<

Recenzie broker Tradeville

Logo Tradeville

Pe piata locala din Romania exista relativ putini intermediari ai pietelor financiare si o gama restransa de produse investitionale, din cauza lichiditatii scazute pe BVB si a interesului mic manifestat de romani pentru investitii. Acest lucru se datoreaza inclusiv gradului foarte scazut de educatie financiara.

Reputatia brokerului

Unul dintre brokerii preferati de investitorii de retail din Romania este Tradeville, care ofera o interfata grafica user friendly si are o echipa foarte buna de customer support, ceea ce nu doar ca creste gradul de incredere, dar faciliteaza rezolvarea tuturor problemelor clientilor. Pana in prezent, sunt foarte multumit de interactiunea cu personalul Tradeville, care s-a dovedit a fi prietenos si competent.

Tradeville activeaza pe piata locala de mai bine de 25 de ani si se marketeaza ca fiind liderul in tranzactionarea online la bursa. Dupa modelul american, unde cei mai multi tineri tranzactioneaza actiuni individuale prin intermediul aplicatiilor de genul RobinHood, acest trend pare sa accelereze si in Romania. Astfel, moda tranzactionarii telefonice prin intermediul unui broker repartizat fiecarui client devine demodata.

Deschiderea contului si capital de start necesar

Pana de curand, deschiderea unui cont de tranzactionare la brokerul Tradeville se realiza exclusiv offline, fie prin deplasarea la sediul firmei pentru completarea documentatiei necesare, fie prin trimiterea materialelor prin posta. Recent, odata cu trendul accelerat al digitalizarii dar si din cauza problemelor de mobilitate generate de pandemia de COVID-19, Tradeville ofera clientilor noi un proces transparent de deschidere a contului online.

Mai mult, pentru a mari accesibilitatea deschiderii unui cont pentru cat mai multi romani, s-a redus capitalul minim necesar pentru a putea deschide contul de la 10,000 RON la doar 3,000 RON. Asta inseamna ca aproape oricine se poate familiariza cu piata de capital, fara sa fie constrans a detine sume mari economisite. Acest lucru este avantajos in special pentru cei care vor sa investeasca constant sume mici, prin intermediul strategiei DCA (dollar cost averaging).

Oferta de produse disponibile la tranzactionare

Tradeville este optiunea nr. 1 pentru investitorii de retail atunci cand vine vorba de tranzactionarea la BVB. Explicatia este una simpla: permit tranzactionarea online, au o grafica foarte buna, un meniu usor de inteles, statistici foarte avansate pentru analiza fundamentala, precum si grafice pe fiecare emitent pentru cei interesati de analiza tehnica. Adica servicii premium.

Mai putin cunoscute sunt poate serviciile de tranzactionare pe pietele internationale, ceva mai putin populare in Romania, unde majoritatea clientilor se simt mai confortabil sa tranzactioneze actiuni pe bursa locala, avand un home bias ridicat.

Pe masura ce piata se va mari si se vor micsora comisioanele de tranzactionare pe bursele externe, probabil romanii vor incepe sa tranzactioneze si in active care sa le ofere o mai buna diversificare. Avantajul oferit de Tradeville este ca introduce la tranzactionare orice instrument dorit de client pentru pietele internationale.

Pe langa actiunile clasice, Tradeville realizeaza si intermedierea plasamentelor private in obligatiuni corporative sau titluri de stat, avand inclusiv un bond screener in aplicatia web, unde acestea pot fi disponibile in mod centralizat.

Bond Screener Tradeville
Bond Screener Tradeville

De asemenea, pentru investitorii incepatori, dincolo de contul real de tranzactionare, acestia se pot familiariza cu piata de capital, optand initial pentru un cont demo, unde sa poata sa testeze in mod gratuit cum functioneaza tranzactionarea la bursa. Atunci cand va aflati la inceput de drum, este indicat sa incepeti pe un cont demonstrativ, cu bani virtuali. Abia dupa ce va familiarizati cu platforma puteti incepe investitiile cu bani reali.

Comisioane de tranzactionare

Este important de mentionat faptul ca Tradeville nu percepe niciun fel de comisioane de custodie sau inactivitate, astfel incat clientii nu sunt presati sa tranzactioneze, putand sa-si aleaga strategia optima pentru ei. In Romania exista aproximativ 5,000 de investitori activi pe piata de capital si alte cateva zeci de mii care tranzactioneaza foarte rar sau deloc.

Pentru tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti Tradeville percepe un comision minim per ordin de 1.9 RON, iar procentual comisionul este de maxim 0.65%, in functie de grila de comisioane. Cel mai mare avantaj al clientului este ca poate sa-si optimizeze intrarile prin cumparari secventiale de minim 290 RON, prag pentru care se amortizeaza comisionul minim.

Comisioane Tradeville BVB
Comisioane Tradeville BVB

La cumparare se mai adauga si taxa ASF in felul urmator: pentru actiuni 0.06%, TVBETETF 0.04%, obligatiuni/titluri de stat 0.02%. Tranzactiile intra-day sunt comisionate la jumatate din comisionul clientului, dar nu mai putin de 0.25%.

Alte comisioane:

  • pentru tranzactionarea de obligatiuni, comisionul este de 0.2%
  • pentru tranzactionarea de titluri de stat 0.1% (se percepe doar la vanzare daca achizitia s-a facut prin plasament privat)
  • TVBETETF 0.25%

Pentru tranzactionarea pe bursele internationale comisionul este de 0.5%, minim 15 EUR per ordin executat. Purtam discutii cu cei de la Tradeville pentru a reduce la 10 EUR comisionul de tranzactionare, care sa reduca costurile clientilor si sa permita un management mai bun al riscului.

Desi XTB, un alt broker de pe piata locala, a redus comisioanele de tranzactionare la 0, exista anumite instrumente de tip ETF (exchange traded funds) care nu sunt disponibile decat prin intermediul Tradeville. Ne dorim mult ca si Tradeville sa reduca comisionul minim de tranzactionare.

Comisioane Tradeville International
Comisioane Tradeville International

La alimentare/retragere cu EUR sau RON nu se percepe comision. In schimb, la alimentare/retragere cu USD se retine 0.08% din suma din cauza transferurilor bancare. Pe BVB contul se deschide direct in RON, iar pe extern este de recomandat tranzactionarea in EUR, pentru eficientizarea comisioanelor si eliminarea riscului valutar USD/EUR.

Pentru evitarea comisioanelor de schimb valutar avem urmatoarele solutii:

a) in cazul depunerii sumelor noi de bani, putem efectua schimbul valutar prin intermediul Revolut si depune banii cu Revolut (Tradeville a introdus recent posibilitatea tranzactiilor prin Revolut); alternativ putem face transferul prin intermediul Tradeville, care ofera prin intermediul Libra Bank un curs foarte avantajos, foarte apropiat de cursul BNR

b) cand tranzactionam pe pietele internationale, alegem instrumente in aceeasi moneda de tranzactionare ca moneda contului; de pilda, daca avem contul deschis in EUR, vom tranzactiona ETF-uri UCITS in EUR, indiferent de moneda activului suport

Alerta prin SMS la executia ordinelor

Pe langa alertele definite prin pagina dedicata acestora (Meniu->Contul Meu-> Alerte), puteti alege sa fiti notificat prin SMS in momentul in care un anumit ordin a fost executat. Acest lucru poate fi facut chiar in momentul lansarii ordinului respectiv, ca in imaginea de mai jos, selectand formular detaliat la crearea ordinului.

Alerta executie ordine prin SMS
Alerta executie ordine prin SMS

Broker reglementat de ASF

Tradeville este un broker reglementat de ASF prin autorizatia nr. 2/08.01.2018, modificata prin decizia ASF nr. 252/16.02.2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiara, autoritate administrativa autonoma, de specialitate, infiintata si organizata conform prevederilor OUG 93/2012, aprobata cu modificari si completari prin Legea 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, exercita atributii de autorizare, reglementare, supraveghere si control in domeniul pietelor financiare non-bancare din Romania, domeniul instrumentelor si investitiilor financiare, cel al asigurarilor si reasigurarilor, precum si cel al pensiilor administrate in sistem privat.

Exercitand prerogativele si atributele sale conferite prin lege, ASF contribuie la asigurarea unui cadru integrat de functionare si supraveghere a pietelor, participantilor si operatiunilor derulate pe acestea, avand ca obiectiv principal asigurarea stabilitatii si a respectarii cadrului legal incident.

Schema de garantare a activelor in caz de frauda

Directivele europene obliga toti intermediarii pietelor de capital sa participe in scheme de garantare a activelor in caz de frauda, prin intermediul fondurilor de compensare a investitorilor. Pe teritoriul UE, limita de garantare este de 20,000 EUR, ceea ce acopera cash-ul din cont si instrumentele derivate, cu risc de contrapartida.

Tradeville este membra a Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Fondul compenseaza in mod egal si nediscriminatoriu investitorii in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a 20.000 EUR/investitor, plafon prevazut de directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor.

Informatii referitoare la modalitatile de plata a compensatiilor, precum si cu privire la procedurile Fondului se pot obtine de la: S.C. Fondul de Compensare a Investitorilor S.A., cod unic de inregistrare: 18005590 din 03.10. 2005, Nr. Registrul Comertului: J40/16596/30.09.2005, Bucuresti, Sect.2, B-dul Carol I, Nr. 34-36, Etaj 3, Cam. 1-2, Tel: 40-21-3157348, Fax: 40-21-3157340, www.fond-fci.ro

Unde tine Tradeville banii clientilor?

Banii clientilor sunt separati de banii firmei (deci in conturi segregate), iar societatea nu se foloseste de niciunul din instrumentele financiare pe care le tine in custodie.

a) piata locala (BVB) – Tradeville pastreaza la Depozitarul Central instrumentele financiare ale clientilor sai tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti

b) pietele internationale – pe pietele externe, fondurile si instrumentele financiare ale clientilor detinute la Tradeville sunt pastrate in custodie la KBC Bank NV, divizia KBC Securities, sau la orice terta parte implicate in lantul de custodie (subcustode) situata in Spatiul Economic European sau in afara acestuia

Tradeville nu actioneaza in calitate de garant al tertelor parti unde sunt depozitate fondurile si/sau instrumentele financiare ale clientului si nu garanteaza solvabilitatea acestora.

Serviciul asistenta clienti

Tradeville sta la dispozitia clientilor in fiecare zi lucratoare, intre orele 09 si 18, atat prin intermediul functionalitatii de live chat, cat si telefonic, pentru a raspunde tuturor intrebarilor care apar. Este important de mentionat ca pentru tranzactiile desfasurate pe pietele internationale, nu are loc o cotatie in timp real a instrumentelor tranzactionate la Tradeville, pentru verificarea valorii actualizate a soldului, fiind necesar ca clientul sa consulte site-urile de specialitate ale bursei unde au loc tranzactiile.

Portofoliul personal de investitii

Personal folosesc brokerul Tradeville in prezent, atat pentru BVB cat si pietele internationale. Consider ca fiecare trebuie sa-si faca propriul due diligence inainte de a alege un broker sau a lua orice alta decizie investitionala. Pentru cei care vor sa aiba acces la portofoliul meu personal de investitii, abonandu-se la platforma mea de market research, o pot face aici: https://victorvulpescu.ro/platforma-research/

Daca va doriti sa atingeti libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa va educati din punct de vedere financiar si sa investiti eficient. Puteti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a va pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum va puteti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detineti pe termen lung.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

One thought on “Recenzie broker Tradeville”

  1. Buna ziua. Mă numesc Florin și utilizez Tradeville, atât pentru BVB, cat și pentru US. Menționez că sunt incepator. Cum se poate rezolva evitarea dublei impuneri prin reducerea impozitului pe dividendele din US de la 30% la 10% (formularul W8 BEN)? Mulțumesc. Multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *