<

Investitii financiare pe termen scurt cu randament ridicat

Investitii financiare pe termen scurt

Cum sa faci bani online

Nu-i asa ca primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la investitii este cum sa faci bani online intr-un timp cat mai scurt? Este foarte convenabil sa crezi ca exista o solutie miraculoasa de a face bani rapid.

In felul acesta toate barierele cognitive ale ratiunii lasa loc fantasmelor si ideilor nastrusnice. Asa s-a nascut si conceptul investitiilor financiare pe termen scurt cu randament ridicat.

Cum sa faci bani

Lasa banii sa vina la tine

Desi pare contraintuitiv, solutiile de a face bani nu vor aparea niciodata cautand “cum sa faci bani” pe Internet. In felul acesta nu vei da decat peste niste escroci care vor incerca sa-ti vanda cine stie ce produs miraculos din care ei sa castige bani rapid sau, in cel mai bun caz, de niste specialisti ai marketingului online care te vor fi targetat pentru a-si urma strategia.

E lesne de inteles ca pentru a face bani trebuie in primul rand sa te relaxezi si sa lasi banii sa vina la tine. Caci alergand dupa ei nu vei sfarsi decat deziluzionat, precum un tanar celibatar cersind iubire pe internet. Deci daca vrei sa faci bani, trebuie sa renunti sa-i mai cauti si sa te focusezi mai degraba pe dezvoltarea ta ca individ si pe a oferi valoare adaugata comunitatii.

Tradingul – Capcana investitiilor financiare

Cea mai mare capcana in lumea investitiilor financiare este sa crezi ca poti fenta piata castigand exponential din trading. In realitate, trader=loser, iar dincolo de bani, mergand in directia aceasta, vei irosi inclusiv timp, ceea ce sigur ca se traduce in si mai multi bani pierduti, doar ca mult mai rapid.


Ceea ce este cu atat mai interesant atunci cand nu vorbim de trading, ci de investitii financiare, este ca nu exista absolut nicio corelatie intre randamentele pietei de capital pe termen scurt (pe o perioada mai mica de 5 ani) si valoarea fundamentala a activelor financiare, asa cum reiese si din imaginea de mai jos.

Correlation between valuation multiples and short term asset returns
Correlation between valuation multiples and short term asset returns

Cu alte cuvinte, distributia randamentelor activelor financiare este complet aleatorie pe un orizont de timp de sub 5 ani. Ce concluzie tragem de aici? In primul rand ca folosirea termenului “investitie” pentru un orizont pe termen scurt este una grosolana si manipulatorie. In al doilea rand ca, pentru a obtine un randament ridicat pe termen scurt, nu poti tine cont de fundamentele claselor de active, ci de noroc, facand speculatii pe bursa.

Bazele investitiilor eficiente pe bursa

Daca incepatorii se iluzioneaza cu ideea investitiilor financiare pe termen scurt cu randament ridicat, cazand in patima speculatiilor in criptomonede (vezi Bitcoin) sau a actiunilor individuale decuplate de orice valoare fundamentala (vezi Tesla, Nio), cei care au o intelegere elementara a riscurilor in investitii isi dau seama ca totul este ciclic si mai devreme sau mai tarziu, piata regleaza dezechilibrele.

Daca sunteti la inceput cu investitiile, nu va grabiti, parcurgeti mai intai bazele, descrise in cadrul Ghidului Investitorului Incepator si investiti in educatia voastra financiara pentru a nu va pulveriza minusculul capital de care dispuneti pe burse, nestiind ce faceti si iluzionandu-va cu castiguri rapide.

Investitie imobiliara cu randament ridicat

Sa zicem ca ai realizat o investitie imobiliara obtinand un chilipir cu discount semnificativ fata de pretul pietei, la 50,000 EUR. In primii ani ai investitiei financiare ai obtinut atat crestere de capital ridicata cat si un randament ridicat al chiriei (gross yield), obtinand un randament total (CAGR) de 15%.

Randament Investitie Imobiliara 5 ani

Fantastic, nu-i asa? Si da si nu. Este excelent ca ai reusit sa obtii un activ la un pret scazut, cu potential ridicat de crestere pe termen lung. Pe de alta parte, pe masura ce pretul se apreciaza, se va plafona potentialul de crestere iar acel randament ridicat nu va putea fi pastrat pe termen lung. Sa zicem ca ai vrea sa mentii acelasi CAGR de 15% si pentru urmatorii 5 ani pentru investitia ta imobiliara.

Randament Investitie Imobiliara 10 ani

Ca acest lucru sa se intample, ar trebui ca valoarea apartamentului tau (insumand fluxurile de capital din chirii) sa se dubleze in urmatorii 5 ani, de la 100,000 EUR (care reprezinta deja un nivel ridicat pentru o tara ca Romania, cu salarii in piuneze, grad mare de indatorare al populatiei active, dobanzi in scadere si trenduri demografice negative) la 200,000 EUR. Nu spun ca este imposibil, ci doar extrem de fantezist un astfel de scenariu. Acum ca am lamurit aceste lucruri elementare, putem merge mai departe si sa privim imaginea de ansamblu.

Corelatia intre randament si orizont investitional

Atunci cand vorbim de un orizont investitional mai lung, putem observa ca ce e val ca valul trece sau, mai exact, randamentele investitiilor financiare tind sa scada treptat, indreptandu-se catre un nivel de echilibru. Acelasi lucru este valabil si in cazul actiunilor individuale cu un profil highly skewed care se plafoneaza atunci cand momentum-ul dispare sau, uneori, ajung chiar sa dea faliment (vezi Nifty Fifty)

MSCI World Index
MSCI World Index

Ce putem invata de aici noi ca investitori? Ca cu cat perioada este mai lunga, randamentele investitiei vor fi mai mici, dar, in acelasi timp, si mai stabile, intrucat volatilitatea distributiei randamentelor va fi mai mica. Ce ne putem propune noi ca investitori nu este sa identificam acele investitii financiare care sa ne aduca cel mai mare randament pe termen scurt, ci acele investitii care sa ne aduca randamente predictibile si stabile pe termen lung.

Legea numerelor mari in investitii

Acum ca ne-am format un mindset de acumulare de active productive pe termen lung, care ne pot ajuta sa ne crestem incremental averea neta, fara a cadea in capcana de a urmari permanent fluctuatia pretului activelor pe bursa, haideti sa vedem cum ne ajuta in investitii si legea numerelor mari.

Sa zicem ca tineri fiind, fara capital si prea multa experienta, am investit 5,000$ intr-o actiune individuale care ne-a adus un randament total de 500% intr-un orizont scurt de timp, beneficiind de norocul incepatorului. Noi stim insa ca ulciorul nu merge de multe ori la apa si ca, nu doar ca nu este sustenabil sa obtinem astfel de randamente dar, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge sa ne pierdem toti banii printr-o astfel de strategie.

Investitie 5,000 EUR

Oprindu-ne din gambling inainte de a fi prea tarziu, vom fi castigat 30,000 EUR intr-un singur an de zile. Haideti sa comparam “investitia” initiala, in care am riscat foarte mult si am avut noroc cu castigurile care pot fi generate de investitia noastra in continuare, urmand un plan coerent pe termen lung.

In al doilea caz nu vom face decat sa plasam banii sub forma de lump sum intr-un indice global de actiuni, care ne va aduce un randament mai mic, dar totodata dispersia riscului. Vom estima randamentul unui indice global la 5%/an si vom pastra investitia pe o perioada de 30 de ani.

Asa cum putem observa, desi randamentul investitiei a fost de 100 de ori mai mic (doar 5% in comparatie cu 500%), nu doar ca ne-am asumat mult mai putine riscuri (avand atat volatilitate mai mica, imposibilitatea de a da faliment si absenta riscurilor idiosincratice), dar am obtinut si un profit mai mare in valoare absoluta, de 100,000 EUR vs 25,000 EUR.

Cum este posibil acest lucru? Este vorba de legea numerelor mari. Cu cat avem un orizont investitional mai mare, cu atat dam mai mult timp banilor sa lucreze pentru noi si dobanzii compuse sa actioneze eficient. Iata deci care este secretul investitiilor eficiente pe bursa, sa folosim instrumente care sa ne diversifice riscurile si sa avem disciplina de a investi pe termen lung.

Lump sum investing + Dollar cost averaging

Dar daca am combina cele doua strategii? Adica am investi atat lump sum-ul (suma de 30,000 EUR castigata din speculatia noastra initiala reusita, unde am avut noroc) cat si prin dollar cost averaging in fiecare luna o suma de 400 EUR, economisita din venitul nostru activ, adica echivalentul a aproximativ 5,000 EUR/an?

Efectul dobanzii compuse
Efectul dobanzii compuse

In acest caz, efectul dobanzii compuse se va fi dovedit si mai spectaculos, reusind un profit total de aproximativ 450,000 EUR. Combinand astfel investitia constanta cu orizontul investitional pe termen lung nu doar ca performanta este spectaculoasa, dar adaugam un layer suplimentar de dispersie a riscului: achizitia constanta.

Imaginea de ansamblu si managementul riscului

Acum, cand privim imaginea de ansamblu, care strategie pare mai eficienta? Cea in care realizam investitii financiare pe termen scurt cu randament ridicat sau cea in care investim constant pe termen lung intr-un portofoliu diversificat, obtinand un randament mediu al pietelor de capital?

Daca argumentele de mai sus nu au fost suficient de convingatoare, realizati doar urmatorul exercitiu de imaginatie: Aveti 100,000 EUR cash si puteti alege un singur instrument financiar. Ce ati alege: Tesla, Bitcoin sau MSCI World pentru urmatorii 30 de ani?

Chiar daca unele investitii pot parea mai atragatoare din perspectiv randamentelor potentiale, ele trebuie intotdeauna ajustate cu riscul, fie ca vorbim de riscuri idiosincratice, faliment, volatilitate, management activ, risc valutar, asimetria randamentelor, riscul concentrarii, covarianta etc.

Am detaliat aceste aspecte in cadrul Ghidului Investitorului Incepator, aflat la reducere de 25% in perioada sarbatorilor de iarna cu codul de reducere MOS CRACIUN. Cu cat portofoliul investitional este mai mare, cu atat mai multa atentie veti incepe a acorda riscurilor investitiilor financiare, fie invatand din greselile altora, fie experimentand pe propria piele.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *