<

Cat valoreaza micile surse de venit pasiv

Mici surse de venit pasiv

Va puteti descuraja cu usurinta atunci cand creati pentru prima data un proiect secundar de tip side hustle cu scopul de a obtine venituri pasive.

S-ar putea sa castigati doar cateva sute de lei pe luna in pofida eforturilor depuse pentru a va activa fluxul de venituri pasive. Majoritatea proiectelor care isi propun sa genereze venituri pasive nu reusesc sa faca nici macar asta (cel putin nu in mod consistent).

Dar nu va descurajati daca veti castiga doar o suma mica de bani. Venitul pasiv este un vis pentru majoritatea oamenilor, asa ca nu este o surpriza ca este greu de obtinut. Chiar si un pic de venit pasiv generat valoreaza foarte multi bani.

Micile evidente care iti pot zdrobi visele

Retine: Venitul pasiv reprezinta banii pe care ii obtii fara munca suplimentara. Exemple includ dobanda pentru conturile de economii, veniturile obtinute dupa deducerea costurilor aferente gestionarii proprietatii pe care o inchiriezi sau drepturile de autor pentru o carte pe care ai scris-o cu ani in urma.

Multi dintre noi am citit articole online sau am auzit povesti de la prieteni despre cum scrierea cartilor, crearea de site-uri web, licentierea brevetelor sau orice alta metoda de a genera venituri pasive este calea catre imbogatire rapida.

Ideea ca venitul pasiv te va face bogat este pe jumatate gresita. Doar autorii sau inventatorii foarte norocosi vor face mii de EUR peste noapte. Multi tineri antreprenori ar putea arunca prosopul chiar inainte de a castiga primul venit pasiv de 100 de lei.

Venituri Pasive - Lasa banii sa lucreze pentru tine in timp ce tu dormi
Venituri Pasive – Lasa banii sa lucreze pentru tine in timp ce tu dormi

Am discutat deja despre blogging, despre care am fi putut crede ca reprezinta o modalitate usoara, dar s-a dovedit a fi una ingrozitoare de a castiga bani. Ai nevoie de multi ani pentru a crea un flux de venituri care sa se potriveasca cu ceea ce ai fi castigat oricum daca ti-ai fi vandut articolele la plata cu ora catre reviste sau ziare. Blogurile nu sunt eminamente pasive. Trebuie sa continui sa scrii pentru a mentine audienta vie.

Totusi, odata lansat un proiect de tip side hustle, daca aveti suficienta rabdare, la un moment dat va incepe sa genereze venituri pasive. Important este sa creati bulgarele de zapada. Daca veti castiga primii 100 RON veti considera cel mai probabil ca nu este ceva ce merita macar mentionat. La prima vedere asa este.

Dar ceea ce veti realiza este ca chiar si o farama de castig dintr-o sursa de venit pasiv este o bogatie in sine, pe care putini oameni o au, mai ales daca reusiti sa va diversificati si sa aveti mai multe astfel de surse de venit pasiv. Totul se rezuma la efortul depus pentru a obtine acesti bani.

Comparatia veniturilor unui side hustle cu dobanzile bancare

In momentul redactarii acestui articol, topul dobanzilor bancare ne ofera un castig net maxim de 3.24%, in conditiile unei rate a inflatiei de 6.29%. Dobanzile incasate pentru numerar reprezinta bijuteriile coroanei veniturilor pasive, pentru ca banii dumneavoastra sunt complet siguri si nu trebuie sa faceti nimic pentru a-i castiga.

Acest lucru este bineinteles valabil in termeni nominali, nu reali. Fiindca ne referim la venituri pasive, vom ignora deocamdata inflatia care face ca investitiile in active reale si productive precum actiunile sa fie mai bune pe termen lung, pentru ca ofera prin dividende si castig de capital randamente mai mari decat depozitele bancare, peste rata inflatiei pe termen lung.

Top Dobanzi Bancare RON
Top Dobanzi Bancare RON

Revenind la ideea unui mic proiect de tip side hustle, sa presupunem ca vei castiga 25 RON/zi. Daca obtinem aceasta suma in medie timp de un an de zile, asta inseamna 9.125 RON. Deja suna mult mai bine. Sa tinem cont de faptul ca acest proiect necesita cel mult o activitate de mentenanta.

Acum, de cat de multe economii am avea nevoie in numerar pentru a obtine 9.125 RON/an, in conditiile unor rate nete de dobanda de 3.24%? Putem calcula valoarea principalului impartind dobanda obtinuta intr-un an la rata dobanzii din acel an si vom obtine in acest caz 281.635 RON.

Sursele mici de venit pasiv valoreaza foarte mult

Nu stiu despre tine, dar mie mi s-ar parea destul de motivanta ideea ca sursele mici de venit pasiv ar putea in curand echivala sau chiar depasi dobanda castigata pentru 281.635 RON in numerar.

Desigur, asta nu inseamna ca valoreaza 281.635 RON echivalent in cash, intrucat in acest caz nu vorbim de o formula a perpetuitatii. Un proiect de tip side hustle pe internet este mult prea dependent de Google si alti factori.

O sursa de venit pasiv dintr-o investitie imobiliara este mai buna, dar chiar si aceea va presupune sa va actualizati si mentineti status quo-ul la un cost considerabil (desi acest lucru ar putea fi acoperit de cresterea preturilor).

Venituri pasive din dobanzi bancare - Risc mic, castig mic, efort 0
Venituri pasive din dobanzi bancare – Risc mic, castig mic, efort 0

Cash-ul este, in schimb, cel mai puternic activ lichid. As alege cash-ul oricand in loc de proiecte de pe internet. Totusi, ne arata cat de valoros este sa obtii 25 RON/zi pentru aproape nimic. In cele din urma, dobanda compusa incasata in fiecare an castiga detasat competitia.

Salariul minim in Romania este de sub 10 RON/h, deci exista o multime de oameni care lucreaza din greu pentru a face bani putini din venit activ, in timp ce alti oameni castiga cu usurinta acesti bani din venituri pasive prin proiecte de tip side hustle.

Desigur, un venit pasiv de 25 RON/zi este cu siguranta mai usor de obtinut de majoritatea oamenilor pe termen scurt decat a avea economii de peste 280.000 RON. Daca incercati sa inlocuiti salariul cu venitul pasiv, crearea unui mix de venituri pasive alternative ar putea fi un obiectiv mai fezabil.

Nu as renunta la un loc de munca bine platit pentru a crea mai multe surse de venituri pasive minuscule, desi multi oameni de-a lungul timpului au facut asta. Asta este inca o dovada a faptului ca finantele personale sunt foarte personale si nu putem extrapola situatiile financiare ale altora.

Daca in prezent castigati insa salariul minim pe economie iar venitul este limitat, fara sanse de crestere, atunci costul de oportunitate este mai mic iar un cos de venituri pasive (chiar si mici) ofera perspective mai bune, o satisfactie mai mare si o diversificare mai buna a surselor de venit.

Date Inspectia Muncii - Salarii Romania
Date Inspectia Muncii – Salarii Romania

Personal, eu nu as lua in calcul un job platit sub 1,000 EUR/luna, chiar si daca nu as avea experienta pe piata muncii. Mai mult, pentru a fi pe deplin satisfacut financiar, as prefera chiar sa castig peste 2,000 EUR pentru ceea ce presupune venit activ.

Cum insa peste 95% din bucuresteni, respectiv peste 98% din romani nu castiga nici macar un astfel de salariu, acest obiectiv ar intra mai degraba in marja de eroare decat sa reprezinte un scop fezabil si realist.

Mai mult, venitul pasiv este intotdeauna preferabil celui activ, caeteris paribus. Daca as putea obtine aceleasi venit in valoare absoluta, l-as alege pe cel care presupune mai putin efort. Sa nu uitam nici faptul ca intr-o recesiune poti fi concediat si iti poti pierde oricand job-ul, ramanand fara bani intr-un moment crucial.

O unica sursa de venit prezinta un risc idiosincratic imens, oricat ai fi de bine calificat (vezi sectorul bancar in criza financiara din 2008). Din nefericire, cu mici exceptii, cum ar fi poate IT-ul astazi (nu neaparat pentru totdeauna), majoritatea oamenilor castiga bani putini facand o munca grea.

Prin urmare, pentru cei mai putin norocosi, care nu lucreaza intr-un sector bine platit, diversificarea ramane singurul free lunch, ca si in investitii, iar veniturile pasive (chiar si foarte mici) pot fi foarte valoroase.

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Pentru cei mai multi oameni, job-ul le ofera un salariu destul de mic. Astfel, chiar si sursele mici de venit pasiv se pot dovedi foarte valoroase, oferindu-le posibilitatea sa-si diversifice sursele de venit si sa castige mai multi bani.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *