<

De ce scade Bitcoin: Riscurile investitiei in criptomonede

Riscurile investitiei in Bitcoin si criptomonede

In articolul precedent, am facut referire la distinctia foarte clara intre speculatii vs investitii, prezentand principalele elemente care deosebesc cele doua abordari de alocare a capitalului pe pietele financiare. Am mentionat totodata ca cele mai utilizate clase de active pentru cei care aleg sa realizeze speculatii financiare sunt actiunile si criptomonedele.

Astazi as vrea sa va prezint, fara a avea pretentia ca detin un adevar infailibil, principalele riscuri ale investitiei in criptomonede, fara a ma referi la cei care fac trading pentru a specula castiguri pe termen scurt si care considera ca au un skill superior celorlalti participanti la piata. Asa cum stiti deja, statistic vorbind cei mai multi oameni pierd bani din trading.

Cu alte cuvinte, ma voi referi in acest articol la strategia de tip buy and hold, prin care investim in criptomonede pe termen lung. Lasand la o parte povestile vandute pe internet novicilor in care unii pleaca cu bani grei, iar altii cu experienta ieftina, precum si visele de inavutire rapida ale celor naivi si creduli, vom vedea in ce masura o astfel de investitie poate fi sustenabila sau nu.

Bitcoin ca moneda virtuala

Desi se mai numesc monede virtuale, criptomonedele nu indeplinesc propriu-zis rolul de moneda, nefiind acceptate in tranzactiile comerciale ca unitate de masura/etalon din cauza volatilitatii lor. Probabil veti spune ca mai multi comercianti deja accepta plati in Bitcoin, cea mai cunoscuta criptomoneda, ceea ce ar invalida teza mea de mai sus.

Bitcoin ca moneda virtuala
Bitcoin ca moneda virtuala

De fiecare data cand auziti insa ca s-a realizat o tranzactie in Bitcoin, va rog sa va puneti urmatoarea intrebare: pretul a fost stabilit intr-o moneda FIAT iar plata s-a efectuat in Bitcoin sau pretul a fost setat in Bitcoin si plata s-a facut tot cu Bitcoin? In primul caz vorbim de o unitate de masura, in al doilea caz de un mijoc de plata. Bitcoin-ul nu are caracteristicile unei monede.

Criptomonedele ca mijloc de tezaurizare

Daca criptomonedele nu pot indeplini rolul de moneda, atunci probabil va ganditi ca ar putea juca un rol ca mijloc de tezaurizare sau prezervare a valorii in timp a banilor. Principalul argument in acest sens este ca reprezinta un activ financiar decentralizat si deflationar, ceea ce inseamna ca nu si-ar pierde valoarea in timp asa cum o fac monedele FIAT.

Aceasta teza este pur speculativa, pentru ca exista cel putin trei contraargumente ce pot fi aduse relativ usor:

  • criptomonedele nu au o valoare intrinseca, deci nu pot indeplini rolul de tezaurizare (cum poti pastra valoarea a ceva ce nu exista?)
  • Bitcoin si celelalte monede virtuale sunt in cel mai bun caz un activ financiar nou, experimental, care nu a trecut proba timpului
  • Bitcoin si celelalte criptomonede pot avea oricand alti competitori care sa indeplineasca aceleasi roluri, anihilandu-le atributul de raritate

Valoarea fundamentala a Bitcoin

Facand abstractie de zgomotul investitional si de euforia speculatorilor sau amatorilor care isi pun banii in Bitcoin si alte monede virtuale sperand ca vor “bubui”, iar prin asta sper din tot sufletul pentru ei ca se refera la faptul ca pretul va creste si nu ca va face implozie, haideti sa ne gandim putin la ceea ce presupune valoarea fundamentala a acestor monede virtuale.

Rata interna de rentabilitate (IRR)
Rata interna de rentabilitate (IRR)

Diferenta dintre a investi si a specula consta in faptul ca in primul caz noi nu pariem pe cresterea sau scaderea pretului unui activ, ci alocam capitalul in active care au o valoare intrinseca si care produc ceva, avand o rata interna de rentabilitate.

Aurul, principalul metal pretios, pe baza datelor empirice, s-a dovedit ca are un randament asteptat de aproximativ 1% pe termen lung, adica un mic bonus peste rata inflatiei. De aceea, aurul este considerat un mijloc de tezaurizare.

Aurul - Metal pretios folosit de milenii ca mijloc de tezaurizare
Aurul – Metal pretios folosit de milenii ca mijloc de tezaurizare

Spre deosebire de Bitcoin, aurul nu doar ca are o valoare intrinseca, fiind totusi un metal pretios si un activ pe care il poti detine chiar fizic, dar a trecut proba timpului, fiind folosit de milenii ca mijloc de conservare a averii in termeni reali.

Chiar daca el nu ofera un randament ridicat, pe termen lung ne asigura cel putin o indexare cu inflatia, iar bancile centrale din intreaga lume stocheaza aur pentru a intari increderea in monedele nationale. Bancile centrale ale Chinei si Rusiei si-au crescut masiv expunerea pe aur fizic in ultimii ani, oferind o mai mare stabilitate rublei rusesti, care nu mai este dependenta de dolar.

Nouriel Roubini despre Bitcoin si celelalte criptomonede
Nouriel Roubini despre Bitcoin si celelalte criptomonede

Laureatul premiului Nobel pentru economie, Nouriel Roubini, a declarat recent, intr-un interviu pentru Yahoo Finance, ca Bitcoin nu poate fi nici un mijloc de plata scalabil si nici mijloc de stocare a averii, ci mai degraba o schema ponzi care inghite visele de inavutire ale oamenilor naivi intr-o bula speculativa de proportii cosmice.

Mai mult, el considera ca atata timp cat valoarea Bitcoin este 0, aceasta ar putea ajunge chiar negativa in viitorul nu foarte indepartat daca s-ar impune o taxa pe emisiile de carbon, avand in vedere poluarea masiva generata de consumul mare de energie ce are loc prin minarea criptomonedelor, ceea ce afecteaza mediul inconjurator.

Riscul volatilitatii ridicate

Foarte multi incepatori sunt fascinati de fluctuatiile mari ale pretului monedelor virtuale, crezand ca in felul acesta pot profita de oportunitati si face bani rapid. In realitate, ei confunda randamentele asteptate cu volatilitatea activului financiar.

BitVol Index - Indicatorul volatilitatii Bitcoin la valori foarte ridicate, peste 100%
BitVol Index – Indicatorul volatilitatii Bitcoin la valori foarte ridicate, peste 100%

Fara doar si poate criptomonedele sunt niste instrumente speculative care au o volatilitate foarte ridicata. Asta inseamna ca fluctuatiile pretului pot fi foarte agresive, atat in sus, cat si in jos, ceea ce nu ne spune nimic despre profitabilitatea investitiei, insa ne poate afecta din punct de vedere emotional, deoarece valoarea portofoliului nostru are evolutii bruste.

Dificultatea de a rebalansa portofoliul

Ca si in cazul actiunilor individuale, criptomonedele vor avea evolutii oscilante, fiind chiar si mai volatile decat actiunile. Asta inseamna ca chiar daca le-am include ca si clasa de active distincta in portofoliul de investitii, alocand sa zicem 5% in criptomonede, in doar cateva zile sau saptamani, ponderea lor se va fi modificat semnificativ.

Pentru a pastra aceeasi alocare a portofoliului si a nu mari riscul detinerii unor astfel de active speculative, ar trebui sa realizam rebalansarea non-discretionara, folosind tabelul de rebalansare propus de Larry Swedroe, prin implementarea regulii 5/25. Acest lucru este neplacut, pentru ca fluctuatiile agresive ale pretului vor presupune multe tranzactii si implicit costuri de trading.

Riscul pierderii capitalului

Odata ce am stabilit deja faptul ca criptomonedele au fluctuatii agresive ale pretului, care credeti ca ar trebui sa fie pretul de echilibru al Bitcoin? El poate fi oricat sau nimic. Nu a avut, nu are si nu va avea niciodata o valoare intrinseca.

Nu este nici mijloc de schimb, nici de stocare a averii, ci doar un activ speculativ, o moneda FIAT privata, a carei valoare este data doar de increderea participantilor pietei si, prin urmare, decisa de piata.

Problema este ca pe termen scurt piata nu se misca in functie de valoarea fundamentala a activului suport, care in cazul de fata este 0, ci in functie de opiniile participantilor la piata, care pot fi influentate de emotii si stiri. Asta va amplifica intr-adevar volatilitatea, creand falsa impresie a bogatiei. In momentele de euforie, pretul poate creste mult, pentru a avea elan in cadere.

Prabusirea istorica a pretului Bitcoin de aproximativ 85% in 2018
Prabusirea istorica a pretului Bitcoin de aproximativ 85% in 2018

Dar volatilitatea excesiva nu va schimba faptul ca Bitcoin va ramane un activ lipsit de valoare instrinseca a carui valoare de piata poate fi oricat sau nimic, premisa fiind aceea ca vei gasi un prost mai mare ca tine care sa ofere un pret mai mare. Doar cei cu un apetit ridicat la risc si o capacitate puternica de a inregistra pierderi de capital ar trebui sa ia in calcul o astfel de investitie.

Warren Buffett despre Bitcoin
Warren Buffett despre Bitcoin

Warren Buffett, care considera Bitcoin-ul ca fiind otrava pentru sobolani, afirma ca nu a existat niciodata un moment in istoria omenirii cand multimile sa fie recompensate pentru stupiditate in masa. Totusi, aici avem de a face cu “the greater fool theory”.

Intr-adevar, daca privim ce s-a intamplat dupa bula speculativa din 2017, pretul Bitcoin s-a prabusit vertiginos cu pana la -90%. Mai mult, este mult mai greu cu CarutaCuBani la deal decat la Vale (nu ma refer aici la cel mai mare producator de minereu de fier si nichel, folosit la bateriile masinilor electrice).

Randamentul necesar pentru a recupera o pierdere
Randamentul necesar pentru a recupera o pierdere

Astfel, dupa o prabusire de 90% a pretului, nu doar ca impactul emotional al drawdown-ului este ridicat, dar ai nevoie de un randament de 900% pentru ca pretul sa revina la valorile anterioare prabusirii.

Riscul scenariilor extreme (tail risk)

Parintele lebedei negre, Nassim Taleb, discuta despre importanta intelegerii riscurilor in investitii, referindu-se in special la riscurile aparitiei scenariilor extreme (tail risk). La randul sau, el argumenteaza de ce considera ca Bitcoin este o schema ponzi.

Problema cu riscurile extreme este ca ele nu pot fi masurate intotdeauna din punct de vedere statistic. Totusi, daca ar fi sa construiti o matrice a frontierei eficiente, unde ati incadra Bitcoin? Atentie! Daca valoarea intrinseca este 0, asta nu inseamna ca randamentul asteptat este 0, ci -100%.

Pe de alta parte, cat de nebuni ar trebui sa fiti sa investiti intr-un activ care are un randament asteptat de -100% si o volatilitate pana la cer? Din punct de vedere al paradigmei risc-randament, probabil un astfel de activ ar fi 100% de evitat. Chiar presupunand prin absurd ca Bitcoin te-ar putea imbogati, intrebarea care se pune este: cu ce pret?

Asa cum afirma si Nicholas Nassim Taleb in cartea sa “Lebada Neagra”, scopul nu este sa maximizam profitul, ci sa ramanem in joc, sa evitam sa aruncam portofoliul in aer, pentru ca o astfel de pierdere ne poate distruge si nu ne permitem sa platim costuri atat de prohibitive pentru greselile noastre.

Pentru a evita implozia, trebuie sa nu ne propunem maximizarea profiturilor, ci sa optimizam portofoliul pentru longevitate. Concentrarea pe longevitate presupune ca uneori este preferabil sa acceptam randamente mai mici in perioadele in care altii obtin profituri glorioase.

Acesti oameni vor avea multa serotonina, ceea ce le va creste starea de spirit si vor capata incredere. Problema este ca taurii idioti si ursii prosti rareori supravietuiesc pe termen lung. Trade-urile proaste te prind din urma si pe termen lung vei pierde daca nu ai skill. Activele revin la valoarea lor fundamentala iar tu ramai inert, cu profitul nemarcat si pierderea marcata.

Investitiile X Factor

N-am urmarit niciodata show-urile de televiziune populare pe la noi, dar am auzit si eu de spectacolul muzical X Factor. Revenind in zona investitiilor, unii analfabeti functionali sau diletanti se refera la investitiile X Factor, care ar trebui sa presupuna un raport de risc-randament asimetric, asociindu-le cu investitiile inteligente in criptomonede.

Show-ul X Factor pentru amatorii de gambling
Show-ul X Factor – Otrava pentru sobolani

Problema cu scenariile extreme este ca acestea pot avea consecinte catastrofice pentru portofoliul nostru investitional. Cu alte cuvinte, chiar daca nu putem masura probabilitatea de aparitie a unui astfel de eveniment, jucam, fara sa ne dam seama, un joc de ruleta ruseasca, in care daca evenimentul negativ se va produce, vom fi pierdut totul.

Acest lucru este de evitat in investitii. Poate ca investitiile in crypto sunt mai predestinate scenariilor extreme, insa asta nu le face o optiune viabila. Randamentele extreme ce pot surveni in sens pozitiv sau negativ nu ne ofera niciun indiciu ca folosim probabilitatile in favoarea noastra, ci doar ca subestimam rolul norocului, neintelegand riscurile la care ne expunem.

Riscul pierderii parolei

Pe langa faptul ca monedele virtuale nu au valoare intrinseca si iti pot aduce pierderea ireversibila a capitalului, in sensul ca pretul lor poate ajunge la 0, acesta nu este singurul mod in care poti pierde banii investiti in criptomonede. O metoda si mai simpla este pur si simplu sa pierzi parola care iti oferea acces la portofelul tau digital de criptomonede.

Portofel digital criptomonede
Portofel digital criptomonede

Acest lucru i s-a intamplat si lui Stefan Thomas, un programator din San Francisco, care nu isi mai poate accesa portofelul electronic unde detinea peste 7.000 de bitcoini, in valoare de peste 200 de miliarde de dolari. Parola pe care nu si-o mai aminteste ii da acces la un hard-drive, denumit IronKey, unde se afla cheia portofoliului electronic.

Acest eveniment nefericit nu este unul singular. Din totalul de 18,5 milioane de bitcoini existenti, circa 20% valorand circa 140 de miliarde de dolari, apar ca fiind pierduti sau blocati in portofele care nu mai pot fi accesate, potrivit Chainalysis, o companie de date privind criptomonedele.

Riscul corelatiei ridicate a criptomonedelor

Ray Dalio, managerul celui mai mare fond de hedging din lume, Brigewater Associates, argumenteaza de ce diversificarea nu este pentru idioti. Ati jucat vreodata bowling sau popice? Atunci cel mai probabil ati observat ca atunci cand loviti cu forta bilele in plin, ele se prabusesc toate in acelasi timp. Asa este si cu piata crypto. Cand muzica se opreste, zgomotul devine liniste.

Atunci cand pretul criptomonedelor bubuie precum in jocul de popice
Atunci cand pretul criptomonedelor bubuie precum in jocul de popice

Cu alte cuvinte, pe langa faptul ca criptomonedele nu ofera nicio prima de risc pe termen lung ca si clasa de active, intrucat nu au valoare intrinseca sau o rata interna de rentabilitate, ele vin la pachet si cu nenumarate riscuri idiosincratice, care, mai mult decat atat, sunt si corelate intre ele. Adica riscul necompensat ne penalizeaza exponential, otrava pentru sobolani la patrat.

Corelatia pretului criptomonedelor conform CoinMarketCap
Corelatia pretului criptomonedelor conform CoinMarketCap

Acest lucru este incredibil de amuzant. Adica in loc ca pretul Bitcoin sa fie invers corelat cu inflatia sau cu masa monetara a monedelor FIAT, care se tot printeaza, oferind o stocare a averii si un safe haven in perioadele inflationiste, criptomonedele nu doar ca nu reprezinta o diversificare eficienta a celorlalte clase de active, dar sunt perfect corelate intre ele.

Cu alte cuvinte, atunci cand pretul Bitcoin scade, toate celelalte criptomonede se prabusesc si ele, precum popicele. Nu stiu altii cum sunt, cum ar spune Ion Creanga, dar eu, cand ma gandesc la banii mei, prefer sa ii investesc inteligent si sa fac profit.

De ce scade Bitcoin

Chiar in aceste zile am avut parte de o noua scadere vertiginoasa a pretului Bitcoin si probabil multi se intreaba care sunt motivele care pot explica o astfel de scadere. Fara a avea pretentia de a oferi un raspuns exhaustiv, voi prezenta cateva argumente pe care le consider valide:

  • Bitcoin consuma atat de multe resurse energetice, acum cand acestea sunt scumpe/rare, incat a inceput sa fie din ce in ce mai restrictionat; China vrea sa interzica total minarea de Bitcoin dupa ce regiuni intregi au ramas in intuneric
  • Pretul criptomonedelor este manipulat de balene care il urca si il scad ca sa faca profit pe seama prostilor; exact la fel s-a intamplat si in 2018 cand pretul a fost urcat la 20,000$ de balene care s-au descarcat acolo si nu si-a mai revenit un timp indelungat (intr-un articol publicat de Wall Street Journal, cel mai prestigios ziar financiar, conform unui studiu, in 2018 un singur jucator a manipulat toata piata crypto atunci cand pretul Bitcoin a atins 20,000$)
  • Incep sa apara token-uri legale emise de entitati credibile, cum ar putea fi de pilda Amazon token; lumea este tentata sa vanda crypto si sa cumpere Amazon token
  • Tehnologia blockchain nu valoreaza nimic, poate fi implementata gratuit chiar de catre bancile centrale lansand monede FIAT digitale (inclusiv Banca Centrala Europeana a lansat ideea unui Euro Coin); acest lucru poate permite bancilor centrale mai usor devalorizarea banilor si reducerea datoriilor suverane prin faptul ca banii fizici pot fi inlocuiti cu cei digitali carora li se poate aplica o dobanda negativa, fiind taxati detinatorii de capital

De ce unii oameni aleg investitia in criptomonede

Din punctul meu de vedere, investitia in criptomonede este complet irationala si nu ofera niciun beneficiu investitorilor de retail atunci cand luam in considerare paradigma risc-randament asteptat.

Riscurile sunt foarte mari, iar dincolo de zgomotul investitional, randamentul asteptat este -100%, caci valoarea intrinseca a Bitcoin si celorlalte criptomonede este 0. Totusi, probabil te intrebi de ce unii oameni aleg o astfel de investitie neprofitabila:

  • Investitorii pot avea un apetit ridicat la risc si un profil de gambler, predispus speculatiilor, fiind dispusi sa piarda toti banii fara sa le para rau si constienti ca probabilitatile nu sunt in favoarea lor
  • Investitorii au un capital redus, sunt lacomi si vor sa faca bani rapid
  • Investitorii nu au rabdare sa investeasca eficient pe termen lung si au nevoie de adrenalina pentru a ramane activi
  • Investitorii nu inteleg riscurile investitiilor si nu au educatie financiara

Pentru cei mai multi investitori, alegerea cea mai buna ar fi sa evite Bitcoin si celelalte criptomonede, iar odata cu ele, toate riscurile care pot fi eliminate prin intermediul diversificarii portofoliului de investitii, alegand activele productive, care ofera o rata de rentabilitate peste inflatie.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *