<

Noi titluri de stat TEZAUR si FIDELIS in martie

Titluri de stat FIDELIS si TEZAUR

Ministerul Finantelor Publice tocmai a emis un comunicat pe site-ul oficial mfinante.gov.ro cu privire la lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat TEZAUR si FIDELIS incepand cu 1 martie, destinate exclusiv populatiei.

Subscrierile efectuate in titlurile de stat romanesti sunt irevocabile si neimpozabile, iar dobanda este platita anual la termenul specificat in prospectul de emisiune, principalul fiind returnat la scadenta.

Dobanzi Titluri de Stat TEZAUR si FIDELIS RON - Emisiune martie 2021
Dobanzi Titluri de Stat TEZAUR si FIDELIS RON – Emisiune martie 2021

Subscriere Program Tezaur – Emisiuni RON Martie 2021

Subscrierile in cadrul programului TEZAUR se pot efectua in perioada 01 – 29 martie 2021, prin intermediul unitatilor trezorieriei statutului sau al postei romane. Titlurile de stat trebuie tinute pana la scadenta pentru a beneficia de dobanda, in cazul rascumpararii anticipate pierzand dobanda acumulata.

Titlurile de stat sunt emise in forma dematerializata, la valoarea nominala de 1 RON, neexistand niciun plafon cu privire la sumele care pot fi subscrise. Dobanzile difera in functie de perioada pana la maturitate, astfel:

 • 2,85%/an la RON pentru scadenta de 1 an
 • 3,10%/an la RON pentru scadenta de 3 ani
 • 3,25%/an la RON pentru scadenta de 5 ani

Fata de ultima emisiune de titluri de stat TEZAUR din luna februarie, dobanzile sunt in scadere vertiginoasa, de la 3%/an pentru scadenta pe 1 an la 2.85%/an. De asemenea, asa cum puteti observa din imaginea de mai jos, ele se situeaza in prezent cu putin sub rata inflatiei la RON, care este 3%.

Rata inflatiei la RON conform site-ului BNR - 3%/an
Rata inflatiei la RON conform site-ului BNR – 3%/an

Subscriere Program FIDELIS in RON si EUR – martie 2021

Titlurile de stat emise prin intermediul programului FIDELIS au o perioada mai scurta de subscriere, intre 01 si 19 martie 2021. Subscrierile se efectueaza prin intermediul bancilor care fac parte din sindicatul de intermediere (BCR, BRD, BT Capital Partners) sau prin intermediarii autorizati ai Bursei de Valori Bucuresti care au semnat un acord de respectare a conditiilor ofertei cu lead managerul.

Spre deosebire de titlurile de stat TEZAUR, cele emise prin programul FIDELIS au o lichiditate foarte buna, fiind disponibile la tranzactionare pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti. Mai mult, aveti acces inclusiv la titluri de stat in valuta, in moneda EUR si puteti beneficia de incasarea dobanzii la zi in cazul in care vreti sa lichidati detinerile inainte de scadenta.

Dobanzi Program FIDELIS RON si EUR - Martie 2021
Dobanzi Program FIDELIS RON si EUR – Martie 2021

Pragul minim de subscriere pentru titlurile de stat FIDELIS emise in RON este de 5,000 RON, cu o valoare nominala de 100 RON, in timp ce pentru cele in EUR este de 1,000 EUR, cu o valoare nominala de 100 EUR. Castigul de capital sau veniturile din dobanzi generate de titlurile de stat sunt neimpozabile. Dobanzile difera in functie de perioada pana la maturitate:

 • 2,85%/an la RON pentru scadenta de 1 an, simbol emisiune R2203A
 • 3,10%/an la RON pentru scadenta de 3 ani, simbol emisiune R2403A
 • 1,55%/an la EUR pentru scadenta de 5 ani, simbol emisiune R2603AE
Informatii Oferta Titluri de stat FIDELIS
Informatii Oferta Titluri de stat FIDELIS

Fata de precedentele emisiuni FIDELIS, dobanzile sunt mult mai mici, cu o scadere de 0.65% pentru depozitele in RON pe 1 an, respectiv 0.3% pentru cele in EUR cu o maturitate de 5 ani. Aceste evolutii negative ale dobanzilor sunt corelate cu politicile monetare relaxate la nivel global, dar alternativele disponibile la depozitele bancare in valuta sunt si mai defavorabile.

Marele avantaj al titlurilor de stat FIDELIS, in comparatie cu cele emise prin programul TEZAUR, il reprezinta optiunea de a economisi in moneda EUR si lichiditatea instrumentelor financiare, care pot fi tranzactionate oricand pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti, acolo unde incasezi dobanda la zi, nu esti impozitat pe castig, ai comisioane minime la vanzare iar bancile din sindicatul de intermediere au obligatia de a oferi zilnic cotatii ferme de cumparare.

Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Puteti accesa link-ul de mai jos pentru a vizualiza versiunea video a acestui articol:

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

One thought on “Noi titluri de stat TEZAUR si FIDELIS in martie”

 1. Salut.

  Avand in vedere ca titlurile FIDELIS pot fi vandute in orice moment la bursa, beneficiind de dobanda la zi, atunci care ar fi avantajul emisiunii R2203A (2,85%/an la RON pentru scadenta de 1 an)?
  Daca inteleg corect, as putea sa vand R2403A dupa 1 an si sa am o dobanda 3,10%/an la RON la zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *