<

Cum poti investi in indicele BET la Bursa de Valori Bucuresti

Performanta indicelui BET

Bursa de Valori Bucuresti este recunoscuta pentru lipsa de apetit investitional a retail-ului, avand in vedere numarul scazut de emitenti si lipsa de lichiditate cronica. Acest lucru este de inteles mai ales dupa crash-ul istoric din anul 2008 cand indicele BET s-a corectat cu aproape 90%, lasand urme adanci pe pielea tabacita a romanului de rand.

Performanta indicelui BET
Performanta indicelui BET

Asa cum putem observa, dupa mai bine de 10 ani, indicele BET abia a reusit sa atinga maximele din 2008. Acest lucru ne indica nu doar drawdown-ul foarte ridicat pe care un investitor pe bursa locala l-ar fi avut dar si faptul ca BVB-ul nu este o bursa a actiunilor de crestere (growth stocks), majoritatea fiind companii high dividend yield (cu un randament ridicat al dividendului). Nu intamplator, in 2019, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au oferit cel mai mare randament al dividendului din lume.

BET vs indicele NIKKEI

Performanta negativa a indicelui BET din anii 2007-2009 ne duce cu gandul la prabusirea istorica a indicelui japonez NIKKEI, care era extrem de popular in anii 90′, cand domina la vremea respectiva indicii globali.

Prabusirea istorica a indicelui NIKKEI

“History may not repeat but it rhymes” este o fraza celebra rostita de legendarul investitor in active stresate din zona de credit, Howard Marks. Ceea ce au avut in comun atat indicele BET cat si indicele NIKKEI a fost o euforie fara precedent in sentimentul investitorilor, valuation-uri foarte ridicate care semnalau ca piata este intr-o bula speculativa si trenduri macroeconomice defavorabile, cu o scadere demografica accelerata.

In Japonia, majoritatea celor afectati de prabusirea bursei nu si-au revenit niciodata, motiv pentru care cei mai multi oameni isi tin economiile in depozite bancare. De altfel, ceea ce poate parea ciudat pentru o piata precum Japonia, ce in anii 1990 era atat de dezvoltata, si anume ca banca centrala este principalul cumparator de ETF-uri pe actiuni nipone, ar putea fi oglinda tarilor dezvoltate intr-o lume a japonificarii la nivel global.

Performanta indicelui BET-TR

Asa cum am argumentat intr-un articol precedent, dividendele nu sunt venit pasiv. Pe de alta parte, randamentul total (total return) al unei actiuni sau al unui indice (cos) de actiuni este compus din doua componente: dividendele incasate + castigul de capital.

Daca pe de o parte companiile listate la BVB fac parte din industrii mai defensive, care nu ofera o crestere spectaculoasa pe termen lung, pe de alta parte aportul dividendelor in randamentul total este mai ridicat, asa cum ne arata si performanta indicelui BET-TR.

Performanta indicelui BET-TR
Performanta indicelui BET-TR

Structura indicelui BET

In structura indicelui BET regasim mai multe blue chip-uri romanesti, printre care Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD Groupe Societe Generale, Romgaz, Electrica sau Transgaz. Asa cum puteti observa, indicele este dominat de companii financiare, din domeniul energiei sau utilitatilor, majoritatea oferind dividende ridicate.

Structura indicelui BET
Structura indicelui BET

Replicarea manuala a indicelui BET

Cea mai eficienta metoda de a replica indicele BET este de a investi in primele 7 companii individuale care reprezinta aproximativ 85% din indicele BET. Pentru cei care au un capital mai mic de investitie, ar putea functiona si achizitia primelor 5 companii din indice.

Sa luam un exemplu. Sa zicem ca vrem sa investim in primele 5 companii din indicele BET. Acestea insumeaza aproximativ 75% din indice in acest moment. Astfel, respectand proportiile, daca vrem sa investim 2,000 RON dupa aceasta structura, ar trebui sa cumparam Fondul Proprietatea in cuantumul a 21.87%/0.75*2,000=29.16%*2,000=583 RON.

De asemenea, ar trebui sa achizitionam Romgaz in cuantumul a 9.04%/0.75*2,000= 241 RON, ceea ce este rezonabil ca si suma de achizitie, desi pentru a amortiza comisionul minim de cumparare astfel incat sa reprezinta 0.65% din valoarea achizitiei (comisionul curent perceput de brokerii locali), atunci ar trebui sa investim 1.9 RON/0.65%=292 RON.

Performanta indicelui MSCI Romania

Cu toate ca in anul 2020 Romania a fost avansata la statutul de tara emergenta secundara si inclusa in indicii FTSE Russell prin intermediul celor doua companii, Banca Transilvania (simbol TLV) si NuclearElectrica (simbol SNN), Romania este inca considerata tara de frontiera de catre Morgan Stanley, banca de investitii care creeaza indicii MSCI.

Performanta indicelui MSCI Romania

Indicele MSCI Romania este alcatuit din 5 companii listate la BVB (Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, BRD, Electrica) cu capitalizare mare si mijlocie si replica aproximativ 58% din indicele BET. Acest indice se tranzactioneaza, conform ultimelor date fundamentale la un P/E de 10.33, un P/BV de 1.10 si ofera un randament al dividendului de 4.94%.

Asa cum putem observa, perlele industriei romanesti au avut o performanta mai slaba (CAGR doar 5.7%) decat indicele global MSCI ACWI (All Country World Index) care a adus investitorilor un randament anualizat cu capitalizare de 7.25% in conditiile diversificarii globale si a dispersiei riscului. De altfel, indicele global a avut un drawdown mai mic.

Lucrurile nu arata mai bine pentru Praslea cel Voinic de pe meleagurile autohtone nici din perspectiva randamentelor ajustate la risc. Astfel, daca comparam Sharpe Ratio pe ultima decada, MSCI Romania a avut 0.51 vs 0.63 pentru indicele global MSCI World in conditiile in care volatilitatea bursei locale a fost mult mai ridicata (aproximativ 25% anualizat) vs o deviatie standard de doar 14% pentru indicele global.

Cu alte cuvinte ar fi fost ineficient sa investesti in indicele MSCI Romania. Nu doar ca ai fi avut randamente mai proaste decat un indice global, dar si volatilitate mai mare, in conditiile concentrarii portofoliului pe o tara de frontiera, care este considerata ca fiind gunoi de investitorii institutionali.

Totusi, nu putem ignora faptul ca foarte multi oameni nu pot face abstractie de sentimente si ca psihologia joaca un rol important in investitii. Asa cum afirma si Rick Ferri, investitiile sunt simple, dar nu sunt usoare. Din cauza lipsei de disciplina, cei mai multi oameni aleg sa plateasca comisioane nesimtite fondurilor mutuale sau pensiilor private.

Pentru ei, chiar si aceste variante prohibitive sunt mai bune decat a nu investi deloc. Tocmai de aceea, admitand ca gambling-ul face parte din noi si ca nu putem face abstractie de psihologia investitionala, intelegem importanta unui home bias in portofoliul investitional.

Larry Swedroe, unul din titanii pietelor de capital, ne avertizeaza totusi ca daca pacatuim, sa o facem in procente marginale, astfel incat sa nu alocam mai mult de 10% expunere pe piata locala, pentru a nu mari riscurile idiosincratice pentru ca o anumita tara sau sector sa subperformeze.

ETF-ul BET Tradeville

Pentru cei care vor totusi sa aloce capital pe Bursa de Valori Bucuresti intr-o forma simpla si fara batai de cap, cea mai buna solutie o reprezinta ETF-ul pe indicele BET de la Tradeville. Acesta va ajuta sa replicati performanta indicelui BET in timp ce dividendele sunt reinvestite automat in fiecare an.

Avantajul acestei strategii este ca aveti un singur instrument financiar la indemana si nu necesita o investitie de timp. Cu alte cuvinte, reprezinta o investitie pasiva pe care o puteti realiza pe termen lung, alocand capital constant si beneficiind de avantajele strategiei dollar cost averaging (DCA).

Comisioane de administrare ETF BET-TR Tradeville
Comisioane de administrare ETF BET-TR Tradeville

Asa cum puteti observa din documentul cu informatii cheie pentru investitori (DICI) oferit de brokerul Tradeville (pentru instrumentele internationale se numeste KIID – Key Investor Information Document), Tradeville percepe un comision de administrare anualizat sau TER (total expense ratio) de 1.82% pentru replicarea indicelui BET.

Brokerul Tradeville nu percepe comision de subscriere sau rascumparare decat investitorilor institutionali, insa investitorii de retail vor plati comisionul de tranzactionare in relatia cu brokerul, care este de 0.25% pe tranzactie pentru ETF-ul care va fi tranzactionat pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti.

Profil de risc si randament

Inainte de a investi la bursa, este imperios sa va documentati in prealabil, facandu-va propriul due diligence. Trebuie sa studiati nu doar comisioanele de tranzactionare sau administrare dar si riscurile instrumentelor financiare. De pilda, ETF-ul pe indicele BET are un grad de risc ridicat, fiind catalogat la nivelul 6 din 7. In general, exista o corelatie intre randamente si risc pe pietele financiare, dar randamentul potential nu este o garantie.

Mai mult, trebuie sa luati in calcul ca dincolo de comisioanele vizibile (cele de tranzactionare sau administrare), exista si comisioane invizibile cum ar fi de pilda spread-ul ridicat intre bid si ask pentru instrumentele cu lichiditate redusa sau turnover-ul ridicat pentru instrumentele care presupun tranzactii repetate (in general pentru ETF-urile factor based, nu replicare pasiva a indicelui).

In cazul ETF-ului pe BET, administratorul fondului mutual ia in calcul o eroare de compozitie (tracking error) de maxim 15%. Este fara echivoc ca, asa cum afirma si Larry Swedroe, nu ne putem feri de risc. Mai mult, Rick Ferri considera ca viata este un dollar cost averaging. Ceea ce putem face insa este sa diversificam riscul fiindca in definitiv investitiile nu sunt despre managementul randamentului, ci despre managementul riscului.

Fondul Mutual deschis Certinvest BET Index

Pe langa replicarea manuala a indicelui BET care poate fi extrem de eficienta dar foarte complexa sau investitia intr-un ETF pe BET de la Tradeville care este extrem de simpla, dar ineficienta, mai exista si varianta unui fond mutual de tip index cum ar fi de pilda cel de la Certinvest.

Singura diferenta ar fi ca tranzatiile se fac direct prin administratorul fondului, achizitionand sau rascumparand unitati de fond, fara ca acestea sa fie tranzactionate la bursa. Pentru un investitor pe termen lung care nu este implicat in activitatea de trading, diferenta este marginala.

Document Informatii Cheie Investitori (DICI)
Document Informatii Cheie Investitori (DICI)

Asa cum putem observa, fondul mutual administrat de Certinvest are acelasi profil de risc ridicat (6/7), intrucat replica acelasi indice BET. De asemenea, ne sunt prezentate principalele riscuri ale investitiei financiare:

  • riscul de piata – fluctuatia valorii de piata a pozitiilor din portofoliu
  • riscul de lichiditate aferent derularii activitatii in piete ilichide
  • riscul de contraparte – in cazul in care un organism de plasament colectiv in valori mobiliare are o expunere investitionala asupra unei terte parti
  • riscul de credit – cauzat de efectele negative din neplata unei obligatii sau falimentul emitentului
  • riscul operational – erori umane sau deficiente ale sistemului Certinvest
  • riscul de concentrare – efecte de contagiune intre debitori sau concentrare sectoriala/geografica
Comisioane Fond Mutual Indice BET Certinvest
Comisioane Fond Mutual Indice BET Certinvest

Ce ne doare insa cel mai tare si nu oriunde, ci la buzunar, sunt comisioanele nesimtite practicate de catre Certinvest, care reprezinta o adevarata gaura neagra pentru investitorii de retail din Romania si o palma data celor lipsiti de educatie financiara, care nu pregeta in a participa insa la conferinte precum Money Days, sustinute de cartelul educatorilor financiari din Romania si sponsorizate de Certinvest.

Astfel de capcane, ca sa nu zic tepe investitionale, sunt la tot pasul si este de datoria fiecaruia sa cunoasca fiecare aspect al unei investitii financiare inainte de a arunca cu banii. Asadar, comisionul perceput de Certinvest din activul net al fondului este de 2.63% anualizat, ceea ce este imens.

Daca nu ma credeti, faceti o simulare folosind orice calculator online al dobanzii compuse, care a fost supranumita de catre Albert Einstein, ca fiind cea de-a 8-a minune a lumii, dar care poate fi o sabie cu doua taisuri daca nu o folosesti cum trebuie, putand sa te ingroape din punct de vedere financiar. Secretul este sa faci ca banii sa lucreze pentru tine si nu invers.

Evolutia Portofoliului fara comisioane
Evolutia indicelui BET fara comisioane

In primul caz observam evolutia unui portofoliu fara comisioane, unde noi am investit 1,000 RON pe luna timp de 35 de ani, obtinand un randament mediu anualizat de 7%/an. Astfel, dupa 35 de ani, valoarea principalului nostru va fi de 1.658.842 RON, adica vom ajunge milionari in lei. Nu e rau deloc, chiar daca in acest timp moneda nationala se va deprecia vs EUR.

Evolutia indicelui BET cu comisioane de 2.63%/an
Evolutia indicelui BET cu comisioane de 2.63%/an

In cel de-al doilea caz am realizat aceeasi investitie, practic tot in indicele BET, doar ca randamentul nostru a fost mult diminuat de comisioane. Astfel, dupa 35 de ani, cu aceeasi suma investita lunar, vom fi obtinut 952.412 RON, adica cu aproximativ 733.430 RON mai putin decat in scenariul initial, adica cu aproximativ 44% mai putin decat performanta indicelui BET. Cam acesta este costul lipsei de educatie financiara.

Rezultatul este acela ca nu doar ca nu mai suntem milionari (nici macar in batranul si prapaditul RON, care abia se mai misca in baston), dar ca am platit cu varf si indesat nu doar sponsorizarile Certinvest pentru cartelul educatorilor financiari, dar probabil si salariile pe foarte mult timp pentru Cosmin Mizof sau Horia Gusta, care se pot lafai din banii tai toata viata 🙂

Acum ti se mai pare scumpa educatia financiara? Eu as zice ca cea mai scumpa este lipsa educatiei financiare. Anul trecut am realizat cel mai comprehensiv ghid de investitii pentru incepatori, de unde invatati cum puteti investi eficient, luand in calcul riscurile instrumentelor financiare.

In loc de concluzii

In concluzie, educatia financiara a romanilor este abia la inceput si nu vom incheia aici acest articol, ci vom continua impreuna calatoria pe drumul spre indendenta financiara. Va astept sa va abonati inclusiv pe Patreon, daca vreti sa faceti parte din grupul privat de facebook si sa ramaneti aproape fiindca altfel nici nu stiti CAT pierdeti inclusiv pe Youtube, acolo unde continuam maratonul educatiei financiare alaturi de dumneavoastra.

Cat despre indicele BET, ca si in investitii, exista risc & reward, avantaje si dezavantaje. Daca vreti sa alegeti varianta cea mai simpla, puteti alege ETF-ul pe indicele BET de la Tradeville. Daca vreti sa iesiti mai ieftin, puteti incerca sa replicati voi indicele manual. Daca vreti sa diversificati riscul global cu comisioane si efort minim, cea mai simpla varianta ramane sa investiti intr-un indice global de actiuni, prin achizitii constante lunar.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Dati click mai jos pentru a vizualiza versiunea video a acestui articol:

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

3 thoughts on “Cum poti investi in indicele BET la Bursa de Valori Bucuresti”

  1. Salutare,
    Am o intrebare, in cazul in care replici indicele BET-TR (primele X companii), cat de des iti modifici in portofoliu ponderea lor (care se schimba frecvent pe bvb)? De ex, luna asta FP poate avea 19,5% pondere in BET -TR si luna viitoare 20,45%.
    Evident, avand o suma Y de investit pe BVB, ponderea celor X companii va fi un pic ajustata ca sa poti investi intreaga suma Y in cele X companii. Dar chiar si asa, e posibil ca la 3-6 luni ponderile sa fie complet off…si mi se pare overkill sa ajustezi la 3 luni ponderile. Eram curios tu cum faci/recomanzi?
    Merxi

    1. Eu nu replic indicele BET, mi se pare prea mare bataie de cap si complet inutil. Pe BVB investesc in cateva actiuni individuale, mai mult ca play money.
      In rest portofoliul meu este diversificat la nivel international folosind ETF-urile pe 3 straturi:

      – un ETF pe un indice global de actiuni (pentru pensie)
      – tilt-uri pe ETF-uri smart beta agregate in zonele cu randamente asteptate mai mari pentru urmatoarea decada
      – bet-uri ceva mai speculative pe tari individuale folosind strategia deep value

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *