49 – randamentul asteptat tinde asimptotic catre 0, riscul sa pierdem toti banii este imens, dar iluzia castigului rapid este seducatoare
 • Sofatul – probabilitatea unui accident scade in timp, pe masura ce invatam sa conducem, dar nu va cobori niciodata la 0 (vezi Schumacher)
 • Aruncarea monedei – probabilitatea este de 50-50, pe termen lung, volatilitatea distributiei se va diminua si vom obtine media randamentului asteptat
 • Online Dating – ca si in aruncarea monedei, probabilitatea este tot 50-50, caeteris paribus, indiferent de numarul de date-uri la care iesi (desi crezi ca probabilitatea este mai mare, in realitate avem de a face cu gambler’s fallacy, situatia in care arunci de 7 ori cu zarul la ruleta si pica de 7 ori la rand rosu, crezand ca a 8-a oara e mai probabil sa pice negru; in realitate evenimentele sunt independente)
 • Ruleta Ruseasca – probabilitatea de a muri poate sa nu fie atat de mare, dar consecintele aparitiei riscului sunt catastrofale si deci de evitat

In mod similar, riscul in investitii apare in multe forme. Sa luam din nou exemplul cash-ului, unde acumulam dobanda de 0.5%/an, care se adauga principalului nostru de 100,000 EUR. In fiecare an avem mai multi bani decat in anul precedent. Cine nu si-ar dori asta?

Evolutia portofoliului de cash prin acumularea dobanzii bancare
Evolutia portofoliului de cash prin acumularea dobanzii bancare

Hai sa comparam investitia sigura initiala cu cea din imaginea urmatoare.

Investitie active volatile considerate riscante
Investitie active volatile considerate riscante

Aici valoarea investitiei noastre a coborat sub nivelul capitalului initial, inainte ca rezultatele sa apara. A trebuit sa induram volatilitatea pentru a obtine randamente mai mari. Ne-am asumat astfel un risc si am fost recompesati pentru el. Daca ne-am fi panicat si am fi vandut in anul 3, am fi fost pe -48% din investitia initiala. Dar daca riscul ar fi fost necompensat?

Investitie Bitcoin la 50,000 EUR cu risc necompensat
Investitie Bitcoin la 50,000 EUR cu risc necompensat

Daca din dorinta de a castiga mai multi bani, nu am mai tinut cont de diversificare si ne-am asumat riscuri necompensate alocand banii in Bitcoin pe ideea de FOMO (fear of missing out) la 15,000$/unitate?

In acest caz am fi inceput in forta, insa ar fi fost doar o problema de timp pana cand vom fi pierdut totul iar investitia noastra s-ar fi pulverizat. Aceste grafice ne arata ca ne confruntam cu cel putin doua riscuri:

 • volatilitatea – riscul ca investitia noastra sa fluctueze in pret (risc ce poate fi diminuat prin diversificarea activelor cu covarianta mica/care merg in directii opuse, respectiv prin orizontul investitional mai lung)
 • pierderea de capital – poate fi inlaturata complet prin eliminarea riscurilor idiosincratice diversificand portofoliul intre clase de active si sub-clase de active (ex. nu investim doar in actiuni, iar daca o facem, nu investim doar in actiuni de pe BVB)

Risc versus randament

Care dintre urmatoarele variante ar fi mai potrivite profilului vostru de risc?

 • Investitia 1 in care valoarea portofoliului ajunge la 105,000 EUR iar evolutia este lina, fara fluctuatii majore
 • Investitia 2 in care fluctueaza in sus si in jos dar care in final ajunge la 105,000 EUR

Raspunsul logic este ca daca randamentul asteptat este identic, am prefera investitia cu cel mai scazut risc, adica investitia 1. De ce sa nu dormim bine noaptea, asumandu-ne mai mult risc, daca nu suntem recompensati pentru el?

Cu toate ca nu putem sti cu exactitate randamentele potentiale ex-ante, este logic ca atunci cand ne asumam riscuri in pietele financiare, ne dorim sa obtinem randamente asteptate satisfacatoare, deci prime de risc cat mai mari. Desigur, nu vom putea sti care vor fi acele randamente in realitate.

Aproape toate deciziile in investitii se bazeaza pe relatia intre randament si risc. Daca o investitie pare prea buna ca sa fie adevarata, atunci pare asa pentru ca probabil nu sunteti constienti de riscuri sau acestea nu s-au materializat inca (vezi exemplul junk bond-urilor de pe BVB).

Cateva concluzii pentru astia mici

 • Cea mai sigura investitie in termeni de volatilitate este cash-ul
 • Cash-ul poate fi riscant pe termen lung pentru pastrarea puterii de cumparare
 • Toate investitiile au profile diferite de risc si randament
 • Investitorii nu trebuie sa-si asume mai mult risc daca nu sunt recompensati pentru asta
 • Investitorii nu trebuie sa-si asume mai mult risc daca nu au nevoie
 • Riscul poate fi masurat ca volatilitate (deviatie standard)
 • O alta masura a riscului o reprezinta incapacitatea portofoliului investitional de a atinge target-ul de return dorit pe perioada detinerii
 • Riscul poate presupune inclusiv pierderea capitalului atunci cand nu diversificam eficient si ne asumam riscuri idiosincratice
 • Riscul este variabil in timp, de aceea randamentele asteptate se modifica constant, ceea ce inseamna ca managementul riscului devine obligatoriu
 • Cei care nu inteleg riscurile, probabil ar fi mai bine sa pastreze banii cash decat sa-i investeasca in active pe care nu le inteleg
 • Costul educatiei financiare este mai mic decat costul lipsei educatiei financiare, dar acest risc se materializeaza in timp si poate fi usturator

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Este important sa intelegem corelatia dintre risc si randament si faptul ca obiectivul nostru nu este sa ne maximizam profitul in orice conditii, ci sa ramanem in joc pentru a castiga maratonul.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa de educatie financiara. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *