<

Ghid de utilizare script investitii TradingView

Tradingview Pine Script

Mai jos o sa prezentam cum se instaleaza scriptul care calculeaza corelația dintre mai multe instrumente financiare.

Ce este corelația?
Corelația, în investiții, este un indicator statistic care măsoară gradul în care două instrumente financiare se mișcă în raport unul cu celălalt. Acest coeficient de corelație, are o valoare care trebuie să se încadreze între -1 și +1.

Corelațiile sunt utilizate pentru un bun management al portofoliului, scopul fiind de a avea un portofoliu cat mai diversificat, cu elemente cat mai decorelate ( independente) .

Pasi:

  1. Trebuie sa aveti un cont pe platforma tradingView . Acesta se poate face accesand URL-ul de inregistrare . Daca aveti deja un cont acest pas nu este necesar
  2. Ne autentificam in platforma TradingView la sectiunea Sign In

3. Accesam functionalitatea “Chart” urmand linkul sau apasand pe butonul Chart din bara de navigare ( se poate vedea in poza de mai jos )

4. In sectiunea Charts , in partea de jos avem un toolbar cu mai multe butoane/taburi. Accesam sectiunea Pine Editor ( vedeti poza de mai jos )

5. In aceasta sectiune ( Pine editor ) o sa adaugam codul scriptului . Limbajul folosit este Pine Script versiunea 4.

6. Copiem codul scriptului de mai jos si il adaugam in Pine Editor, dupa care apasam butonul save din partea dreapta a editorului.

// © vladuionutf04426e2bcb74046

//@version=4
study("Vladu Ionut Corelare")
 
p = input(defval=200, title='Correlation Period')
inst1 = input(defval='', type=input.symbol, title='Instrument 1')
inst2 = input(defval='', type=input.symbol, title='Instrument 2')
inst3 = input(defval='', type=input.symbol, title='Instrument 3')
inst4 = input(defval='', type=input.symbol, title='Instrument 4')
 
inst1_data = security(inst1, timeframe.period, close)
inst2_data = security(inst2, timeframe.period, close)
inst3_data = security(inst3, timeframe.period, close)
inst4_data = security(inst4, timeframe.period, close)
 
inst1_corr = correlation(close, inst1_data, p)
inst2_corr = correlation(close, inst2_data, p)
inst3_corr = correlation(close, inst3_data, p)
inst4_corr = correlation(close, inst4_data, p)


h1 = hline(1,'1', color=color.black,linestyle=hline.style_solid, linewidth=3)
h2 = hline(-1,'-1', color=color.black,linestyle=hline.style_solid, linewidth=3)
h3 = hline(0,'0', color=color.black,linestyle=hline.style_dashed, linewidth=3)

plot(inst1_corr, title='corelatie instrument 1', color=color.green, linewidth=2)
plot(inst2_corr, title='corelatie instrument 2', color=color.red, linewidth=2)
plot(inst3_corr, title='corelatie instrument 3', color=color.blue, linewidth=2)
plot(inst4_corr, title='corelatie instrument 4', color=color.purple, linewidth=2)

7. Selectam instrumentul care o sa fie afisat in grafic , respectiv cel caruia dorim sa ii calculam indicatorul de corelatie in raport cu alte instrumente. Putem face acest lucru utilizand dropdown-ul aflat in toolbarul din partea de sus a paginii ( a se vedea poza de mai jos )

8. In Pine Script editor pentru scriptul nostru , imediat dupa butonul Save avem butonul Add to Chart . Dupa apasarea acestui buton pe graficul nostru o sa apara o noua sectiune . (A se vedea poza de mai jos )

9. Facem mouse hover ( punem cursorul mouse-ului ) deasupra denumirii scriptului Vladu Ionut Corelare. O sa apara un meniu , iar aici selectam butonul de Settings . Vedeti poza de mai jos

10. In dialogul de setari introducem inputul scriptului ( perioada pentru care o sa se calculeze corelatia respectiv intrumentele financiare )

11. Interpretarea rezultatelor se face analizand graficele ( se vede poza de mai jos )

Daca nu se genereaza graficele inseamna ca nu exista date pentru acel instrument financiar sau nu e selectata corespunzator perioada. Ca si restrictie grafic trebuie sa fie daily chart . Pentru asta trebuie sa ne asiguram ca perioada selectata este daily, asta se face din toolbarul de unde am selectat intrumentul financiar care apare pe grafic . ( Vedeti poza de mai jos )

Daca aveti intrebari, puteti sa ne scrieti dupa ce v-ati abonat in comunitate. De asemenea, puteti sa va alaturati si dumneavoastra grupului de facebook, acolo unde dezbatem mai multe teme in investitii. Speram sa va fie util scriptul care calculeaza corelatia instrumentelor financiare pentru diversificarea portofoliului investitional. Asteptam feedback-ul dumneavoastra.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *