<

Investitii pentru incepatori: Piata globala de actiuni

Cea mai simpla metoda pentru cei mai multi oameni de a detine actiuni este printr-un fond de indice global de actiuni. Dar ce reprezinta piata globala de actiuni, ca sa nu mai vorbim despre un fond de indice global?

Bursa de Valori Bucuresti

Daca te-ai nascut in Romania si esti cat de cat alfabetizat, probabil ca ai auzit despre Bursa de Valori Bucuresti, locul unde sunt tranzactionate actiunile listate in Romania. Majoritatea companiilor listate la bursa locala fac parte din industrii defensive precum farma sau utilitati iar multe dintre ele sunt monopoluri de stat, intrucat statul este actionar majoritar.

Aceste blue chip-uri listate pe bursa de la Bucuresti sunt niste mici vacute de muls care ofera constant dividende ridicate actionarilor. Chiar daca dividendele nu reprezinta venit pasiv, ele sunt o componenta importanta a randamentului total pe care actiunile il aduc, alaturi de cresterea de capital.

Principalele companii din indicele BET listate la Bursa de Valori Bucuresti
Principalele companii din indicele BET listate la Bursa de Valori Bucuresti

Sa luam de pilda exemplul companiei OMV Petrom, lider detasat in industria petroliera, ce face parte din sectorul de energie. In acest caz, OMV este actionar majoritar din strainatate, care detine o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, ce obtine profit din vanzarea petrolului si a altor produse petroliere in toata Europa de Est.

Fiind listata pe Bursa de la Bucuresti, indiferent de structura actionariatului sau de regiunea de unde sunt obtinute profiturile, OMV Petrom poate fi considerata o companie romaneasca. Pe masura ce lichiditatea bursei locale va creste, din ce in ce mai multe companii se vor lista la bursa pentru a face majorare de capital si a capata mai multa notorietate.

Lumea este o corporatie, Mr. Beale!

Desigur, Romania nu este singura tara cu companii listate la bursa unde oamenii pot investi. De altfel, cea mai cunoscuta piata de actiuni este cea din SUA, acolo unde majoritatea capitalurilor sunt concentrate si unde exista o adevarata cultura a investitiilor la bursa. In SUA, in jur de 50% din americani investesc la bursa iar majoritatea companiilor se finanteaza prin piata de capital, pe cand in Romania sub 1% din romani investesc.

Principalele sectoare ale unui indice global de actiuni
Principalele sectoare ale unui indice global de actiuni

Toate economiile dezvoltate au propriile companii care isi desfasoara activitatea in diferite sectoare sau industrii precum energie, utilitati, farma, IT samd. Ar fi o lume mult mai simpla daca ar exista o singura bursa globala la care sa se tranzactioneze toate aceste actiuni. Ele sunt insa listate peste tot in lume: pe bursa din Frankfurt, Londra, Amsterdam samd.

Multiplele burse de valori reprezinta locul unde se intalneste cererea cu oferta pe piata de capital. Aceste burse faciliteaza tranzactionarea actiunilor companiilor locale. Chiar daca nu toate sunt la fel de populare, cu siguranta ati auzit de Wall Street, care gazduieste bursa din New York.

Indiferent de locul unde sunt tranzactionate, multe din aceste companii sunt corporatii internationale, care isi desfasoara activitatea si obtin venituri de peste tot in jurul lumii. Practic, cand vine vorba de business, nu mai conteaza tara de unde provii: “The world is a corporation, Mr. Beale!”.

Respira adanc! Capitalizarea pietelor de actiuni

Am stabilit ca bursele diferitelor tari gazduiesc diferite companii listate. Pe masura ce aceste companii isi desfasoara activitatea de-a lungul timpului, ele vor obtine rezultate diferite, ceea ce inseamna ca pietele bursiere din diverse tari vor livra investitorilor randamente diferite.

Diferentele pot fi de la cer la pamant. De pilda bursa din SUA a fost extrem de performanta in ultimii 100 de ani, aducand investitorilor un randament mediu de 10%/an. Pe de alta parte, investitorii japonezi au fost dezamagiti, in ultimii 30 de ani indicele NIKKEI oferindu-le randamente negative.

Performanta indicelui japonez NIKKEI
Performanta indicelui japonez NIKKEI

De asemenea, structura diferitelor piete bursiere poate fi fundamental diferita. De pilda, pietele bursiere din UK, Australia sau Canada detin companii din industrii de minerit sau energie. Pe de alta parte, bursa din SUA este renumita pentru actiunile companiilor din domeniul IT.

O alta mare diferenta intre aceste piete o reprezinta marimea lor. Valoarea tuturor companiilor listate pe o singura bursa de valori reprezinta capitalizarea totala de piata. Piata de actiuni din UK are o capitalizare totala de piata de circa 4 trilioane de dolari, in timp ce bursa din New York de peste 50 de trilioane de dolari. Capitalizarea bursei din SUA dedicata companiilor tehnologice, NASDAQ, se apropie si ea de 20 trilioane de dolari.

Companiile tehnologice dominca indicele american NASDAQ
Companiile tehnologice domina indicele american NASDAQ

In mod clar, valoarea totala a companiilor listate in SUA este mult mai mare decat cele din UK sau alte zone geografice. Unele burse de valori, precum cea de la Bucuresti, sunt relativ mici, atat ca si numar de emitenti, cat si ca si capitalizare. De pilda capitalizarea bursei de valori Bucuresti este in jur de 28 de miliarde de euro.

Indicatorul lui Warren Buffett

Unul dintre indicatorii preferati ai lui Warren Buffett pentru a evalua daca o piata de actiuni este sau nu supraevaluata, il reprezinta raportul intre capitalizarea pietei bursiere si produsul intern brut (market cap/GDP).

Evaluare fundamentala in functie de indicatorul lui Buffett (market cap/GDP)
Evaluare fundamentala in functie de indicatorul lui Buffett (market cap/GDP)

Conform indicatorului Buffett, piata din SUA se afla astazi intr-un teritoriu periculos, fiind puternic supraevaluata, cu un raport intre capitalizarea de piata si PIB de aproximativ 200%.

De cealalta parte, la polul opus se afla bursa din Istanbul, cu un raport intre capitalizarea de piata si produsul intern brut de aproximativ 35%, ceea ce ne indica o piata subevaluata.

Capitalizarea de piata a bursei din Turcia
Capitalizarea de piata a bursei din Turcia

Desigur, trebuie sa tinem cont si de datele relative, nu putem absolutiza un anumit indicator. Astfel, Turcia a atins nivelul maxim al indicatorului Buffett in anul 2000, 57%. Anumite piete pot deveni mai ieftine si pentru ca fundamentele s-au inrautatit.

Piata globala de actiuni

Daca aduni laolalta valoarea tuturor pietelor de actiuni ale fiecarei tari, vei obtine capitalizarea de piata globala, adica valoarea tuturor actiunilor listate la bursele din lumea intreaga, ce poate fi convertita intr-o anumita moneda (sa zicem dolarul).

In graficul urmator, furnizat de catre cei de la Credit Suisse in ultimul raport asupra pietelor de capital, vedeti care este ponderea fiecarei tari in capitalizarea globala. De fapt, vedeti cum a evoluat ponderea fiecarei tari de-a lungul timpului, din 1900 (imaginea din stanga) pana in 2021 (imaginea din dreapta).

Evolutia ponderii fiecarei tari in capitalizarea globala din 1989 pana astazi
Evolutia ponderii fiecarei tari in capitalizarea globala din 1900 pana astazi

Astfel, observam ca daca in 1900 UK era cea mai puternica piata de capital, in timp ce SUA detinerea o pondere de doar 15%, iar Germania de 13%, astazi SUA domina copios celelalte regiuni, detinand o pondere de 56% in capitalizarea globala, in timp ce UK a coborat la doar 4.1%, iar Germania la 2.6%. Daca va intrebati unde se afla Romania, ultima oara cand am verificat, avea o pondere de doar 0.02%, adica insignifianta.

Ponderea ridicata a SUA in capitalizarea globala, de peste 50%, ar trebui sa ne dea de gandit, avand in vedere ca in 1989, Japonia domina indicii globali de actiuni, cu o pondere de 45% in capitalizarea globala. Ulterior stim ce s-a intamplat, aflandu-se in teritoriul bubble-ului, piata s-a prabusit si, dupa 30 de ani, inca nu si-a revenit la nivelurile anterioare, de dinainte de crash.

Top-ul primelor 20 de companii in capitalizarea globala in 1989  - Bloomberg
Top-ul primelor 20 de companii in capitalizarea globala in 1989 – Bloomberg

Japonia era considerata la acea vreme inovatia momentului, precum este si SUA astazi. Indicele NIKKEI ajunsese sa se tranzactioneze la valuation-uri extreme, ajungand la un CAPE (cyclically adjusted P/E) de aproape 100. Da boss, ai auzit bine.

Japan CAPE Ratio in 1989
Japan CAPE Ratio in 1989

In 1989, indicele japonez NIKKEI s-a prabusit cu aproximativ 43% intr-un singur an, dar valuation-urile extreme au condus la scaderea bursei in continuare. Dupa 20 de ani, indicele NIKKEI se tranzactiona la doar 7.000 de puncte, cu 82% mai jos decat nivelul maxim din 1989. Ce putem invata din asta?

Revenind in zilele noastre

Atunci cand investesti intr-un fond de indice global de actiuni, pui banii sa munceasca pentru tine in fiecare din diferitele piete de actiuni ale lumii printr-o simpla investitie aflata la un click distanta. Marele beneficiu este ca te diversifici instantaneu intre diferitele piete de capital, eliminand astfel riscurile idiosincratice, ca o singura tara sau un anumit sector sa subperformeze.

Suma de bani pe care fondul de indice global o aloca fiecarei tari reflecta de obicei ponderea tarii respective in capitalizarea globala, conform structurii indicelui respectiv (ex. MSCI World, FTSE All World), atata timp cat fondul care replica indicele nu are o eroare de compozitie in urmarirea indicelui.

Structura indicelui MSCI World - Top 10 detineri
Structura indicelui MSCI World – Top 10 detineri

Computerele care gestioneaza aceste fonduri de indici ponderate dupa capitalizarea globala nu incearca sa faca nimic destept. Nu isi propun sa prezica care piata de capital va performa mai bine si nici care este supraevaluata sau subevaluata.

Dar acest lucru nu constituie un handicap, intrucat piata este oricum eficienta, iar majoritatea profesionistilor, amatorilor sau robotilor de tranzactionare care incearca sa prezica asta, esueaza oricum in mod lamentabil.

Frumusetea fondurilor de indici globali low cost

Beneficiile diversificarii globale pe care o ofera fondurile de indici nici nu pot fi descrise in cuvinte. Voi incerca sa subliniez insa principalele trei avantaje majore ale fondurilor de indici globali:

  • Va permit sa obtineti an de an media randamentelor pietelor de capital, care este superioara medianei rezultatelor, deorece majoritatea investitorilor care se cred mai buni decat media subperformeaza
  • Va protejeaza de pierderi de capital foarte mari in cazul in care piata din tara dumneavoastra in care investiti performeaza prost in raport cu restul lumii (a se vedea evolutia indicelui BET in 2008, cand actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti s-au prabusit cu 90%)
  • Capteaza automat atat cresterea cat si scaderea pietelor bursiere in timp

Aceste avantaje sunt extrem de importante deoarece diferite investitii din diverse regiuni si piete au variat in timp, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Chiar daca odata cu globalizarea, pietele de capital au devenit mai corelate, magnitudinea rezultatelor poate fi in continuare diferita.

Cateva concluzii

Pentru a nu cadea pe ganduri, este timpul sa raspundem acum la intrebarea: Ce este un fond de indice global de actiuni?

  • Actiunile globale sunt actiunile tututor companiilor listate in intreaga lume
  • Un fond de indice de actiuni este un fond mutual care replica pasiv structura unui indice, pentru a capta expunerea pe o anumita piata
  • Deoarece aceste fonduri de indice sunt gestionate pasiv de computere si nu presupun costurile unui management activ, ele sunt foarte ieftine
  • Acest lucru face ca un fond de indice global de actiuni precum ETF-urile care replica indicii MSCI World sau FTSE All World sa reprezinte modalitatea simpla, ieftina si eficienta de a detine in portofoliu mii de companii listate in intreaga lume, conform ponderii lor in capitalizarea globala.

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Putem observa ca cea mai buna metoda de a ne diversifica eficient este prin intermediul unui ETF care replica un indice global, care contine in structura sa mii de companii din toata lumea, conform ponderii lor in capitalizarea globala.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *