<

De ce dividendele nu sunt venit pasiv

De ce dividendele nu sunt venit pasiv

Educatorii financiari si brokerii pietelor de capital se refera deseori la dividende ca fiind surse de venit pasiv, care ofera posibilitatea investitorilor de a se baza pe cashflow-ul oferit de companiile listate la bursa. Astazi vom incerca sa demontam acest mit cu argumente factuale.

In primul rand cred ca este lesne de inteles de ce se promoveaza mitul dividendelor ca sursa de venit pasiv. Se doreste sa se vanda iluzia investitorilor ca ei vor avea un castig sigur, constant si predictibil si ca, odata ajunsi la varsta pensionarii, pot trai din venituri pasive, printre care si dividendele, promovandu-se astfel mitul independentei financiare.

Mitul independentei financiare

Mitul independentei financiare se refera la faptul ca odata ajuns la varsta pensionarii anticipate (early retirement), iti poti sustine cheltuielile curente din venituri pasive cum ar fi dividendele oferite de companii, chiriile oferite de imobiliare sau dobanzile oferite de depozitele bancare, cupoanele titlurilor de stat sau obligatiunilor corporative.

In mod evident, obligatiunile corporative individuale nici nu ar trebui mentionate din cauza riscurilor idiosincratice care pot duce la pierderea completa a capitalului investit, caz in care ROI poate ajunge la -100%, ceea ce nu numai ca nu reprezinta venit, fie el pasiv sau activ, ci chiar posibilitatea de a-ti pulveriza cu totul capitalul daca ignori riscurile.

Desi teoretic dobanzile depozitelor bancare si cupoanele titlurilor de stat ar fi cele mai predictibile forme de a incasa un randament constant din investitiile tale, ele nu reprezinta decat o modalitate de economisire, pentru ca in termeni reali, nu ofera un castig.

Sa zicem ca inflatia in zona EUR este de 1% (sub core inflation rate de 2% targetat de ECB) iar depozitele bancare din Romania iti ofera un net de 0.5%. In termeni reali pierzi 0.5%/an prin devalorizarea monedei vs rata inflatiei. Daca ai investi in titluri de stat romanesti din programul FIDELIS, ai obtine un randament real pozitiv, insa ai avea un risc de credit.

Mai departe, sa luam exemplul imobiliarelor. Incasand chirie tu ai senzatia ca primesti un venit constant. In primul rand, pentru a incasa chirie la un imobil ai nevoie de management activ deci din prima cred ca ideea venitului pasiv poate fi eliminata din calcul.

In al doilea rand, sa luam exemplul anului 2008 dat de catre unul din educatorii financiari din Romania, care mentiona ca a achizitionat o garsoniera cu 120.000 EUR care astazi mai valoreaza 50.000 EUR. Daca iei in calcul riscul pierderii de capital generate de concentrarea pe o singura piata si timing-ul prost al investitiei, cu toate chiriile incasate din 2008 pana astazi nu ti-ai fi recuperat nici macar valoarea principalului, adica ai fi avut randament anualizat cu capitalizare negativ pe perioada investitiei.

Teoretic acelasi risc este prezent si in cazul investitiei in actiuni, insa ai la indemana mai multe instrumente pentru gestionarea corecta a riscurilor:

  • achizitia constanta prin intermediul metodei dollar cost averaging
  • glanuralitatea investitiei (putem face achizitii cu sume mici, fara sa imobilizam o mare parte a capitalului o singura data)
  • diversificarea portofoliului investitional (in loc sa investim intr-o singura actiune individuala cu riscuri idiosincratice si un profil al randamentului asimetric pozitiv, facem dispersia riscului investind intr-un indice global de actiuni in medie ponderata pe capitalizare globala)
  • rebalansarea portofoliului investitional (in loc sa cumparam un imobil si sa asistam impasibili precum in balada Miorita la cresterea sau scaderea in valoare a activului, de care nici nu suntem constienti, pentru ca nu are o piata secundara precum au activele lichide – actiuni, titluri de stat, putem rebalansa anual portofoliul vanzand scump ceea ce a crescut si cumparand ieftin ceea ce a scazut pentru a reveni la alocarea strategica initiala a portofoliului investitional)

Ratele sigure de retragere

De facto, asa cum puteti vedea din cele de mai sus nu exista surse de venit eminamente pasive decat daca avem o judecata superficiala. Avem pe de o parte activele sigure, sub forma instrumentelor cu venit fix, care ne ofera conservarea portofoliului investitional, fara a ne aduce un randament pozitiv indexat cu inflatia si, pe de alta parte, activele riscante, in cazul carora randamentul investitiei este compus atat din componenta cresterii/scaderii de capital cat si din chirie/dividende.

Cand vorbim de venituri pasive, acestea ar trebui sa reprezinte roadele investitiei noastre fara a presupune scaderea principalului. Cu alte cuvinte, degeaba primesc chirie daca pretul apartamentului se prabuseste cu 80%, ceea ce inseamna ca eu de fapt mi-am diminuat averea. Pentru a putea incasa venit pasiv, investitia trebuie sa fie pe pilon automat iar cashflow-ul sa fie asigurat de ceea ce numim rate sigure de retragere.

Efficient Market Frontier
Efficient Market Frontier

In termeni simplisti se considera ca un portofoliu format din 50% actiuni si 50% obligatiuni ofera investitorilor o rata sigura de retragere de 4%/an. Cu alte cuvinte poti retrage constant 4%/an din portofoliu fara sa ramai fara bani. Aceasta regula nu se mai aplica insa astazi in noua normala economica in care rentabilitatea activelor financiare este la minime istorice. Acea regula era una empirica si nu mai este valabila astazi.

Teorema lui Miller si Modigliani

Teorema lui Miller si Modigliani a fost introdusa in anii 1950 si sta la temelia gandirii moderne asupra structurii capitalului, fiind un element influent al teoriei economice. Teorema de baza afirma ca, in absenta impozitelor, a costurilor de faliment, si a informatiilor asimetrice, valoarea unei firme pe o piata eficienta nu este afectata de modul in care este finantata.

Teorema lui Miller si Modigliani mai este numita si principiul irelevantei structurii capitalului deoarece valoarea firmei nu depinde nici de politica sa de dividende, nici de decizia sa de a strange capital prin emiterea de actiuni sau prin emiterea de obligatiuni corporative. Cu alte cuvinte este complet irelevant daca o companie ofera sau nu dividende, ba chiar mai mult, o companie poate fi vazuta chiar mai riscanta dupa ce a acordat dividende, fiindca are mai putine lichiditati la dispozitie.

Corectia pretului actiunii cu valoarea dividendului

Foarte multi incepatori urmaresc sa investeasca in actiunile care ofera un randament ridicat al dividendului (dividend yield) considerand ca vor beneficia de venit pasiv prin acordarea dividendului. Acest lucru este o eroare factuala regretabila intrucat in data ex-dividend pretul actiunii se corecteaza cu valoarea dividendului sau chiar cu mai mult decat atat intrucat, cum spuneam, compania este considerata ca fiind mai riscanta.

Sa luam un exemplu simplu. Sa zicem ca NuclearElectrica se tranzactioneaza la pretul de 22 RON/unitate si ofera un dividend pe anul 2020 de 2.2 RON/unitate, avand un randament al dividendului de 10%. In data ex-dividend, pretul actiunii se va corecta cu valoarea dividendului astfel incat va fi 19.8 RON, in timp ce noi vom incasa 2.2 RON din dividend.

Rezultatul este ca nu am obtinut niciun venit pasiv, fiindca avem aceeasi valoare a portofoliului. Tot ceea ce am obtinut a fost sa ni se returneze de catre companie capitalul in proportia dorita de aceasta. Deci nici macar nu am putut noi decide cuantumul ratei de retragere. Mai mult, fiind “return of capital” si nu “return on capital”, dividendele trebuie si taxate, ceea ce inseamna ca de fapt am pierdut bani incasand dividende.

Randamentul dividendului vs Payout Ratio

Mirajul dividendelor este deseori sustinut de ideea ca companiile ofera constant dividende actionarilor. Numai ca acest lucru nu este valabil intotdeauna. Mai mult decat atat, este foarte probabil ca fix companiile care au un randament al dividendului ridicat sa nu poata sustine aceasta strategie de oferire a dividendelor pe termen lung.

  • Dividend Yield=Dividende per actiune/Pret per actiune

Se spune ca a incasa dividende ridicate este un indicator al rentabilitatii companiei. Acest lucru este fals, pentru ca o companie se poate pur si simplu indatora mai mult emitand obligatiuni corporative si ulterior poate oferi dividende ridicate actionarilor. Deci simplul fapt ca compania ofera un randament ridicat al dividendului nu ne spune nimic despre investitie.

Un indicator mai relevant cand vine vorba de acordarea dividendelor este dividend payout ratio, care ne arata ratia dintre totalul dividendelor acordate actionarilor si profitul net al companiei.

  • Payout Ratio = (valoare dividend * numar actiuni ) / profit net

Dividend Payout Ratio te poate ajuta sa determini in ce masura o companie poate sa-si sustina politica de oferire a dividendelor. In general, o pondere rezonabila este considerata sa fie intre 33% si 55%. Asta inseamna ca compania returneaza aproape jumatate din incasari actionarilor si reinvesteste cealalta jumatate in cresterea companiei.

O companie cu un dividend payout ratio de peste 100% este nesustenabila. Inseamna ca returneaza mai multi bani actionarilor decat incaseaza. Compania va trebui sa-si diminueze dividendele pe viitor sau, chiar mai rau, sa le opreasca cu totul. Dar in acest scenariu pretul actiunii ar putea fi afectat intrucat investitorii si-ar putea pierde increderea in managamentul companiei care ii obisnuise cu dividende ridicate (vezi Turbomecanica)

Sa admitem prin absurd ca dividendele ar fi venit pasiv. Simplul fapt ca o companie poate sa se opreasca din a oferi dividende ne demonstreaza ca acel prezumtiv venit pasiv poate disparea. Cum insa dividendele nu sunt venit pasiv, ceea ce este si mai grav este ca o companie care ofera dividende ridicate, returnandu-ti deci capitalul tie ca actionar, o poate face inclusiv intr-un bear market, ceea ce inseamna ca vei vinde din equity cand pretul actiunii este deja la pamant si va trebui sa reinvestesti capitalul ulterior. In plus, in perioade cu inflatie ridicata, s-ar putea ca dividendele sa nu ofere nici macar un randament real >0.

Dividend Payout Ratio Companii BVB
Dividend Payout Ratio Companii BVB

Dividendele ca si concept sintetic

Avand in vedere ca dividendele nu reprezinta decat a-ti returna capitalul investit tie ca actionar, ele nu sunt altceva decat un concept sintetic. Cu alte cuvinte, a investi intr-un cos diversificat de actiuni prin intermediul unor instrumente lichide, transparente si eficiente, cu comisioane mici de administrare, precum ETF-urile cu acumulare pe fonduri de indici globali, este nu doar mult mai eficient din punct de vedere fiscal, pentru ca nu vei mai plati impozit pe dividende, dar iti vei acorda singur exact ce dividende vrei, pur si simplu vanzand atunci cand doresti exact cantitatea dorita din unitatile ETF-ului tau, corespunzatoare ponderii asociate ratei de retragere dorita.

O mare greseala pe care o fac investitorii de retail este ca intr-o perioada a rentabilitatilor scazute sa substituie instrumentele cu venit fix cu acele companii care ofera dividende ridicate, considerandu-le alternative mai bune de economisire. Intr-un studiu al Vanguard se mentioneaza ca strategiile de investire a dividendelor trebuie sa ia in calcul total return, adica atat componenta de apreciere a capitalului cat si venitul obtinut din dividende.

In acelasi studiu se mentioneaza ca aceasta substitutie creste semnificativ riscul portofoliului investitional, diminuand totodata protectia in cazul unui bear market. Companiile focusate pe dividende par a fi inclusiv mai sensibile la modificarile de rata a dobanzii.

Performanta strategiei high dividend yield este explicata de expunerea la doi factori: value si low volatility. Pe de alta parte, high dividend yield este un metric foarte slab pentru factorul value. Enterprise Value/EBITDA, Price to earnings, price to sales, chiar price to book value sunt mai relevanti.

Performanta strategiei dividend growth investing (strategia de a investi in companii cu un istoric de crestere constanta a dividendelor) este explicata de expunerea la factorul quality si subfactorul profitability. Pe de alta parte, este mult mai eficienta o abordare multifactor care sa imbine quality cu value, momentum si minimum volatility si in acelasi timp care sa capteze tot clusterul companiilor quality, nu doar cele care ofera dividende si care reprezinta 1/3 din indicele benchmark quality in format long only. Nicolas Rabener, directorul celor de la FactorResearch, argumenteaza de ce investitorii trebuie sa evite fondurile de indici care se bazeaza pe venit in dauna capitalului, aratand ca un portofoliu bazat pe dividende a subperformat pietei.

Capcanele dividendelor pentru investitori

In concluzie, am sintetizat principalele capcane ale dividendelor:

  • strategiile de investitii in companii cu dividende ridicate au oferit randamente mai slabe investitorilor decat piata ca atare
  • dividendele sunt ineficiente fiscal si nu permit managementul activ al ratelor de retragere in vederea pensionarii anticipate
  • dividendele pot fi nesustenabile iar o companie poate oricand sa nu le mai ofere sau sa ti le ofere exact cand pretul actiunii se corecteaza intr-un bear market
  • dividendele pot sa nu acopere nevoile consumului in viitor in termeni reali in perioade cu inflatie ridicata
  • dividendele sunt un metric foarte slab al factorului value
  • pretul actiunii se corecteaza cu valoarea dividendului
  • companiile se pot indatora pentru a mentine politica nesustenabila de oferire a dividendelor
  • tot ceea ce presupune o strategie dividend growth investing este sa replice factorul quality si subfactorul profitability
  • companiile care ofera dividende nu sunt mai sigure
  • dividendele sunt deseori un premiu de consolare pentru investitori in absenta cresterii; in 2008 multe companii ofereau un randament ridicat al dividendelor pur si simplu prin prisma scaderii pretului actiunilor; pe masura ce criza financiara s-a adancit si profiturile s-au prabusit, acele companii au fost obligate sa-si taie programele de oferire a dividendelor.

In cele din urma, investitorii sunt deserviti cel mai bine analizand dincolo de randamentul dividendului cativa factori cheie care pot ajuta la influentarea deciziei lor in investitii. Randamentul dividendului, coroborat cu randamentul total, poate fi un factor de top, deoarece dividendele sunt calculate pentru a imbunatati randamentul total al unei investitii.

A privi doar catre companiile considerate platitori siguri ai dividendelor poate restrange semnificativ universul investitional si contribui la reducerea dispersiei riscului pe pietele financiare. O strategie simpla de a investi intr-un ETF pe indici globali de actiuni ofera o mai buna diversificare, este mai eficienta si profitabila pe termen lung, fiind adevaratul instrument pe care ar trebui sa-l caute un investitor care isi doreste venituri pasive la varsta pensionarii anticipate.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Dati click mai jos pentru a vizualiza versiunea video a acestui articol:

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *