<

Riscul efectului Dunning – Kruger in investitii

Efectul Dunning Kruger

Romanii se pricep la toate, de la fotbal la politica si, mai nou, medicina si investitii. S-a umplut spatiul public de parerologi al caror unic contact cu realitatea este dat de forta gravitationala, menita sa-i readuca cu picioarele pe pamant. Daca doamne fereste vreunul din acesti “priceputi” ar juca fotbal, nici nu ti-ai da seama cat de lipsit de talent este avand in vedere nivelul la care a ajuns fotbalul romanesc. Daca vreunul din ei ar intra in politica, nu ar face decat sa ingroase randul semidoctilor ajunsi la putere. Daca insa vreun astfel de “priceput” ar opera un pacient aflat in stare critica, am putea vorbi de un nou caz de malpraxis, iar atunci cand un astfel de “priceput” s-ar apuca de investitii, ar fugi banii de el ca dracu’ de tamaie.

Efectul Dunning – Kruger ca bias cognitiv

Efectul Dunning – Kruger este un bias cognitiv care ne arata ca oamenii obisnuiesc sa-si supraevalueze competentele sau abilitatile intr-un anumit domeniu. Cu alte cuvinte, persoanele cu abilitati slabe nu poseda capacitatea de a-si recunoaste propria incompetenta. Mai mult decat atat, ei se pot imbata cu apa rece atunci cand cad in patima optimismului exagerat.

Nassim Taleb - De ce este bine sa fii pesimist atunci cand evaluezi riscurile
Nassim Taleb – De ce este bine sa fii pesimist atunci cand evaluezi riscurile

Efectul poarta numele psihologilor David Dunning si Justin Kruger, care l-au descris in studiile lor in anul 1999. Cei doi au testat participantii la logica, gramatica si simtul umorului constatand urmatoarele:

  • cei competenti si-au estimat pozitia corect, in timp ce cei incompetenti si-au supraestimat pozitia
  • subiectii clasati in ultimul sfert (cei mai slabi 12%) s-au estimat la nivelul de 62% (in al doilea sfert), adica printre cei mai buni
Ce ii face pe prosti sa se creada destepti - Willaim Shakespeare
Ce ii face pe prosti sa se creada destepti – William Shakespeare

Dunning si Kruger afirma ca intr-un anumit domeniu cei incompetenti:

  • isi vor supraestima nivelul de competenta
  • nu vor recunoaste capacitatea celor competenti
  • nu-si dau seama de propria incompetenta
  • vor admite incompetenta anterioara dupa ce vor acumula cunostinte in domeniul respectiv

In esenta, efectul Dunning – Kruger este o eroare de apreciere in care persoanele incompetente apreciaza in mod eronat competenta lor ca fiind mai mare decat este in realitate. Acest comportament se datoreaza incapacitatii persoanelor respective de a-si recunoaste nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunostinte in domeniu.

Umberto Eco despre invazia imbecililor
Umberto Eco despre invazia imbecililor

Efectul Dunning-Kruger este considerat in prezent ca fiind cel care genereaza majoritatea conflictelor moderne din zona internetului, unde orice persoana isi poate expune liber parerile, fie ca are, fie ca nu are competenta intr-un domeniu sau altul.

Sindromul impostorului ca mecanism psihologic

Potrivit cercetatorilor care au studiat efectul Dunning – Kruger, exista si un mecanism psihologic invers, care-i face pe oamenii destepti sa se indoiasca de cunostintele lor si sa se considere mai putin calificati decat sunt in realitate.

Adevarata cunoastere este sa stii dimensiunea propriei ignorante - Confucius
Adevarata cunoastere este sa stii dimensiunea propriei ignorante – Confucius

Spre deosebite de efectul Dunning – Kruger, sindromul impostorului te determina se te indoiesti de abilitatile tale si sa eziti sa iei anumite decizii si actiuni, cazand prada paraliziei decizionale. In mod paradoxal, din cauza exuberantei irationale, prostii pot chiar sa surclaseze un om inteligent, actionand hazardat si si marindu-si astfel probabilitatea de a avea noroc.

Alte studii asupra efectului Dunning – Kruger

In 2003 David Dunning si Joyce Ehrlinger, ambii de la Universitatea Cornell, au publicat un studiu care a aratat schimbarile in aprecierile asupra propriei persoane cand exista repere externe. Participantilor la studii, studenti de la Universitatea Cornell, le-au fost date teste de geografie, unora teste care sa le mareasca increderea in fortele proprii, altora teste care sa le-o micsoreze. Apoi li s-a cerut sa estimeze performanta proprie. Cei care au efectuat testele care le mareau increderea au estimat rezultate superioare, iar ceilalti rezultate inferioare celor reale.

Relatia invers proportionala intre incredere si expertiza
Relatia invers proportionala intre incredere si expertiza

Daca in urma acestui studiu am putea concluziona ca exista o relatie invers proportionala intre incredere si expertiza, daca ar fi sa-l citam pe Charles Darwin, am putea afirma ca “Ignoranta genereaza mai des incredere in sine decat competentele”, ceea ce ar putea reprezenta un bias de confirmare.

Mai apoi, Daniel Ames si Lara Kammrath au extins cercetarile luand in considerare sensibilitatea subiectilor la parerile altora precum si cat de sensibili se considera. Alte cercetari afirma ca efectul nu este asa de evident si se poate datora perturbatiilor si neintelegerilor.

Adevarata intelepciune inseamna sa-ti recunosti propria ignoranta - Socrate
Adevarata intelepciune inseamna sa-ti recunosti propria ignoranta – Socrate

Intr-o serie de 12 teste efectuate in trei studii, cercetatorii au observat ca la teste cu dificultate moderata acuratetea estimarilor celor mai bune si celor mai proaste rezultate este similara, iar la teste mai dificile, estimarea performantelor bune este chiar mai imprecisa decat a celor slabe. Acest lucru sugereaza ca estimarile ar avea grade de eroare similare, indiferent de competenta.

Este important de mentionat ca studiile asupra efectului Dunning – Kruger s-au concentrat asupra subiectilor americani. Un studiu asupra unor subiecti din Asia de Est sugereaza ca asupra acestora actioneaza un efect contrar efectului Dunning – Kruger. Cei din Asia de Est tind sa-si subestimeze nivelul si considera acest lucru ca pe o motivatie sa ajunga in rand cu ceilalti.

Impactul efectului Dunning – Kruger in investitii

In ceea ce priveste investitiile, ignoranta poate avea efecte catastrofale, de la ratarea unor castiguri exponentiale prin intermediul unei strategii eficiente care sa profite de pe urma dobanzii compuse, recunoscuta ca fiind cea de-a 8-a minune a lumii, pana la pierderea ireversibila a capitalului.

Asa cum stim, investitiile sunt despre managementul riscului, nu al randamentelor, astfel incat ignorarea acestora ne poate aduce pierderi irecuperabile, asa cum a fost de pilda cazul celor care au investit in obligatiuni corporative negarantate care au intrat in incapacitate de plata.

De asemenea, cei care isi supraevalueaza capacitatile ar putea alege investitii care au risc necompensat, complicandu-si existenta fara a obtine randamente superioare, sau instrumente nepotrivite cu comisioane ridicate de administrare, prin care vor pierde exponential pe termen lung.

Randamente asteptate in termeni reali piata globala de capital
Randamente asteptate in termeni reali piata globala de capital

Mai mult, optimismul exagerat ne poate conduce la a avea asteptari nerealiste cu privire la ceeea ce poate oferi piata de capital. In timp ce toata lumea viseaza randamente cu doua cifre, randamentele asteptate pe baza valuation-urilor pietei de capital astazi sunt mult mai scazute. In plus, daca vom asista la scaderea incasarilor ca urmare a iminentei recesiuni, acestea ar putea fi chiar si mai mici, luand in calcul noi corectii pe bursa ca urmare a ajustarii pretului la schimbarea valorii fundamentale.

Randamente asteptate pentru piata de capital - GMO
Randamente asteptate pentru piata de capital – GMO

Levierul prostiei colective

Daca ignoranta poate avea un cost ridicat pentru investitorii de retail, care isi pot pulveriza capitalul, fara o alocare eficienta si o gestiune prudentiala a riscului in investitii, nu acelasi lucru este valabil in cazul asa numitor guru, care pot profita de pe urma lipsei de cunostinte a incepatorilor. Aici efectul este invers, cu cat esti mai prost, iti poti maximiza castigul exponential.

Astfel, acestia isi pot folosi propria ignoranta, dublata de un optimism exagerat, pentru a vinde altora iluzia despre cum poti face bani cu usurinta din investitii la bursa. Chiar daca aceasta iluzie nu se va materializa pentru investitori, ei nu au niciun risc in vanzarea ei, ci chiar isi pot maximiza castigurile prin scalabilitate folosindu-se de levierul prostiei colective.

In acest caz, exceptand persoanele care folosesc inselatoria in mod deliberat pentru a se imbogati rapid si nemeritat, cei care sufera de efectul Dunning – Kruger si sunt auto-intitulati guru ai investitiilor, au numai de castigat din propria ignoranta, atata timp cat reusesc sa-si mentina optimismul si sa fie suficient de convingatori astfel incat sa dea cartoful fierbinte mai departe.

Cum ne putem feri de efectul Dunning – Kruger

In ceea ce priveste modalitatile eficiente prin care putem combate efectul Dunning – Kruger, ele ar fi urmatoarele:

  • pastrand un scepticism rezervat, dublat de un optimism temperat
  • avand o minte deschisa si fiind umili in ceea ce priveste asteptarile
  • prin invatare continua care sa ne faca constienti de propria ignoranta

Avand in vedere faptul ca jungla investitionala este plina de pericole, asa cum afirma si Ray Dalio, avem nevoie de o personalitate hibrid, sa ramanem optimisti in ceea ce priveste viitorul, pentru ca altfel nu am mai avea resorturile intime sa realizam investitii si sa punem capitalul la risc, dar in acelasi timp sa fim paranoici in ceea ce priveste obstacolele ce ne-ar putea impiedica sa ajungem in viitor, cu alte cuvinte sa ramanem prevazatori cu privire la riscuri, fara sa repetam greselile facute.

Cum sa inveti sa fii umil, invatand din greseli - Ray Dalio
Cum sa inveti sa fii umil, invatand din greseli – Ray Dalio

Optimismul este definit de obicei ca o convingere ca lucrurile vor merge bine. Dar asta e incomplet. Optimismul rational sau rezervat este o convingere ca sansele sunt in favoarea ta si, in timp, lucrurile se vor echilibra convergand catre un rezultat bun, chiar daca ceea ce se intampla intre ele este plin de mizerie. Si de fapt esti convins ca va fi plin de mizerie.

Cum sa ai o minte deschisa - Ray Dalio
Cum sa ai o minte deschisa – Ray Dalio

Poti fi optimist ca traiectoria de crestere pe termen lung este pozitiva, dar la fel de sigur ca drumul pana la atingerea obiectivului va fi anevoios si plin de pericole. Aceste doua lucruri nu se exclud reciproc. Ideea nu este sa te simti invincibil, fiind ignorant in fata pericolelor, ci sa intelegi ca daca te poti imbogati chiar si avand noroc, ai nevoie de paranoia ca sa ramai in joc sau bogat exploatand oportunitatile pe termen lung si mergand inainte dar cu prudenta, asa cum afirma Howard Marks.

In concluzie, asa cum afirma si Bertrand Russell, unul dintre cele mai triste aspecte ale vremurilor noastre este ca cei care au certitudini sunt prosti, iar cei cu imaginatie și competenta sunt plini de dubii si indecizie.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Buy me a drink

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *