<

7 lucruri surprinzatoare pe care nu le stiai despre Warren Buffett

7 LUCRURI SURPRINZATOARE PE CARE NU LE STIAI DESPRE WARREN BUFFETT

The Snowball” este cartea disponibila pe Amazon la doar 10$ care ne prezinta biografia lui Warren Buffett, cel mai mare investitor din toate timpurile, care la impresionanta varsta de 90 de ani continua sa faca furori pe pietele de capital prin compania pe care o detine, Berkshire Hathaway.

Warren Buffett este privit ca un model de urmat de catre cei care aspira sa realizeze castiguri impresionante din investitiile la bursa, prin detinerea de actiuni individuale, care sa aiba o rata mare de compunere in timp. Cu totii suntem curiosi sa aflam modul cum Warren Buffett si-a castigat banii.

Iata sapte lucruri interesante pe care le puteti afla despre Warren Buffett din “The Snowball” si cateva idei despre cum va pot ajuta sa investiti:

1. Buffett isi seteaza scopuri (incepe sa investeasca foarte de tanar)

Buffett era obsedat de cifre inca din copilarie. A alergat cu cronometrul in timpul unui joc cu bile si a calculat durata de viata a compozitorilor de imnuri cand avea doar sase ani. El a vandut guma de mestecat la sapte ani si Coca Cola cand avea opt ani: in acelasi an a inceput sa poarte un schimbator de bani in curea.

  • Tatal sau era broker de actiuni pe piata de capital. Acest lucru i-a oferit o viziune timpurie asupra pietelor
  • La zece ani, Buffett desena cu creta pe tabla preturile actiunilor la biroul unui broker local
  • In acelasi an a vizitat bursa din New York si i s-a cerut un sfat din partea partenerului senior Goldman Sachs, Sidney Weinberg – o experienta pe care nu a uitat-o niciodata
  • Cartea sa preferata din copilarie a fost “O mie de metode de a face 1,000$”
  • La 11 ani a anuntat ca va fi milionar la 35 de ani, un obiectiv aparent nebun in 1941 (cand un milion era intr-adevar un milion)
  • El a depus prima declaratie fiscala la varsta de 14 ani, dupa ce a castigat deja 1,000$

De retinut: Puterea dobanzii compuse dureaza ani pentru a-si face simtita magia. Niciunul din noi nu detine o masina a timpului, astfel incat lectia principala este sa nu intarzii nicio zi cand investesti pentru viitor.

2. Buffett a cumparat prima actiune cand avea 12 ani

Warren a pus tot ceea ce castigase pana la 12 ani intr-o singura actiune, Cities Services Preferred. Si-a inscris de asemenea sora, pe Doris. La o varsta frageda, Buffett deja invata cum sa pastreze actiunile intr-o criza.

El a platit 114.75$ pentru 3 actiuni, urmarind cum pretul actiunii scadea de la 38.25$ la 27$ per actiune. Sora sa Doris nu era fericita. Cand Cities Service a revenit la 40$, a vandut. El a impartit profitul de 5$ si a scos-o pe Doris din ecuatie. Dupa ce a vandut, pretul a sarit la 202$ per actiune.

De retinut: Toti invatam aceleasi lectii. Partenerul de business al lui Warren Buffett, Charlie Munger, spune ca, intrucat Warren a inceput sa se gandeasca la probabilitati, actiuni si teluri inca dinainte sa devina adolescent, el este cu ani inaintea celorlalti.

Obisnuiam sa ma uit la evolutia scorurilor meciurilor de fotbal prin serviciul TV Teletext cand aveam 12 ani. La aceeasi varsta, Buffett invata lectii din lumea reala despre detinerea actiunilor care scadeau si cresteau intr-un interval scurt de timp.

Veti descoperi pe propria piele daca aveti stomacul sa investiti intr-o piata in cadere sau daca veti cadea prada urmatoarei bule imobiliare fiind un investitor activ. Incepeti cu sume mici, desigur, dar nu intarziati startul.

3. Buffett a mintit, a furat la cumparaturi si a chiulit de la scoala cand era copil

Aceasta este o reala surpriza. In adolescenta, Buffett a dezvaluit un spirit salbatic. El afirma:

“Am furat lucruri pe care nu le-am folosit. Am furat genti de golf si seturi complete de golf. Am iesit de la nivelul inferior unde se aflau articolele sportive, pe scara spre strada, purtand o geanta de golf si seturi de golf furate. Am furat sute de mingi de golf.

Am inventat aceasta poveste nebuna pentru parintii mei. Le-am spus ca am acest prieten si tatal sau murise. A continuat sa gaseasca mai multe din aceste mingi de golf cumparate de tatal sau. Cine stie despre ce au vorbit parintii mei noaptea.”

De retinut: Chiar si Buffett a trebuit sa invete sa fie Buffett. Acest lucru este incurajator pentru oricine se afla la inceput de drum. O alta mentiune interesanta este ca Buffett era un copil timid care s-a inscris la cursul de vorbire in public al lui Dale Carnegie.

Este usor sa simti ca nu ai ce ai nevoie pentru a castiga bani. Unii se nasc speciali, ati putea concluziona. Dar istoria lui Buffett arata ca pana si cel mai bogat si mai admirat investitor din lume a trebuit sa-si rezolve problemele.

4. Buffett este in primul rand om de afaceri, in al doilea rand investitor

Veti citi adesea ca Buffett evalueaza actiunile ca si cum ar cumpara intreaga afacere. Ceea ce veti realiza dupa ce veti citi ‘The Snowball” este ca Buffett nu face acest lucru deoarece este un investitor care gandeste ca un om de afaceri. Buffett este un om de afaceri care este si investitor.

  • Buffett a condus mai multe afaceri in timp ce era inca student: a vandut mingi de golf reconditionate, a vandut timbre colectionarilor, a condus o retea de masinarii pinball la varsta de 17 ani, a detinut o ferma inchiriata si a gestionat un traseu de 50 de persoane
  • El s-a ocupat practic de greve si conflicte de interese la ziare precum The Washington Post sau Omaha Sun
  • Buffett nu doar a cumparat, detinut si baut Coca Cola – a conceput inlocuirea CEO-ului sau
  • Cu toate noile companii, de la See’s Candies la GEICO, el a adaugat totul, de la rapoartele actiunilor la proiectiile saptamanale de vanzari, lecturii sale zilnice
  • Berkshire Hathaway este departe de a fi o simpla ustensila pentru investitiile lui Buffett. El si-a folosit perspicacitatea in afaceri pentru a produce o masina complexa de facut bani, care preia numerar de la filialele sale si de la companiile sale de asigurari, pe care il reinvesteste la rate mai mari de rentabilitate, inmultind randamentele sale.

De retinut: Succesul lui Buffett nu se va reduce niciodata la filtre sau rapoarte. Investitorii care incearca sa-l imite reducand metodele sale la proiectii dubioase ale fluxurilor de capital sau cumparand orice nume vechi listat atunci cand pretul actiunilor scade cu 20%, nu vor replica niciodata succesul lui Buffett.

Performanta lui Buffett sugereaza ca investitorii ar trebui sa petreaca la fel de mult timp citind despre business si management pe cat petrec calculand multipli de piata precum P/E. Problema este ca toate tipurile de ratii financiare sunt acum disponibile la un simplu click distanta. Simtul lui Buffett cu privire la valoarea business-ului este mult mai greu de replicat.

5. Buffett face greseli

Buffett chiar face greseli. Printre erorile monumentale ale acestuia se numara:

  • El si prietenii sai au cheltuit 25,000$ in 1957 pe timbre de patru centi Blue Eagle pe care guvernul SUA urma sa le scoata din circulatie. Pe masura ce anii au trecut, timbrele nu au devenit niciodata obiecte de colectie, iar Buffett le-a vandut ulterior cu 10% discount in 1982
  • El a cumparat The Buffalo Evening News in 1977 si a pierdut 10 milioane de dolari in trei ani, fiind implicat intr-un razboi al preturilor si o lupta cu sindicatele (desi ulterior a devenit foarte profitabil)
  • Firma lui Buffett, Berkshire Hathaway, este dovada vie a celei mai mari greseli a sa, cheltuind milioane pentru a obtine controlul unui producator de textile sortit esecului
  • Cumpararea lui Salomon Brothers in 1987 pentru 700 milioane de dolari l-a aruncat pana la urma in cultura Wall Street pe care a dispretuit-o atat de mult, cand speculatorii si managementul slab i-au amenintat reputatia si averea

De retinut: Chiar si cei mai buni pot face greseli. Important este sa invatam din ele. Practic, toate achizitiile lui Buffett ale marilor companii de asigurari par sa fi mers rau in primii ani si totusi, reinvestind toti banii oferiti de aceste companii a permis Berkshire Hathaway sa aiba o rata incredibila de crestere. Morala este sa nu disperati atunci cand o investitie se dovedeste a fi proasta, incercati sa va dati seama cum puteti remedia situatia.

6. Buffett a luat in calcul sa renunte la investitii cand avea 30 de ani

In 1969 Buffett le-a scris investitorilor ca va incheia parteneriatele lor:

“Stiu ca nu vreau sa fiu total ocupat cu depasirea unui iepure investitional toata viata mea. Singura cale de a incetini este sa ma opresc. Nu sunt in acord cu acest mediu de piata si nu vreau sa stric un record decent incercand sa joc un joc pe care nu il inteleg doar pentru a fi un erou.

Stiu ca la varsta de 60 de ani ar trebui sa incerc sa ating diferite obiective personale decat cele care aveau prioritate la douazeci de ani”

De retinut: Ce poate invata cineva din aceasta in afara de smerenie?

Pentru cei care nu au citit “The Snowball”, trebuie spus ca Buffett a lansat in 1956, pe cand avea doar 25 de ani, firma Buffett Partnership Ltd. El a inceput cu 105,000$ si 7 parteneri: mama, sora, matusa, socrul, cumnatul, un coleg de camera si un avocat. El nu percepea nicio taxa de administrare, isi oprea doar 25% din castigurile de peste 6% si era de acord sa acopere o parte din pierdere.

Pana in 1962, Warren Buffett a devenit milionar datorita companiei sale Buffett Partnership, care ajunsese la o valoare de peste 7 milioane de dolari (din care peste 1 milion ii revenea lui Buffett). Cu toate acestea, 4 ani mai tarziu, Buffett a anuntat ca nu va mai accepta noi parteneri.

Dupa acest anunt, Warren Buffett a continuat sa opereze parteneriatul si sa bata piata. In 1968, compania gestionata de el a adus un randament de 58.8% vs 7.7% pentru indicele Dow, fiind cel mai bun an al sau. Pana in 1969, cei 100,000$ investiti initial in 1957 s-ar fi transformat in 1,719,481$.

Daca ati fi investit aceeasi suma de bani in Dow, ar fi crescut doar pana la 252,467$. Timp de peste o decada, Buffett a realizat un randament anualizat cu capitalizare (CAGR) de 24,5% net de comisioane. In aceeasi perioada, randamentul anualizat cu capitalizare si reinvestirea dividendelor pentru indicele DOW a fost de doar 7,4%.

Buffett Partnership Limited vs Dow Results
Buffett Partnership Limited vs Dow Results

Totusi, in pofida succesului sau, Buffett si-a anuntat partenerii in mai 1969 ca va inchide compania Buffett Partnership. De ce? Warren Buffett era tanar, avea un succes extraordinar si era pe cale sa refuze investitorii. Deci de ce a decis Warren Buffett sa inchida parteneriatul sau de investitii in 1969? Din cauza unui singur cuvant: integritate.

In ianuarie 1967, dupa o decada de rezultate incredibile, el ii avertizeaza pe partenerii sai sa-si reduca asteptarile: “Rezultatele primilor 10 ani nu au absolut nicio sansa de a fi duplicate sau macar la distanta apropiata in urmatorul deceniu.”

In octombrie 1967, Buffett explica investitorilor de ce nu crede ca poate sa mai obtina aceleasi rezultate ca inainte: “Nu voi abandona o abordare anterioara a carei logica o inteleg (desi mi se pare dificil de aplicat) chiar daca poate insemna renuntarea la profituri mari si aparent usoare, pentru a adopta o abordare pe care nu o inteleg pe deplin, nu am practicat-o cu succes si care este posibil sa duca la pierderi permanente ale capitalului.”

Buffett spune ca chilipirurile usoare pe care le gasea inainte sunt acum putine. El recunoaste ca este usor sa spunem ca noile abordari investitionale ar putea conduce la probleme, agatandu-ne orbeste de trecut. Totusi, el se pronunta asupra unui punct: ca nu va abandona strategia de investitii pe care o intelege, chiar daca aceasta inseamna profituri mai mici, in favoarea unei strategii de investitii pe care nu o intelege, ceea ce l-ar putea determina sa piarda banii lui si ai investitorilor sai.

Regula numarul 1 in investitii: Niciodata sa nu pierzi bani!
Regula numarul 1 in investitii: Niciodata sa nu pierzi bani!

Chiar daca Warren investea doar in actiuni, el intelegea importanta managementului riscului si se simtea responsabil pentru gestiunea banilor clientilor sai, ale caror interese le punea intotdeauna pe primul loc. In mai 1969, el le spune clientilor ca nu mai are idei grozave de investitii si ca ar putea sa-si incerce sansa facand un pariu cu banii investitorilor pentru a iesi un erou, dar ca refuza sa faca acest lucru:

“Sincer, in ciuda oricaror factori expusi pe paginile anterioare, as continua sa gestionez parteneriatul in 1970 sau chiar si 1971, daca as avea niste idei cu adevarat de prima clasa. Nu pentru ca vreau, ci pur si simplu pentru ca as prefera sa inchei cu un an bun decat cu unul prost. Cu toate acestea, pur si simplu nu vad nimic disponibil care sa ofere vreo speranta rezonabila de a oferi un an atat de bun si nu vreau sa bajbai in jur, sperand sa am noroc cu banii altor persoane.”

In cele din urma, in octombrie 1969, Warren Buffett se retrage din investitii si inchide Buffett Partnership. In ultima sa scrisoare, le explica partenerilor in 10 pagini de ce le recomanda obligatiunile municipale scutite de taxe, fiind dispus chiar sa stea de vorba cu fiecare pentru a le explica ratiunea si chiar sa realizeze achizitiile pentru ei. In schimb, celor care doresc sa investeasca in actiuni le transmite: “Cred ca ar fi total nedrept sa-mi asum o pozitie pasiva si sa va livrez cel mai convingator agent de vanzari care sa va contacteze la inceputul lui 1970”.

Asa ca Buffett le recomanda clientilor sai sa investeasca cu colegul sau de clasa de la Columbia University, Bill Ruane, nu pentru ca ar fi fost cel mai bun investitor pe care il cunostea, ci pentru ca era un om integru, de mare caracter. Bill Ruane s-a dovedit ulterior a fi un investitor legendar, lansand fondul Sequoia care a adus investitorilor 289% in urmatoarea decada versus 105% pentru indicele american S&P 500.

In calitate de CEO al Berkshire Hathaway si ca manager de investitii pentru Buffett Partnership, Buffett a pus INTOTDEAUNA interesele actionarilor pe primul loc. Acest lucru este clar atunci cand citesti oricare din scrisorile sale. Si este destul de usor de inteles de ce actioneaza in acest fel: are aproape toata averea sa investita in Berkshire Hathaway (si peste 90% din averea sa era in Buffett Partnership).

Dar exista un alt motiv pentru care Buffett actioneaza in acest fel si asta datorita integritatii sale. In intrega perioada cand a gestionat Buffett Partnership, puteti vedea cum el a actionat cu integritate fata de asociatii sai si in ceea ce priveste strategia de investitii. Nu a fost de acord sa incerce o metoda noua, netestata, doar pentru ca devenea tot mai dificil pentru el sa continue cu abordarea sa adevarata.

Dar Buffett, desigur, nu s-a retras cu adevarat si a continuat sa construiasca Berkshire Hathaway, care a devenit una din cele mai valoroase companii din lume. Si dupa cum se dovedeste, cand Buffett a inchis Buffett Partnership, el si-a platit partenerii in actiuni Berkshire.

Cand Buffett a cumparat pentru prima oara actiuni Berkshire Hathaway in 1962-1965, el a platit 7.6$-14.86$ per actiune. Astazi, actiunea Berkshire Hathaway se tranzactioneaza cu peste 415,000 dolari per actiune in timp ce investitiile lui Warren Buffett au continuat sa se acumuleze cu un randament anualizat cu capitalizare de peste 20% de-a lungul ultimelor 4 decenii.

7. Buffett priveste “a deveni cel mai bogat om din lume” ca pe un joc

Warren nu este adeptul masinilor de curse sau al insulelor private. Chiar si atunci cand a cumparat in cele din urma un avion corporativ, el l-a denumit “Nejustificat”. Timp de zeci de ani, el a cumparat costume de la costumierul cel mai apropiat de biroul sau, iar biografia sa mentioneaza frecvent (si are dovezi fotografice) puloverul sau banal preferat. In mod paradoxal, resedinta sa principala este prima casa pe care a cumparat-o in 1961.

De la stabilirea acestui obiectiv la varsta de 11 ani, de a deveni milionar pana la 35 de ani, Buffett pare sa trateze intestitiile ca pe o provocare intelectuala. Probabil a aflat acest lucru de la marele sau mentor Benjamin Graham, care parea mai preocupat sa aiba dreptate decat sa fie bogat si pentru care investitiile erau doar unul din hobby-urile de ultima generatie.

Spre deosebire de Graham insa, lui Buffett ii pasa cu adevarat de fiecare banut. Focusul pe bani l-a ajutat sa economiseasca si sa investeasca din timp. Prietenia stransa pe care o are cu rivalul sau pentru titlul de cel mai bogat om din lume, Bill Gates, ne arata ca Buffett chiar isi doreste sa aiba cel mai mare bulgare de zapada.

Daca ati spune ca exista ceva destul de ciudat in a pune accent pe bani ca scop final, as putea cu siguranta sa va dau dreptate. Insa atunci cand detinatorul banilor decide sa lase miliarde de dolari din castigurile sale pentru caritate, este greu sa te plangi. Ar fi de preferat ca un om de talia lui Buffett sa fie cel mai bogat om din lume decat speculantii Salomon care aproape ca i-au distrus reputatia.

De retinut: Cheltuiti mai putin decat castigati si reinvestiti diferenta pe piata de capital. Poate ca Buffett a trait o viata remarcabila, dar aceasta practica de baza este ceva la care putem aspira toti. Dincolo de asta, nu vreau sa devin prea moralist. Sunt fericit sa traiesc sub posibilitatile mele, dar pot spune sincer ca as fi fericit cu Coca Cola si o friptura de la localul de langa casa daca resursele mele ar fi suficiente pentru a cumpara insulele Maldive sau pentru a ma lansa in spatiu? Din pacate nu sunt calificat sa comentez.

Cred ca atitudinea mea este mai aproape de cea a lui Buffett decat de cea mult mai vizibila a baietilor de bani gata pe care ii vezi la tot pasul prin Bucuresti, pentru care banii sunt doar un mijloc de a epata si a impresiona. Faptul ca Warren nu s-a lasat influentat de materialism l-a ajutat, fara indoiala, sa economiseasca si sa-si reinvesteasca banii din timp, incepandu-si cariera sa de investitor la inceputul anilor 20′. Secretul este sa incepi devreme, pentru a folosi dobanda compusa si timpul in favoarea ta.

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Prezinta ascensiunea fabuloasa a lui Warren Buffett, oferind elemente interesante din biografia sa. Desi Buffett a avut un talent innascut si o etica deosebita, punand intotdeauna interesele investitorilor pe primul loc, putem totodata sa invatam si din greselile sale care il fac om.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *