<

7 motive pentru care nu ar trebui sa-ti deschizi propria afacere

De ce nu ar trebui sa deschizi un start-up

Esti in cautarea obtinerii libertatii financiare deschizandu-ti propria afacere? Ti-as recomanda sa fii prudent. Majoritatea angajatilor bine platiti ar face mai bine sa-si pastreze locurile de munca, sa cheltuiasca mai putin decat castiga si sa investeasca diferenta in pietele de capital pe termen lung.

Nu ma intelege gresit: sunt liber profesionist si m-as intoarce la lifestyle-ul corporatist doar ca o masura de ultim resort. De asemenea, am avut mai multe initiative antreprenoriale si inteleg foarte bine ce inseamna scalabilitatea in mediul digital, la fel cum sunt constient ca cei mai multi oameni sunt nemultumiti la locul lor de munca, avand veniturile plafonate.

Experienta fondarii unui start-up: A fi propriul tau sef
Experienta fondarii unui start-up: A fi propriul tau sef

Pot intelege ca experienta fondarii unui start-up poate fi entuziasmanta initial, mai ales daca credeti cu adevarat in produsul si serviciul dumneavoastra. Pe de alta parte, sunt sceptic ca reprezinta calea inteleapta catre atingerea unei avutii decente, avand in vedere riscul ridicat de esec.

De asemenea, cred ca exista modalitati mult mai bune de a va asigura libertatea stilului de viata decat a incepe propria afacere. Iata 7 lucruri de luat in considerare inainte de a renunta la jobul traditional.

1. Afacerea ta inovatoare va esua aproape sigur

Stiu ca pare o idee grozava. Sunt convins ca ai facut munca de research necesara, ai discutat cu prietenii si familia si probabil chiar ai inceput sa pui pe picioare afacerea in timpul liber, gandindu-te ca vei renunta la job. Vei reusi?

Poate daca deschizi o franciza 5 to go sau iti monetizezi skill-urile prin freelancing, altminteri ai avea mai multe sanse de succes la aruncarea monedei. Daca te-ai gandit sa lansezi o noua tehnologie web, atunci este si mai probabil sa te balacesti in noroi.

Esecul start-up-urilor in functie de industrie
Esecul start-up-urilor in functie de industrie

La fel ca si scrierea unui roman, inceperea unei afaceri este usor de facut daca nu intampini bariere birocratice, dar rezultatele sunt extrem de polarizate intre cativa castigatori foarte vizibili care beneficiaza de survivorship bias si aisbergul scufundat al concurentilor fara succes.

In fiecare an se scriu sute de mii de romane. Cateva mii ajung in librarii, unde doar un mic numar raman la vanzare ani de zile. In mod similar, desi auzim cu totii povestile de succes, cele mai multe companii inovatoare esueaza. In timp ce afacerea ta esueaza, nu doar ca nu esti platit precum un angajat, de fapt, probabil iti vei vedea economiile disparand.

De ce esueaza majoritatea start-up-urilor
De ce esueaza majoritatea start-up-urilor

Asta nu inseamna ca ideea infiintarii unui start-up pentru a incerca ceva nou este condamnabila. De fapt, poate fi o calatorie fantastica, chiar daca esuezi. Vei invata tot felul de noi abilitati, iti vei extinde networking-ul si poate chiar vei crea ceva interesant.

Dar, statistic vorbind, rotunjind la doua zecimale, nu exista aproape nicio sansa ca afacerea ta inovatoare de tip start-up sa te imbogateasca. Mai bine gasesti modalitati de a trai precum un miliardar fara a-ti risca economiile de o viata.

2. Business-ul de tip start-up iti va distruge viata

Nu vreau sa spun ca a fi CEO-ul unui start-up te va ucide (desi ar putea). Ma refer la faptul ca iti poti lua la revedere de la stilul tau actual de viata. Daca nu esti foarte norocos (spre deosebire de talentat sau inteligent, care nu sunt suficiente pentru a garanta nimic), vei lucra mai mult la propria companie decat ai lucrat vreodata in viata ta.

Daca esti ca si mine, probabil ideea de a lucra iti este respingatoare per se. Asa este si firesc, caci obiectivul final este sa ai cat mai mult timp liber pentru a te bucura de viata, in timp ce banii lucreaza pentru tine, nu invers.

Serile si sfarsiturile de saptamana vor deveni doar pauze enervante in care te vei gandi cum sa iti pastrezi angajatii si sa faci rost de noi clienti. Daca vei avea noroc, dupa un an sau doi vei esua si vei primi un loc de munca inainte ca daunele medicale, financiare sau sociale sa devina prea mari. Poate vei obtine chiar o marire salariala, datorita noilor abilitati dobandite.

Esecul lent al start-up-urilor
Esecul lent al start-up-urilor

Dar multe afaceri nu mor rapid, mai degraba ele nu reusesc niciodata cu adevarat. Daca ai ghinion, vei schiopata ani de zile, muncind de doua ori mai mult pentru jumatate din veniturile tale de dinainte, fara a avea ocazia sa ti se reaminteasca cum stau lucrurile in realitate. Daca esti foarte norocos, vei reusi. Dar bazandu-te pe noroc nu pare o strategie sustenabila.

3. Vei fi prea ocupat pentru a castiga bani

Cunosc suficiente persoane ocupate cu administrarea propriei afaceri care de mai bine de doi ani de zile tatoneaza cu ideea investitiilor la bursa, incercand sa gaseasca timp pentru a pune la cale o strategie eficienta. Aceste persoane nu sunt lenese sau proaste, ci pur si simplu considera ca nu au suficient timp pentru a se gandi cum sa-si aloce resursele pentru urmatorii 20 de ani, pentru ca sunt mult prea implicate in gestionarea business-ului propriu. Stau cu banii cash, fara sa produca nimic.

Investitiile nu sunt gambling
Investitiile nu sunt gambling

Cel putin au reusit sa stea departe de fondurile mutuale cu comisioane ridicate si consilierii financiari nocivi care le promit randamente spectaculoase din urmarirea actiunilor sau sectoarelor fierbinti. Uneori a nu face nimic este mai bine decat a face prostii, iar prima regula in investitii este sa nu pierzi bani. Totusi, mi-e teama sa ma gandesc cati antreprenori lipsiti de timp trebuie sa lucreze de doua ori mai mult, pentru ca externalizeaza finantele personale catre idioti care le reduc veniturile.

4. Vei renunta la vocatie si stabilitatea veniturilor

Atunci cand renunti la jobul traditional pentru a te dedica 100% business-ului personal alegi o varianta de tipul all-in: totul sau nimic. Acest lucru poate fi benefic daca te afli printre cei norocosi, dar extrem de riscant pentru stabilitatea veniturilor tale daca afacerea nu va avea succes.

In plus, renuntarea la siguranta financiara data de un flux constant de cashflow te va supune si unui mare stress financiar, trebuind sa gestionezi volatilitatea veniturilor luna de luna. Acest lucru nu iti va permite sa abordezi business-ul ca pe o activitate vocationala de tip side hustle, in paralel cu jobul, fiind mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului.

5. Talentele si abilitatile tale se vor ofili

Iti place sa scrii cod? Nu incepe o companie de software.

Iti place sa scrii? Nu deschide o editura.

Esti nascut pentru a gati? Stai deoparte de restaurante.

Seful oricarei companii de succes nu este artistul sau mesterul de top. El este agentul de vanzari de top, liderul motivational. Si este in regula, cu exceptia cazului in care iti place ceea ce faci.

"Timpul tau este limitat, asa ca nu il irosi pentru a trai vietile altora" - Steve Jobs
“Timpul tau este limitat, asa ca nu il irosi pentru a trai vietile altora” – Steve Jobs

Cel mai bun model pentru a fi CEO-ului unui start-up este Steve Jobs. Era genial, sclipitor, interesat de toate, dar in primul rand neangajabil.

Daca meseria ta este vocatia ta si te pricepi la ea, probabil ar trebui sa o faci in continuare. Nu o schimba pentru o munca de rutina care te va face sa te ingrijorezi cu privire la plata facturilor.

6. Iti vei petrece tot timpul gestionand probleme legate de personal

Iata un secret murdar pe care putine carti de business ti-l vor spune: jumatate din timpul unui fondator de start-up este petrecut cu oamenii. In cele din urma, echipa ta este atuul cheie care va insemna succes sau esec pentru companie. Din nefericire, sunt si fiinte umane care:

  • Se vor imbolnavi, uneori destul de serios
  • Au bebelusi de care trebuie sa aiba grija
  • Se satura de ceilalti membri ai echipei
  • Considera ca altcineva pune in pericol intregul proiect
  • Vor fi persoana care pune in pericol intregul proiect
  • Se gandesc cu teama ca au facut o greseala alaturandu-se unui start-up

Daca sunteti confortabil sa petreceti jumatate din timp cu discutii motivationale, atunci ati ales calea cea buna. Daca nu, atunci exista biblioteci de literatura scrise despre cum sa gestionezi relatiile cu oamenii. Cu noroc, poate va vor impiedica sa deschideti o companie in primul rand.

7. Tu vei fi cel care va duce gunoiul

Iti mai aduci aminte acea echipa de superstaruri pe care ai recrutat-o? Ai uitat sa incluzi pe cineva care sa gestioneze website-ul companiei. De asemenea, nu exista nimeni care sa sorteze e-mail-urile primite. Daca imprimanta nu mai are tus, tot tu trebuie sa te ocupi si de achizitii.

Ai incredere in mine, oricat de eficient si cuprinzator crezi ca vei fi delegat pe altcineva sa se ocupe de toate, la un moment dat tu vei goli cosul de gunoi, vei curata e-mail-urile si vei cumpara tus pentru imprimanta, dupa care o vei lua de la capat.

Sa nu crezi ca acest lucru se opreste cand afacerea decoleaza. Vei primi doar o versiune de prima clasa a locurilor de munca pe care nimeni nu si le doreste. De ce? Pentru ca aceste lucruri trebuie facute si este compania ta, asa ca le vei face. Ai de departe cel mai mult de pierdut.

Deci ar trebui sa iti deschizi propria companie?

Infiintarea unui start-up vine la pachet cu o groaza de munca suplimentara pentru a va mentine competitiv in business, chiar inainte ca ideea ta inovatoare sa fie adusa pe piata. Nu te gandi ca un angel investor sau venture capitalist va plati pentru asta.

Cu exceptia cazului in care aveti o experienta dovedita in lansarea start-up-urilor (caz in care sunteti deja bogat si nu se aplica nimic din toate acestea), atunci investitorii in venture capital vor dori sa vada ca v-ati pus viata in noua companie pe care doriti sa o infiintati, inainte de a investi. Vor ca banii lor sa se indrepte in totalitate pentru a aduce pe piata noul produs sau serviciu, nu pentru a va face viata mai usoara.

In concluzie:

  • Daca vrei cu adevarat sa fii urmatorul Steve Jobs si esti pregatit sa risti totul pentru asta, atunci ar trebui sa iti deschizi propria afacere.
  • Daca ai o idee grozava, o dorinta de a schimba lumea si crezi cu adevarat ca esecul ar fi mai bun decat sa nu faci nimic, atunci deschide o afacere.
  • Daca nimic mai putin decat 1 milion de dolari in contul bancar nu te-ar face fericit, nu esti viceguvernator la BNR, actor la Hollywood, nu stii sa canti sau sa joci fotbal precum Lionel Messi, atunci a deschide o afacere ar putea fi singura ta optiune

Totusi, pentru majoritatea dintre noi, cred ca o solutie mai buna este sa economisesti si sa investesti suficienti bani pentru a face ca job-ul tau de zi cu zi sa devina optional.

Vrei sa-ti deschizi propria afacere? Foarte bine pentru tine, iti doresc mult noroc! Vei avea nevoie! De asemenea, iti sugerez sa trimiti acest articol prin e-mail colegilor co-fondatori sau viitorilor tai angajati. Cel mai bine este sa-i scuturi pe cei slabi inainte de a incepe.

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Pentru cei mai multi oameni, a deschide propria afacere nu le va maximiza sansele de a avea succes. O alternativa mai buna este sa-si construiasca o cariera, economisind si investind capitalul pe bursa pentru dobanda compusa.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *