<

Riscurile stagflatiei

stagflatie

Razboiul din Ucraina a alimentat temerile investitorilor cu privire la o potentiala recesiune, data de explozia preturilor marfurilor si cresterea presiunilor inflationiste in zona EUR, perceputa mai degraba ca fiind o zona deflationista, discutandu-se inclusiv despre riscurile stagflatiei.

Stagflatia si deflatia au in comun acelasi lucru, si anume trecerea printr-o recesiune economica, in care majoritatea agentilor economici au de suferit. Firmele isi diminueaza rentabilitatea, oamenii raman fara locuri de munca, pretul activelor financiare se prabuseste iar chiriile scad semnificativ.

Nimeni nu are de castigat dintr-o recesiune, insa unii au mai mult de pierdut decat altii. Intr-o criza deflationista, titlurile de stat cu maturitate pe termen lung si cash-ul reprezinta active sigure, pentru ca ele nu scad in valoare, in timp ce actiunile sau imobiliarele sunt macelarite.

Pe de alta parte, stagflatia reprezinta cosmarul investitorilor intrucat toate activele au de suferit: actiunile, imobiliarele si obligatiunile scad in pret din cauza cresterii dobanzilor si a inrautatirii conditiilor economice (primele de risc si de default cresc), in timp ce cash-ul nu mai ofera siguranta, din cauza devalorizarii monedei, care nu are o valoare instrinseca.

Riscul strategiei buy the dip

De departe unul dintre cele mai nocive efecte ale crizelor stagflationiste il reprezinta faptul ca ele sunt un veritabil distrugator de valoare, pulverizand averea construita pe timp de generatii.

O generatie de investitori nascuta pe bull market a crezut ca strategia de tip buy the dip este infailibila. Adica tot ce trebuie sa faci este sa cumperi pe corectii, pentru ca pretul isi va reveni, reducand drawdown-ul si imbunatatind randamentul asteptat. Aceasta strategie se mai numeste short volatility si este intr-adevar foarte eficienta pe o piata in crestere.

Pe de alta parte, odata ce intram intr-un bear market care se poate intinde pe mai multi ani, a aplica aceeasi strategie de pe bull market extrapoland performantele trecute pentru viitor poate fi sinucigas. Intr-un bear market, scaderile de pret sunt urmate de alte scaderi de pret, astfel incat strategiile de tipul short volatility nu fac decat sa-ti adanceasca pierderile.

Pentru a contrabalansa efectele nocive ale scaderilor de pret intr-un bear market, ai avea nevoie de opusul strategiei short volatility, respectiv long active volatility, astfel incat sa castigi din volatilitate atunci cand avem piete turbulente. In clasa activelor alternative, la fel de eficiente sunt si managed futures, care urmaresc trendul marfurilor, putand profita de perioadele de inflatie ridicata. Acestea nu sunt insa usor accesibile investitorilor de retail, prin urmare nu reprezinta o optiune in prezent.

Active care performeaza bine in stagflatie

Ray Dalio, co-fondatorul celui mai mare fond de hedging, Bridgewater Associates, a construit un portofoliu All Weather, bazat pe ideea celor 4 anotimpuri economice:

  • inflatie
  • deflatie
  • crestere economica
  • scadere economica
Strategia Portofoliului All Weather bazat pe paritatea riscului
Strategia Portofoliului All Weather bazat pe paritatea riscului

Acest portofoliu a fost construit pe baza principiului paritatii riscului. Astfel, intr-o perioada de scadere economica si inflatie ridicata, cunoscuta si sub numele de stagflatie, cel mai rau anotimp economic pentru investitii, teoretic ar fi favorizate titlurile de stat indexate cu inflatia (TIPS-uri), marfurile si activele reale.

Pe de alta parte, acest tip de portofoliu a fost construit pe baza unor premise care nu vor mai fi valabile pentru viitor. De pilda, titlurile de stat nu vor mai oferi nici necorelare, nici randamente real pozitive, intrucat ne aflam la capatul unui bull market secular al bond-urilor, inceput in 1980, cand Paul Volcker a ridicat ratele de dobanda in SUA pana la aproape 20%.

Atunci am asistat la ultimul mare episod stagflationist, cand inflatia urcase pana la cer iar economia se afla in recesiune. Trebuie spus ca FED-ul nu isi poate permite sa majoreze ratele de dobanda ca in anii 80′ avand in vedere cat de indatorata este economica globala si ca, in acelasi timp, acest lucru ne-ar arunca probabil intr-o mare depresie economica.

Prin urmare, randamentele reale vor continua sa fie negative iar inflatia va ramane ridicata, peste nivelul cu care ne-am obisnuit in ultimii ani. Multi se gandesc la aur ca un safe haven, insa sa nu uitam ca pe termen lung aurul nu a adus randamente real pozitive si nici nu a oferit protectie impotriva inflatiei in perioada anilor 80′, cand aurul a pierdut peste 90% din valoare in termeni reali intr-o perioada cand inflatia era ridicata.

Cum ne protejam de stagflatie

Cu toate ca investitorii cauta solutii miraculoase la problemele aparute, acestea pur si simplu nu exista. Dincolo de o alocare minora in portofoliu pentru aur, a paria pe un activ neproductiv in speranta ca pretul acestuia va creste semnificativ cand inflatia este ridicata este doar o speculatie.

Este aproape imposibil de prezis cu acuratete in mod constant directia in care va evolua pretul unui activ. Un investitor nu ar trebui sa-si iroseasca timpul incercand sa descifreze ceea ce nu poate controla, ci ar trebui sa se focuseze pe ceea ce poate face: pastrarea unui fond de urgenta, mentinerea surselor de venit, economisirea constanta si crearea unui plan de investitii.

Cele mai eficiente investitii sunt cele simple, care respecta criteriile de baza:

  • orizont investitional pe termen lung, minim 10-15 ani
  • diversificarea portofoliului de investitii (clase si subclase de active)
  • automatizarea investitiilor pentru eliminarea factorului emotional
  • rebalansarea periodica a portofoliului pentru reducerea riscului
  • investitii constante luna de luna pentru reducerea volatilitatii
  • optimizarea taxelor si comisioanelor platite
  • evitarea speculatiilor bursiere, cel mai mare cost in investitii

Respectand aceste criterii de baza, investitorii vor putea sa-si indeplineasca obiectivele investitionale pe termen lung, indiferent de anotimpul economic in care ne aflam. Pe de alta parte, daca isi vor schimba planul de fiecare data cand se vor modifica conditiile economice, probabilitatea de esec va creste iar investitorii vor plati un cost de oportunitate printr-un timing eronat.

Cei aflati la inceput de drum in investitii se afla intr-o mare dificultate, intrucat sunt bombardati cu informatii contradictorii, care se dovedesc a fi de cele mai multe ori pornografie investitionala si nu informatii valoroase. Atunci cand esti incepator este greu sa faci due diligence cand fiecare vrea sa-ti vanda o poveste frumoasa despre cum sa te imbogatesti rapid.

Circula povesti pe internet despre anumiti bloggeri care se lauda cum au facut 100,000 EUR profit intr-o luna iar cei mai naivi cad in astfel de capcane si finanteaza masinaria de dat tepe a cartelului educatorilor financiari, cumparandu-le cursurile. Rolul acelor articole nu este de a educa, ci de a vinde, promovand speculatiile bursiere in dauna investitiilor.

Eu voi ramane ca si pana acum fidel intereselor investitorilor de retail, departe de sfera conflictelor de interese si minciunii ridicate la rang de adevar, pentru a vinde mai bine. Asa cum puteti observa, nu beneficiez de nicio sponsorizare din partea vreunui broker de pe piata de capital, nu promit imbogatirea peste noapte si nu recomand produse investitionale nocive.

Voi ramane in slujba comunitatii Investitorul Inteligent, punand acces pe calitate si nu pe cantitate, pe mesaj, nu pe ambalaj. Avand in vedere perioada inflationista pe care o traversam, precum si nevoia de acoperire a cheltuielilor operationale, puteti beneficia de una din ultimele oportunitati de a veni alaturi de mine pentru a parcurge drumul spre independenta financiara, abonandu-va pe Patreon la vechiul pret de 9 EUR/luna. Mentionez ca pretul va fi actualizat in curand la 15 EUR/luna, iar accesul pe grupul de facebook Investitorul Inteligent va fi exclusiv pentru abonati.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *