<

Procedura de subscriere titluri de stat FIDELIS

Titluri de Stat FIDELIS

Programul FIDELIS in RON si EUR

Dupa succesul primei emisiuni de titluri de stat FIDELIS din acest an, in cadrul careia statul roman a incasat peste 2 miliarde RON in luna august, Ministerul Finantelor Publice se tine de cuvant si lanseaza o noua emisiune de titluri de stat, atat in RON cat si in EUR, prin intermediul programului FIDELIS.

Acest program este destinat exclusiv persoanelor fizice si reprezinta o alternativa de economisire cu dobanzi mai bune decat la depozitele bancare, fie ca vorbim despre plasamentele in RON sau EUR. Mai mult, titlurile de stat emise in forma dematerializata au o lichiditate buna pe Bursa de Valori Bucuresti si permit incasarea cuponului la zi.

Un alt avantaj al titlurilor de stat emise de catre Ministerul Finantelor Publice il reprezinta neimpozitarea castigului de capital provenit din vanzarea titlurilor de stat pe piata secundara a BVB. Mai mult, nu doar ca incasezi dobanda la zi, dar aceasta este si scutita de impozit.

Perioada de subscriere

Perioada de subscriere pentru persoanele fizice care vor sa-si plaseze banii in titluri de stat, prin intermediul programului FIDELIS, are loc intre 9 si 27 noiembrie 2020, urmand ca acestea sa fie admise la tranzactionare dupa data de 7 decembrie 2020 pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti.

Intermediarii ofertei de titluri de stat

Lead managerul care intermediaza acest plasament privat este constituit din urmatorii intermediari: BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR si BRD. Ei ofera cele mai mici comisioane de tranzactionare, 0 comision de subscriere, respectiv 0.05% comision la vanzare.

Pe langa cei 3 institutionali din sindicatul de intermediere, oferta de subscriere este disponibila si prin intermediul brokerilor pietei de capital. Eu personal am ales sa lucrez cu Tradeville, intrucat sunt multumit de serviciile acestora. Pentru titlurile de stat, Tradeville nu percepe comision de subscriere sau de custodie, ci doar 0.1% comision la vanzare pentru cei care vor sa lichideze detinerile inainte de scadenta.

Valoarea nominala si pragul minim de subscriere

Pentru cei care au un capital mai mic de investit, este important de stiut care este pragul minim de subscriere in cadrul emisiunilor de titluri de stat FIDELIS din runda a doua:

  • 5,000 RON pentru emisiunile in RON
  • 1,000 EUR pentru emisiunea in EUR

Valoarea nominala a unui titlu de stat in cadrul programului FIDELIS este de 100 RON, respectiv 100 EUR. Pentru emisiunile in RON se poate efectua subscrierea inclusiv prin bancile participante in program, in timp ce pentru emisiunea in EUR este obligatorie deschiderea unui cont de tranzactionare.

Emisiunea in EUR se realizeaza doar in baza unui contract de investitii financiare pe piata bursiera deschis la unul din membrii sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizati pentru tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea conditiilor ofertei.

Conditiile celor 3 emisiuni de titluri de stat

In cea de-a doua etapa a programului FIDELIS desfasurat in acest an, care s-a dovedit un succes prin fondurile atrase si lichiditatea obtina in cadrul emisiunii anterioare, statul roman a ales 2 emisiuni in RON cu scadenta de 1, respectiv 3 ani si o emisiune in EUR cu scadenta de 5 ani.

“Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide. Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Spre deosebire de emisiunea anterioara, observam o reducere a maturitatii titlurilor de stat si dobanzi in scadere, avand in vedere ca cuponul anterior la EUR a fost de 2%, spre deosebire de 1.85% in cadrul noii emisiuni.

Emisiune Titluri de Stat RON si EUR
Emisiune Titluri de Stat RON si EUR

Subscrierea in plasament privat pe piata primara poate fi efectuata online, cu costuri minime de tranzactionare, prin intermediul transferului bancar catre unul din brokerii pietei de capital. Eu folosesc brokerul Tradeville, care are conturi colectoare atat la Banca Transilvania cat si First Bank, ceea ce inseamna ca nu platesc niciun comision de transfer intrabancar.

Cei care doresc sa beneficieze de aceasta oferta, trebuie sa se asigure ca parcurg toate etapele birocratice, deschizandu-si cont la broker, efectuand transferul bancar pentru ca fondurile sa fie disponibile la timp in contul de tranzactionare iar ulterior efectuand subscrierea in emisiunea aleasa in timpul perioadei de subscriere 9 – 27 noiembrie:

  • Emisiune RON scadenta 2021 – ticker R2112A, dobanda 3.5%/an
  • Emisiune RON scadenta 2023 – ticker R2312A, dobanda 4%/an
  • Emisiune EUR scadenta 2025 – ticker R2512AE, dobanda 1.85%/an

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *