<

Riscurile geopolitice si lichidarea fortata a ETF-urilor

riscuri geopolitice

Se spune ca de cand s-a inventat fuga, suntem primii la bataie. Asa si cu “eroii digitali” care in zilele acestea se lupta cu morile de vant si sunt foarte curajosi si viteji, fiind armele razboiului informational. Putem admite ca pentru cei mai multi oameni de rand, ce se intampla acum la granitele Romaniei cu Ucraina este un conflict neasteptat si de neinteles.

Nu este surprinzator ca atunci cand esti vaccinat cu propaganda occidentala pe toate canelele media nu mai intelegi ce se intampla cu tine. Pe de alta parte, daca iei o pauza de la stiri si devii agnostic cu privire la evenimentele recente, iti dai seama ca nu este vorba decat de materializarea riscurilor geopolitice, despre care vom discuta mai departe.

Principalele riscuri geopolitice in 2022

Riscurile geopolitice se refera la relatiile dintre tari la nivel politic, economic, militar si cultural/ideologic. Riscul de obicei se materializeaza atunci cand status quo-ul este amenintat. In cazul Ucrainei, iminenta aderarii acesteia la Uniunea Europeana, respectiv NATO, este privita de rusi ca o amenintare la adresa securitatii nationale, generand raspunsul militar.

La inceputul acestui an institutul de investitii Blackrock a facut o lista a principalelor 10 riscuri geopolitice in 2022:

  1. Conflictul Rusia – Nato: trupele ruse lanseaza o invazie pe scara larga a Ucrainei. SUA si UE raspund cu sanctiuni financiare, energetice si tehnologice dure la adresa Rusiei;
  2. Decuplarea tehnologica globala: decuplarea tehnologica dintre SUA si China accelereaza semnificativ in amploare
  3. Atacuri cibernetice majore: Atacurile cibernetice cauzeaza intreruperi sustinute in functionarea infrastructurii fizice sau digitale critice
  4. Competitia strategica SUA – China: China ia masuri militare pentru a accelera reunificarea cu Taiwan sau pentru a-si afirma mai puternic pretentiile in Marea Chinei de Sud
  5. Atacuri teroriste majore: Un atac terorist duce la pierderi semnificative de vieti omenesti si perturbari comerciale
  6. Criza politica pe pietele emergente: Esecul de a opri pandemia COVID-19 genereaza o criza a institutiilor si sistemului politic din tarile emergente
  7. Tensiunile din Golf: Discutiile cu Iran in legatura cu acordul nuclear esueaza iar tensiunile cresc, crescand riscul unui conflict regional
  8. Conflictul cu Coreed de Nord: Coreea de Nord isi continua acumularea nucleara si intreprinde actiuni provocatoare, cum ar fi lansarile de rachete balistice
  9. Fragmentarea europeana: COVID-ul si presiunile inflationiste duc la o renastere a miscarilor populiste si extremiste si la volatilitate economica
  10. Blocajul politicii climatice: economiile dezvoltate nu reusesc sa sporeasca investitiile publice si actiunile de reglementare in urmarirea ambitiilor lor declarate de emisii nete zero

Wow, deci toate aceste riscuri nu sunt chiar atat de neasteptate?

Hai ca vad ca incepi sa intelegi si sa te imprietenesti cu riscul. Pana acum erai obisnuit sa nu il iei in calcul pentru ca riscul inca nu se materializase. Cei care ignora riscurile in investitii, la un moment dat vor da piept cu ele.

Impactul global al riscurilor geopolitice

Este clar, ne asteapta o perioada foarte grea din punct de vedere economic. Probabil ca acum este cel mai bine sa vindem tot si sa pastram cash, sa dam fuga la bancomate ca cine stie, poate nu vom mai prinde EURO. Este cumplit!

Asa sa fie? Relax, take it easy! Noi nici nu facem parte din zona Euro. Frica si lacomia sunt sentimentele predominante pe bursa, iar ele fluctueaza precum un pendul intre extreme. Lasand emotiile deoparte, este oare o astfel de perioada atat de rea pentru investitiile pe pietele de capital?

Performanta pietelor de capital in timpul razboiului
Performanta pietelor de capital in timpul razboiului

Asa cum putem observa, in mod paradoxal, pietele globale de capital au performat mai bine in timpul razboiului decat pe timp de pace, atat din punct de vedere al randamentului total, cat si al volatilitatii mai mici.

  • Al doilea razboi mondial – CAGR 16.9% cu deviatie standard 13.8%
  • Razboiul Korean – CAGR 18.7% cu deviatie standard 11.1%
  • Razboiul din Vietnam – CAGR 6.4% cu deviatie standard 12.1%
  • Razboiul din Golf – CAGR 11.7% cu deviatie standard 19.4%

Astfel, in medie, pietele au adus in timpul razboiului un randament anualizat cu capitalizare de 11.4% cu o volatilitate, masurata ca deviatie standard de doar 12.8% vs perioadele de pace in care CAGR-ul a fost 10% cu o volatilitate mai ridicata de 19%.

Este interesant de observat ca volatilitatea pietei de capital a fost mai scazuta in perioadele de razboi. In mod intuitiv, ne-am astepta ca incertitudinea mediului geopolitic sa se raspandeasca si pe piata de capital. Cu toate acestea, nu a fost cazul istoric, cu exceptia razboiului din Golf, cand volatilitatea a fost aproximativ in concordanta cu media istorica.

Impactul riscurilor geopolitice la nivel global
Impactul riscurilor geopolitice la nivel global

Obligatiunile au subperformat in general mediei istorice in perioadele de razboi. Acest lucru poate fi atribuit, cel putin partial, inflatiei ridicate in timpul razboiului. Randamentul obligatiunilor a fost in mod istoric corelat negativ cu inflatia.

O alta explicatie este ca guvernele se imprumuta mai mult in timpul razboaielor, ducand astfel yield-ul bond-urilor in sus si pretul obligatiunilor in jos. Cu inflatia mai mare si cresterea imprumuturilor guvernamentale asociate razboiului, investitorii care cauta siguranta ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte de a muta activele din actiuni in obligatiuni.

Buffett impotriva cash, aur si Bitcoin in razboi

Celebrul investitor Warren Buffett a avertizat recent investitorii impotriva vanzarii actiunilor pentru a acumula cash, aur sau Bitcoin pe timp de razboi, deoarece el considera ca investitia in business-uri este cea mai buna metoda de a genera avere in timp.

  • Warren Buffett sfatuieste investitorii sa nu schimbe actiunile cu numerar, aur sau Bitcoin pe timp de razboi
  • CEO-ul Berkshire Hathaway prefera afacerile productive fata de dolari, cripto sau active speculative de refugiu precum aurul
  • Buffett a apreciat invadarea Ucrainei de catre Rusia drept o oportunitate de cumparare pentru investitorii pe termen lung

Miliardarul investitor si CEO al Berkshire Hathaway a declarat ca invazia Rusiei in Ucraina nu l-ar stimula sa vanda actiuni.

Daca actiunile sunt mai ieftine, va fi mai probabil sa le cumpar“, a afirmat acesta, sarbatorind faptul ca o actiune pe care o cumpara in mod activ a scazut in pret. Investitorul a declarat ca nu si-ar retrage banii chiar daca conflictul ar escalada intr-un alt razboi rece sau al treilea razboi mondial.

Warren Buffett despre investitia in actiuni pe timp de razboi
Warren Buffett despre investitia in actiuni pe timp de razboi

“Ei bine, daca imi spui ca toate acestea se vor intampla, voi cumpara in continuare actiunile”. “Vei fi nevoit sa-ti investesti banii in ceva de-a lungul timpului. Singurul lucru de care poti fi sigur este ca daca am intra intr-un razboi foarte mare, valoarea banilor ar scadea. Deci ultimul lucru pe care ai vrea sa-l faci este sa tii banii cash in timpul lui razboi“.

Riscul idiosincratic pe timp de razboi

Daca la nivel global, actiunile au performat bine ca si clasa de active si pe timp de razboi, oferind nu doar protectie impotriva inflatiei, dar randamente ajustate la risc mai bune, nu acelasi lucru il putem spune despre actiunile individuale sau pariurile pe o anumita tara sau regiune.

Cele mai mari prabusiri ale indicilor bursieri din istorie intr-o singura zi
Cele mai mari prabusiri ale indicilor bursieri din istorie intr-o singura zi

Asa cum deja cunoastem, riscul idiosincratic este o sursa de risc necompensat, care poate fi eliminata prin diversificarea portofoliului de investitii. Pe de alta parte, niciun nivel de diversificare sau alocare a activelor nu poate asigura profituri sau garanta impotriva pierderilor.

Prabusirea istorica a pretului ETF-ului iShares MSCI Russia UCITS - CEBB cu aproximativ 90%
Prabusirea istorica a pretului ETF-ului iShares MSCI Russia UCITS – CEBB cu aproximativ 90%

De pilda, investitorii care aveau expunere pe piata din Rusia au suferit o pierdere colosala in ultima saptamana, pretul ETF-ului iShares MSCI Russia prabusindu-se cu aproximativ 90%, pana la 26 EUR/unitate, ca urmare a restrictiilor impuse de catre bursele din Vest la tranzactionare.

Astfel, pretul activelor suport a fost in mod artificial prabusit, ca masura de retaliere a Vestului, intr-un “war of attrition” impotriva Rusiei. Investitorii cu expunere pe aceasta piata au fost prinsi la mijloc, ca intr-un cleste, fiind victime colaterale si fortati sa vanda in pierdere la preturi nerealiste.

Riscul lichidarii fortate a ETF-urilor

Cei care au investit diversificat in indicii de actiuni ai tarilor emergente au suferit o pierdere mai mica, insa si ei vor fi afectati, intrucat Morgan Stanley a decis sa scoata Rusia din toti indicii incepand cu 8 martie, ceea ce inseamna ca vor pierde toate detinerile din indice, care vor fi vandute cu 0.

Valoarea unitara a activului net iShares MSCI Russia ADR/GDR
Valoarea unitara a activului net iShares MSCI Russia ADR/GDR

Este foarte interesant faptul ca traderii care au ramas long pe Rusia, in pofida suspendarii tranzactionarii ETF-ului care a fost impusa vineri au tinut pretul de tranzactionare deasupra valorii unitare a activului net, care la ultima actualizare era de 7.16$. Cu alte cuvinte, ETF-ul se tranzactiona inainte de inchidere la 25 EUR, investitorii considerand ca este o facatura.

Pentru cei cu expunere pe Rusia care nu si-au inchis pozitiile in pierdere, exista urmatoarele posibile scenarii:

  • ETF-ul isi va relua tranzactionarea dupa ce conflictul Rusia – Ucraina se va fi incheiat, similar cu ceea ce s-a intamplat in Grecia in 2015, in timpul intrarii in incapacitate de plata, cand timp de o luna piata a fost inchisa
  • ETF-ul nu isi va relua tranzactionarea iar administratorii acestuia vor decide lichidarea fortata la o valoare nerealista a activului net
  • ETF-ul nu isi va relua tranzactionarea iar administratorii acestuia vor decide lichidarea fortata la o valoare justa a activului net, corelata cu pretul activului suport pe piata din Moscova, odata cu redeschiderea ei
  • ETF-ul va fi suspendat de la tranzactionare pe perioada nelimitata, iar unitatile de fond vor fi lipsite de valoare, nemaiputand fi utilizate sau fondul va fi lichidat cu actiunile marcate la 0, ceea ce ar fi aberant

In acest moment este incert sa ne pronuntam cu privire la ce va urma, intrucat ar fi doar speculatii. Blackrock continua sa aiba active in gestiune de 17 milioane de dolari, in scadere de la peste 200 de milioane acum cateva saptamani. In situatia in care acestia vor decide in mod discretionar sa nu apere interesele investitorilor, ar suferi un risc reputational.

Suspendare temporara tranzactionare iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF
Suspendare temporara tranzactionare iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF

In acest caz, investitorii pot face o plangere catre Comisia de valori mobiliare. Mai mult, pentru a preintampina un astfel de scenariu, acestia se pot adresa inclusiv emitentului Blackrock la adresa de mail info@iShares.co.uk, solicitand mai multe informatii despre situatia actuala si mentionand clar si raspicat faptul ca nu sunt de acord cu lichidarea fortata a ETF-ului.

Lebada neagra - Nassim Taleb
Lebada neagra – Nassim Taleb

Acestea fiind spuse, o astfel de situatie nu putea fi anticipata sau prevenita de catre investitori, reprezentand o lebada neagra. Spre deosebire de Mediocristan, asa cum afirma Nassim Taleb, in Extremistan evenimentele care se intampla rar pot avea consecinte catastrofale. Singurul mod in care putem diminua efectele unor astfel de consecinte este prin diversificare.

Cel mai rau scenariu pentru romani

Evenimentele recente au reprezentat fara doar si poate un soc pentru actiunile rusesti, care au suferit de pe urma riscurilor geopolitice. Pe de alta parte, cei care si-au diversificat investitiile, au rezistat destul de bine. Cei care au senzatia ca lor nu li se poate intampla iar ei nu pot fi afectati, se inseala amarnic. Istoria ne-a demonstrat ca orice se poate intampla.

Nivelul creditelor imobiliare ale populatiei contractate in lei la maxime istorice
Nivelul creditelor imobiliare ale populatiei contractate in lei la maxime istorice

Haideti sa vedem care ar fi cele mai mari riscuri pentru romani. Asa cum stim deja, 96% din populatie este proprietara de active imobiliare, ceea ce inseamna ca averea romanilor este ilichida si concentrata pe o singura piata. Mai mult, nivelul creditelor imobiliare acordate populatiei si contractate in lei se afla la maxime istorice, semnal al unei bule imobiliare.

Home Ownership rate Romania
Home Ownership rate Romania

Cea mai mare problema pe care o poti intampina atunci cand investesti in active ilichide este sa nu poti face rost rapid de cash. Mai mult, sursele de cashflow ale proprietatilor imobiliare pot fi grav afectate in caz de razboi. Nici nu are rost sa mai spun ca daca piata imobiliara se prabuseste, activele tale sunt corelate si vor scadea la fel de brusc in acelasi timp, din aceleasi motive.

Indicele BET ca sursa de risc idiosincratic
Indicele BET ca sursa de risc idiosincratic

De altfel, daca ne uitam la evolutia indicelui BET, observam cum in 2008 s-a prabusit cu aproape 90%, fiind o sursa de risc idiosincratic. Daca am fi investit in piata globala de capital, am fi avut o scadere de doar 40%, asta deoarece sursele de risc idiosincratic reprezinta un risc necompensat.

Scaderea cu 40% a indicelui MSCI World in 2008
Scaderea cu 40% a indicelui MSCI World in 2008

De aceea este rational sa avem activele cat mai lichide si diversificate. Daca ne uitam la efectul de contagiune al conflictului din Ucraina, observam cum in ultima saptamana actiunile listate la BVB s-au corectat foarte mult, pe fondul starii de panica in randul investitorilor cu privire la o posibila invazie a Republicii Moldova, avand in vedere situatia din Transnistria. Prin urmare, a avea toti banii in actiuni listate la BVB sau imobiliare detinute in Romania este extrem de riscant si contraproductiv.

Prabusirea dramatica a pretului Purcari Wineries (WINE) ca urmare a efectului de contagiune
Prabusirea dramatica a pretului Purcari Wineries (WINE) ca urmare a efectului de contagiune

Cateva concluzii despre riscurile geopolitice

In concluzie, iata ce am invatat astazi despre riscurile geopolitice:

  • Riscurile geopolitice pot fi surse de risc idiosincratic cu impact catastrofal asupra pietelor locale de capital
  • Riscurile geopolitice au un impact scazut asupra pietelor globale de capital
  • Indicii globali de actiuni au performat mai bine pe timp de razboi decat de pace
  • Riscul idiosincratic este o sursa de risc necompensat
  • Imobiliarele sunt o sursa de risc idiosincratic care nu ofera diversificare si lichiditate in portofoliul de investitii
  • Volatilitatea pietelor globale de capital a fost mai mica pe timp de razboi
  • Frica si lacomia sunt sentimente predominante pe bursa iar investitorii nu trebuie sa reactioneze emotional
  • Nu trebuie sa asteptam materializarea riscurilor ca sa le luam in calcul dar nu putem evita riscul scenariilor extreme
  • Obligatiunile au subperformat mediei lor istorice pe timp de razboi
  • Modalitatea eficienta de diminuare a riscurilor idiosincratice este prin diversificare
  • Riscurile geopolitice nu au un impact major pe termen lung
  • Warren Buffett avertizeaza impotriva vanzarii actiunilor pentru a acumula cash, aur sau Bitcoin pe timp de razboi
  • In perioade de incertitudine, cea mai sigura investitie este in active productive, care mentin pasul cu inflatia in timp
  • Ultimul lucru pe care vrei sa-l pastrezi pe timp de razboi este cash-ul, intrucat banii isi pierd valoarea in timp

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *