<

Cum realizezi rebalansarea portofoliului de investitii

Investitiile pe piata capital presupun riscuri iar nesocotirea acestora ne poate conduce catre pierderi de capital. O metoda eficienta de a gestiona riscurile in investitii o reprezinta rebalansarea portofoliului. Scopul rebalansarii este sa ne ajute sa ne pastram alocarea strategica a activelor.

Alocarea activelor reprezinta cea mai eficienta metoda de a gestiona un portofoliu de investitii pe termen lung, conform profilului de risc si obiectivelor investitionale. Adaugand sau reducand pozitii in portofoliu, diversificate in mai multe clase de active, ne ajuta sa obtinem castiguri mai predictibile, pastrand riscul la un nivel tolerabil.

Alocarea strategica a activelor
Alocarea strategica a activelor

Daca este fara echivoc ca rebalansarea portofoliului este importanta pentru managementul riscului, la fel cum sunt alocarea activelor, achizitiile secventiale prin metoda dollar cost averaging sau orizontul investitional pe termen lung care ne ajuta sa reducem impactul volatilitatii, putina lume discuta despre cum se realizeaza efectiv rebalansarea portofoliului, care este mai mult o arta decat o stiinta.

In mod analog nu exista reguli precise pentru constructia unui portofoliu diversificat perfect, cu exceptia cazului in care credeti in piete complet eficiente, ceea ce pare oarecum utopic chiar si pentru teoreticienii pietelor eficiente. In schimb, stim ca cea mai simpla si eficienta metoda de a realiza un portofoliu diversificat o reprezinta un indice global de actiuni.

Alocarea activelor este obiectivul principal al rebalansarii

Rebalansarea functioneaza atunci cand ai o alocare strategica a activelor pe care vrei sa o pastrezi in timp. De exemplu, te-ai decis ca urmatorul mix de active este cel mai potrivit pentru tine:

  • 30% Global Equities
  • 20% Emerging Markets Equities
  • 10% Europe Equities
  • 30% Intermediate Term Bonds
  • 10% Cash Savings

Cunoscand deja ca fondurile mutuale de tip indice sunt cea mai ieftina si mai buna metoda de a capta expunerea pe termen lung pe actiuni, puteti investi in fiecare clasa de actiuni prin ETF-uri low cost care replica indici.

Exchange Traded Funds (ETF-uri)
Exchange Traded Funds (ETF-uri)

Ati putea folosi apoi ETF-urile pe titluri de stat investment grade sau obligatiunile emise de statul roman prin programul FIDELIS pentru instrumentele cu venit fix, pastrand totodata un mic buffer de lichiditate. De-a lungul timpului, diferite active vor produce randamente diferite, deviind portofoliul de la alocarea ideala stabilita initial.

Pentru a va rebalansa portofoliul, ati putea reduce detinerile claselor de active mai performante, vanzand anumite proportii din acestea si aloca banii in activele care au subperformat, in asa fel incat sa reveniti la valorile procentuale anterioare ale claselor de active din portofoliu. In etapa de acumulare, este preferabil sa realizati rebalansarea mai degraba prin cumparare, pentru a evita generarea evenimentelor taxabile.

Rebalansarea anuala pur discretionara

Dintre metodele de rebalansare a portofoliului, cea mai simpla si uzitata de catre investitorii de retail este rebalansarea pur discretionara, efectuata odata pe an, de obicei in preajma unei date anume (fie cu ocazia inceputului de an, fie de ziua ta de nastere etc).

Rebalansarea anuala pur discretionara a portofoliului de investitii
Rebalansarea anuala pur discretionara a portofoliului de investitii

In acest caz nu este nevoie sa urmaresti constant evolutia portofoliului, ci doar sa iti setezi o data in care sa realizezi rebalansarea, pentru a reveni la alocarea strategica initiala. Investitorii tineri, aflati in etapa de acumulare pot sa foloseasca cash-ul pentru a cumpara activele care au subperformat.

Beneficiile principale ale rebalansarii anuale constau in simplitate. Aceasta strategie este usor de implementat si nu necesita mult timp alocat investitiilor. Este ideala pentru persoanele care au un portofoliu constituit din relativ putine instrumente si care se focuseaza indeosebi pe venitul activ.

Tabelul lui Larry Swedroe de rebalansare a portofoliului

O metoda ceva mai complexa de rebalansare a portofoliului este cea propusa de venerabilul investitor si expert in pietele de capital, Larry Swedroe, folosind un tabel cu reguli de rebalansare precise. Astfel, Larry propune regula 5/25 pentru rebalansarea portofoliului.

Voi exemplifica regula de rebalansare a portofoliului propusa de Larry Swedroe conform tabelului de mai jos. Alocarea target reprezinta alocarea initiala a fiecarui activ din portofoliu, la care dorim sa revenim in urma rebalansarii. Alocarea minima, respectiv maxima, reprezinta limitele pe care le permitem portofoliului nostru sa fluctueze fara a interveni.

Tabel de rebalansare portofoliu investitii propus de Larry Swedroe
Tabel de rebalansare portofoliu investitii propus de Larry Swedroe

Permitem aceasta variatie intre alocarea minima si maxima pentru a reduce numarul tranzactiilor si nivelul comisioanelor si taxelor platite. Cum functioneaza regula lui Larry Swedroe? Daca variatia procentuala de 25% din alocarea target este mai mare de 5%, atunci vom rebalansa portofoliul la orice abatere absoluta mai mare de 5%.

In mod analog, daca variatia procentuala de 25% din alocarea target este mai mica decat 5%, atunci vom rebalansa la orice abatere relativa mai mare de 25%. De exemplu, 25%*30%=7.5%, ceea ce inseamna ca in cazul acesta vom permite o variatie a pretului activului de 5%. 8.3%*25%=2%, care este <5%, ceea ce inseamna ca vom permite o variatie a pretului activului de 2%.

Trebuie mentionat ca aceasta regula de rebalansare propusa de Larry Swedroe este foarte utila pentru cei care au un portofoliu mai complex, compus din mai multe subclase de active, precum si pentru perioadele de volatilitate ridicata pe bursa sau cei care au ajuns deja la varsta pensionarii si vor sa retraga sume din portofoliu, nedorind sa permita ample fluctuatii ale acestuia.

Rebalansarea este automatic contrariana

Ganditi-va la ce presupune aceasta rebalansare a portofoliului in practica. Veti vinde un activ care performeaza foarte bine pentru a pune bani intr-unul care merge foarte prost. Ideea este ca pe termen lung veti beneficia de investitiile in activele defavorizate/subevaluate si veti reusi de asemenea sa mentineti volatilitatea sub control prin rebalansare.

Rebalansarea pare simpla dar nu este convenabila din punct de vedere psihologic fiindca foarte des vi se va cere sa pariati impotriva trendului pietei aflate in crestere si a opiniei populare care va va sugera ca faceti o greseala. In realitate, succesul in investitii consta in disciplina si rigoare, nu in decizii luate in functie de emotii.

Rebalansarea portofoliului ca viziune contrariana in investitii
Rebalansarea portofoliului ca viziune contrariana in investitii

Pe de alta parte, daca nu v-ati setat foarte clar alocarea activelor si nu intelegeti de ce ati ales-o, in fata unor astfel de emotii, rebalansarea va deveni probabil un exercitiu de speculatie. Asadar, asigurati-va ca ati decis ferm mixul de active inainte sa incepeti sa-l modificati. In fine, nu cred ca trebuie sa va ingrijorati cu privire la rebalansarea pana la cel mai apropiat punct procentual. Viata este prea scurta si tranzactionarea prea costisitoare. Pastrand portofoliul relativ echilibrat este solutia.

Cateva concluzii

Acum ca am inteles cum realizam rebalansarea portofoliului de investitii, sa tragem cateva concluzii:

  • Rebalansarea portofoliului este o arta, nu o stiinta
  • Scopul rebalansarii este sa pastram alocarea strategica a activelor
  • Rebalansarea poate fi pur discretionara sau folosind un tabel de rebalansare
  • Rebalansarea este un tool eficient de management al riscului, alaturi de alocarea activelor, dollar cost averaging, cash-ul si orizontul de timp
  • Rebalansarea este automatic contrariana, vom vinde scump si vom cumpara ieftin
  • In etapa de acumulare, putem rebalansa prin cumparare adaugand bani la pozitiile care au subperformat, pentru a evita generarea de evenimente taxabile si costuri de trading
  • Regula 5/25 a lui Larry Swedroe este utila atunci cand avem multe subclase de active si ne ajuta sa reducem semnificativ volatilitatea portofoliului
  • Rebalansarea pur discretionara este ideala pentru simplitate

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Una din modalitatile foarte eficiente de gestionare a riscului este prin rebalansarea portofoliului de investitii, ce poate avea loc fie pur discretionar (de pilda anual), fie non-discretionar, folosind un tabel de rebalansare, asa cum propune Larry Swedroe.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Puteti accesa link-ul de mai jos pentru a vizualiza versiunea video a acestui articol:

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *