<

De ce bloggingul pentru bani nu te va face bogat

De ce blogul nu te va imbogati

La fel ca marea majoritate a celor peste 600 de milioane de bloggeri din lume, castig mai putin de un dolar pe zi din propriul meu blog. Aceasta este o cifra medie. In unele zile poti castiga mai mult, in altele mai putin. Blogul propriu-zis nu imi aduce niciun castig, intrucat nu am nicio reclama sau articol sponsorizat si nu sunt afiliatul niciunui brand pe care sa il promovez. Blogging-ul pentru bani mi se pare o idee ingrozitoare.

Blogurile sunt la fel de profitabile ca agricultura de subzistenta

Jumatate din saracii lumii traiesc cu un dolar pe zi sau mai putin si isi castiga banii in moduri mai incomode si neplacute decat cei care fac blogging pentru bani. Blogerii trebuie sa se preocupe de:

  • Traficul inconsistent
  • Competitia care domina toata piata
  • Monetizarea nesigura

Cei mai saraci oameni ai muncii trebuie sa aiba grija de:

  • Epuizarea fizica
  • Violenta fizica
  • Conditii de munca riscante

Multi ar fi incantati sa castige un dolar asezati in fata unui laptop, la ora pranzului. Asadar, ca sa fie clar, nu echivalez in niciun caz dificultatile bloggerilor cu suferinta celor cu adevarat saraci. Ce ma preocupa este sa inteleg motivul pentru care milioane de oameni bogati ar petrece timp scriind pe blog pentru a castiga la fel de putin ca cei mai saraci.

Bloggingul pentru bani este o munca grea

Multi oameni scriu pe blog pentru a-si impartasi propriile ganduri, nu pentru a castiga bani. Aceasta postare nu este despre ei. Ma refer la sutele de mii de bloggeri care spera sa castige bani din blogurile lor.

Scrii continut decent, oferi informatii de calitate celorlalti si totusi sa faci blogging pentru bani este de rahat. Ce rost are sa o faci cata vreme timpul este o resursa atat de valoroasa? Daca luam in calcul chiar si salariul minim din Romania, blogging-ul este cel mai prost mod in care cineva ar putea incerca sa castige bani. Cu toate acestea, este si varianta cea mai populara.

Majoritatea bloggerilor cel putin decenti vor avea locuri de munca platite de 10 sau 100 de ori mai bine pe ora decat timpul petrecut de ei pe blog. Daca iau in calcul sa faca blogging pentru bani, de ce nu fac mai degraba ore suplimentare sau nu obtin un al doilea loc de munca? De ce se multumesc sa fie platiti precum un tocilar din Somalia?

Aproape orice blogger pentru bani ar face mai bine sa:

  • Ceara o marire de salariu
  • Efectueze un job part time
  • Isi plateasca datoriile
  • Cheltuiasca mai putin si economiseasca mai mult
  • Investeasca pe piata de capital acolo unde predomina sentimentul negativ
  • Livreze ziare
  • Curete geamuri

Vrei sa stii adevarul? Blogging-ul poate parea o activitate de a genera bani usor. Dar blogging-ul inseamna munca grea. Oamenii deschid bloguri pentru ca este usor sa incepi, nu pentru ca este usor sa obtii profit.

Blogul tau va ramane intotdeauna in urma liderilor

Desigur, administrarea propriului blog nu este menita sa fie echivalenta cu salariul pe ora. Blogging-ul pentru bani se presupune a fi o activitate similara cu plantarea pomilor fructiferi, unde nu esti platit imediat tocmai pentru a beneficia de roadele muncii tale mai tarziu.

Plantarea pomilor fructiferi
Plantarea pomilor fructiferi

Asta este in teorie. Cu toate acestea, blogging-ul este o alegere la fel de proasta pentru o afacere de tip start-up ca si in cazul in care ai incasa salariul pe ora. De ce? Deoarece puterea efectului de retea presupune ca blogurile mai vechi au un avantaj enorm fata de multitudinea de bloguri minuscule care nu beneficiaza de avantajul primului venit (first mover advantage).

Lansarea unui nou blog este precum agricultura intr-o lume in care copacii pot creste la infinit, dar trebuie sa incepeti intotdeauna ca unul dintre miile de rasaduri inghesuite la umbra lor.

Deschide un stand pentru hot dog, nu un blog pentru bani

Blogging-ul este usor de inceput si greu de monetizat. Dar nu este asa pentru toate afacerile? Nu la fel de greu precum blogging-ul pentru bani, daca judecam dupa probabilitatea de succes fata de esec.

A incepe chiar si o afacere modesta, cum ar fi o spalatorie sau garaj de cartier este mult mai greu decat a deschide un blog. Pentru a dechide un blog tot ce ai nevoie este:

  • Sa iti deschizi un cont WordPress
  • Sa poti tasta

Pentru a porni un garaj auto trebuie sa:

  • Cumparati sau inchiriati un garaj auto
  • Investiti in echipamente noi
  • Gasiti forta de munca
  • Cunoasteti cum sa reparati masini
  • Aveti afacerea deschisa in fiecare zi
  • Va asumati riscul de a esua in public

Din aceste motive si multe altele, aproape nimeni nu isi deschide un garaj auto, in comparatie cu milioanele care isi deschid bloguri.

Un garaj auto se poate confrunta cu o multime de provocari, dar a avea 10.000 de garaje auto pe aceeasi strada nu este una dintre ele.

De asemenea, este putin probabil sa iti deschizi garajul pe strada cu cel mai bun garaj auto din lume chiar peste drum. Dar fiecare blog nou este doar la un click distanta de cel mai bun blog din nisa sa.

In era globalizarii, afacerile din lumea reala sunt mult mai putin protejate de locatie astazi decat pe vremuri. Dar, comparativ cu blogging-ul, chiar si giganti precum Walmart au macar o acoperire locala.

Pe de alta parte, foarte putini internauti sunt interesati de locul de bastina al unui blogger de succes. Acesta nu face nicio diferenta in ceea ce priveste calitatea ridicata a blogului. De pilda, daca publici continut pe nisa de educatie financiara intr-o limba de circulatie internationala, va fi aproape imposibil sa concurezi cu efectul de retea al blogurilor consacrate.

Dezavantajele cu care se confrunta un nou blogger pentru bani

  • Saturatia nisei: bloggingul este deja popular, ceea ce inseamna ca cele mai bune nise au fost deja ocupate cu mult timp in urma
  • Saturatia subiectelor: bloggerii consacrati rareori recunosc acest lucru, dar 50%-80% din traficul lor provine din articolele pe care le-au publicat cu ani in urma. Poti da un search pe Google cautand un topic larg discutat si vei vedea ca postarile lor apar primele. Va trebui sa scrii o postare de doua ori mai buna si sa astepti ani pentru a avea o sansa de a-l surclasa pe bloggerul de pe primul loc
  • Bloggerii de top evita sa faca schimb de link-uri: in vremurile de inceput, bloggerii se ajutau reciproc schimband link-uri intre ei in mod liber. Bloggerii de top de astazi sunt atat de plini de cereri din partea hoardelor de wannabes incat au renuntat sa le mai ia in considerare.
  • Retelele sociale s-au inmultit: bloggerii timpurii au reusit rapid sa valorifice lansarea Reddit, cand a fost foarte usor sa obtina aproape orice postare de blog bine pozitionata pe prima pagina.
  • Supravietuirea celor mai norocosi: as spune ca majoritatea blogurilor de top din domeniile lor sunt foarte bune. Dar sunt mai bune decat orice alt blog din nisa lor? De foarte multe ori nu. Au avut noroc. Prin definitie, doar cativa pot avea noroc. Un pachet de carti are doar 4 asi. Odata extrasi, orice alte carti ai alege, nu te vei fi castigator.
  • Plictiseala provocata de bloguri: oamenii se muta pe Facebook si Youtube. Mai multe bloguri se lupta pentru un public in scadere.

Pentru a pastra un echilibru, sa prezentam si cateva avantaje ale blogurilor:

  • Usurinta de configurare: blogerii vechi au petrecut mult timp luptandu-se cu intrumente greoaie (asta cel putin a mentinut concurenta scazuta)
  • Informatii: blogerii pentru bani generosi si-au impartasit multe din secretele lor
  • Surse de venit diverse: probabil ca nu au existat niciodata mai multe modalitati de a castiga bani din blogging

De ce am creat un blog daca nu este o fabrica de bani

S-ar putea sa para neconvingator venind de la mine, dar pentru mine banii nu au reprezentat niciodata singurul tel in viata. A scrie despre bani este un hobby al meu, mai degraba decat modul in care imi voi finanta libertatea financiara.

De altfel, orice blogger profesionist ar putea observa ca sunt multe lucruri pe care nu le fac bine in ceea ce priveste monetizarea: postari inconsistente, promovare insuficienta, pricing care nu urmareste maximizarea profiturilor.

Problema este daca credeti ca bloggingul pentru bani va va imbogati si mi-e teama sa va spun ca cel mai probabil nu se va intampla asta. A va stabili obiective financiare precise, a lucra ore suplimentare la job-ul vostru traditional si a investi surplusul de venit intr-o maniera eficienta si diversificata este mult mai probabil sa va faca sa atingeti independenta financiara decat bloggingul, ca sa nu mai spun de un business real.

Singurul motiv pentru care merita sa ai un blog

Scriu pe blog pentru a ajunge la oamenii interesati de libertatea financiara prin cresterea venitului activ, economisirea si investirea banilor. Vreau cu adevarat sa provoc cat mai multi oameni sa adopte un alt mindset cu privire la bani, pentru a iesi din saracie si cursa sobolanului si a deveni prosperi si liberi, gandindu-se la aceste aspecte ale vietii lor.

Nisa mea nu este despre inchiderea cardurilor de credit si crearea unui buget sau rambursarea anticipata a creditelor ipotecare. Ceea ce ma entuziasmeaza sunt investitiile pe piata de capital (imi place sa scriu si sa vorbesc despre asta). Gestionarea riscului in investitii si alocarea strategica sau tactica a activelor sunt o arta, caci investitiile nu sunt o stiinta exacta.

Exista o multime de motive pentru care blogging-ul suna bine. Blogging-ul pentru bani pare sa ofere:

  • Autodeterminare
  • O sursa alternativa de venit de tip side hustle
  • Orele potrivite pentru tine in care sa scrii
  • Sansa sa faci ceea ce iubesti (Si da, cu conditia sa fiti platit la fel ca un muncitor necalificat din Zambia pentru eforturile depuse)

Scrie pe blog pentru a exprima ceea ce iubesti, nu pentru bani. Daca obiectivul nu este sa ajuti alti oameni sau sa provoci status quo-ul spunand ceea ce gandesti, atunci iti irosesti timpul. Daca publici pe blog pentru a castiga milioane, traiesti cu adevarat intr-o lume fantastica in care ai putea fi chiar si Superman. Vei petrece nenumarate ore pe care le-ai putea dedica castigarii de bani reali in timp ce culegi seminte de pe jos cu blogul. Chiar daca ai castiga ceva bani cu blogul, tariful orar va fi probabil ingrozitor.

Nu spun ca niciun blog nu ar putea deveni la un moment dat un site de mare succes. Unele vor deveni, la fel cum si Selly a ajuns popular in vlogosfera fara sa spuna nimic iesit din comun, ba chiar fiind extrem de banal. Dar sansele sunt foarte mici ca un anumit blog sa aiba succes. Nu exista nicio regula care sa spuna ca oricine scrie un continut bun, il promoveaza si il pastreaza timp de 5 ani va avea succes. Regula spune ca majoritatea nu vor avea, iar castigatorii sunt orfani.

La fel ca la loterie, toata lumea crede ca are o sansa. Problema este ca probabilitatea de castig este extrem de mica. Asta inseamna ca castigul asteptat tinde asimptotic catre 0 cu cat competitia este mai mare. Mergeti acolo unde oamenii nu pescuiesc daca doriti sa prindeti peste.

Daca as avea dispozitia sa incep un business online, as alege aproape orice in locul blogurilor. Nu iti pierde timpul cu blogul pentru 1$ pe zi. Castigi mai prost decat un furnizor de servicii pe Fiverr din Pakistan. Singurul motiv realist pentru a scrie pe blog este pentru ca iubesti subiectul. Daca vrei sa obtii libertatea financiara atunci economiseste si investeste (da, chiar si pe pietele in scadere) sau creeaza un business din lumea reala daca ai o idee buna si te consideri norocos.

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. In acest articol ati putut vedea de ce blogging-ul pentru bani nu este o afacere grozava. A-ti construi o cariera, economisind si investind banii pe bursa pare o alegere mult mai buna, maximizandu-va astfel probabilitatea de a avea succes.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

One thought on “De ce bloggingul pentru bani nu te va face bogat”

  1. Rar imi este dat sa citesc ceva realist in acest subiect. Felicitari ! Aceasta este realitatea despre castigurile de pe blog si in general despre blogging in Romania. Am citit sute de articole cum sa faci bani din blogul tau. Acesta este singurul care iti prezinta realitatea, in rest sunt doar amagiri: praf in ochi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *