<

Riscurile investitiei in asigurari unit-linked

Asigurari unit linked

Astazi vom discuta despre riscurile investitiei in asigurarile unit-linked, acele instrumente financiare puse la dispozitie de companiile de asigurari care imbina asigurarile de viata clasice ce ofera o protectie pentru familie in caz de deces al persoanei asigurate, cu componenta investitionala.

Astfel, persoana asigurata se angajeaza contractual, pe o perioada de minim 5 ani, sa plateasca in transe lunare sumele alocate pentru produsul de asigurare unit-linked. Este foarte interesant de stiut ca aportul primei de asigurare de viata este infim, de sub 5% din transele lunare, ceea ce inseamna ca majoritatea banilor sunt repartizati investitiilor financiare.

Comisioane, comisioane si iar comisioane

Acest lucru suna excelent pentru o persoana care nu are experienta in investitii si care crede ca a descoperit o solutie miraculoasa ca banii sa munceasca pentru ea fara sa fie nevoita sa se educe din punct de vedere financiar. Problema este ca in realitate aceste produse vandute oamenilor naivi sunt menite doar sa produca bani multi companiilor de asigurari.

Daca nu gasesti o modalitate sa faci bani in timp ce dormi, atunci vei munci pana vei muri - Warren Buffett
Daca nu gasesti o modalitate sa faci bani in timp ce dormi, atunci vei munci pana vei muri – Warren Buffett

De cele mai multe ori, agentii de vanzari induc oamenii in eroare, prezentandu-le doar avantajele miraculoase are acestor asigurari unit-linked, cum ar fi faptul ca profiturile ar fi neimpozabile sau ca isi pot customiza un plan de investitii conform profilului lor de risc, fara a le specifica taxele si comisioanele pe care trebuie sa le plateasca:

  • taxa de alocare – aproximativ 5% din sumele alocate lunar
  • taxa pentru unitatile initiale – 3%-5% din sumele depuse in primii 2 ani
  • taxa procentuala cont – 2%-3% anualizat in functie de fond
  • comision de administrare fond de investitii – 2%-3%/an
  • taxa de administrare contract – o suma forfetara
  • taxa rascumparare partiala – in functie de contract

De cele mai multe ori, nici persoanele care fac due diligence studiind clauzele contractuale ale acestor produse de asigurare nu reusesc sa-si dea seama exact care sunt costurile totale ale asigurarilor unit-linked.

Dincolo de conflictul de interese in care sunt implicati agentii de vanzari care vor sa vanda un produs investitional nociv cu orice pret, fara sa aiba o responsabilitate fiduciara, chiar companiile de asigurari incearca sa eludeze aceste costuri prin clauze contractuale vagi si neclare.

De aceea, in loc avem un echivalent pentru TER (total expense ratio), asa cum avem in cazul ETF-urilor (fonduri mutuale manageuite pasiv cu comisioane minime de administrare), ni se mentioneaza despre o varietate de comisioane si taxe, greu de inteles, pentru a fi indusi in eroare.

Riscul ilichiditatii si pierderii de capital

Atunci cand investim pe termen lung, urmarim in general acele active productive, care ne ofera o prima de risc peste activele sigure, oferindu-ne astfel sansa unor randamente pozitive, care sa tina pasul cu inflatia. In mod evident, pentru a beneficia de aceste randamente si a le fructifica trebuie:

  • sa investim in active lichide, pe care le putem vinde cu costuri minime
  • sa nu ne pierdem capitalul

Din nefericire, produsele de asigurare unit-linked nu ne ofera sansa castigurilor pe termen lung, intrucat din cauza dobanzii compuse negative, pierdem an de an poate mai mult de 5% randament anualizat, pe care il platim fara sa stim sub forma diverselor comisioane mai mult sau mai putin la vedere, care ne mananca din rentabilitatea investitiei noastre.

Dar acesta nu este singurul dezavantaj pe care il au asigurarile unit-linked. Tot clauzele contractuale care pot diferi de la o companie de asigurari la alta, ne impiedica sa ne lichidam investitia noastra in primii ani. Astfel, daca dorim sa renuntam la a mai aloca noi sume de bani, putem rezilia contractul, insa vom pierde toti banii investiti pana atunci.

Daca cumperi lucruri de care nu ai nevoie, in curand vei fi nevoit sa vinzi ceea ce ai nevoie - Warren Buffett
Daca cumperi lucruri de care nu ai nevoie, in curand vei fi nevoit sa vinzi ceea ce ai nevoie – Warren Buffett

In acest caz, riscam nu doar sa nu avem parte de lichiditate, dar si sa ne pierdem capitalul. Chiar daca nu vindem in faza incipienta, tot vom fi obligati dupa cativa ani sa platim o taxa de rascumparare partiala, daca vom dori sa lichidam investitia inainte de data scadenta a contractului.

Riscul de contrapartida

Spre deosebire de investitia in fonduri mutuale manageuite pasiv cu replicare fizica directa a unor indici globali de actiuni precum MSCI World sau FTSE All World, in cazul asigurarilor unit-linked cu componenta investitionala, noi nu suntem detinatorii directi ai activelor financiare.

In acest caz, noi de fapt alocam capitalul pentru a fi investit prin intermediul unor contracte derivate swap based, intre compania de asigurare si bancile de investitii care ofera astfel de produse financiare. In acest caz, pe langa faptul ca folosim un intermediar in plus (ceea ce inseamna ca trebuie sa platim si profiturile firmei de asigurare), ne vom asuma si un risc de contrapartida de care nu suntem constienti.

In principiu, aceste contracte derivate presupun ca banca de investitii ne va asigura urmarirea indicelui de actiuni in care investim, insa, in cazuri exceptionale, daca acea banca de investitii da faliment (cum a fost cazul Lehman Brothers in 2008), atunci noi de fapt nu mai detinem nimic, caci ce am avut noi nu a fost activul propriu-zis, ci doar o promisiune.

In general, eu evit produsele financiare complexe cu replicare sintetica (swap based) care au un risc de contrapartida. In cazuri exceptionale, atunci cand vrem sa investim in anumite piete de capital greu accesibile, putem apela si la produse derivate, pentru a capta o anumita regiune. Pe de alta parte, nu mi-as baza niciodata siguranta financiara pe astfel de produse, alocand capitalul meu de investitii pentru pensie in asa ceva.

Riscul inflatiei si de rata a dobanzii

Atunci cand alegem produse financiare nocive precum asigurarile de tip-unit linked cu componenta investitionala in dauna unor produse financiare eficiente precum ETF-urile cu replicare pasiva a indicelui, vom plati niste comisioane foarte mari care ne mananca din randamentele si asa foarte mici pe care pietele de capital sunt prognozate sa le aduca pe viitor.

Daca, mai mult decat atat, avem si un profil de investitii mai conservator, atunci ne-am semnat sentinta de condamnare la moarte investitionala la patrat, pentru ca vom fi arsi la greu la buzunar, mai ales in termeni reali. Daca investim prin asigurari unit-linked in fonduri de obligatiuni, atunci vom obtine garantat randamente atat real, cat si nominal negative.

Prima regula in investitii este sa nu pierzi bani - Warren Buffett
Prima regula in investitii este sa nu pierzi bani – Warren Buffett

In acest caz, poate fi mai eficient chiar si sa tinem banii la ciorap decat sa ii alocam in asigurari unit-linked, asta ca sa intelegeti ce teapa de proportii pot reprezenta aceste produse financiare si cat de mari pot fi costurile lipsei de educatie financiara. Oameni buni, este mult mai ieftin, simplu si eficient sa apelati la un curs de investitii pentru incepatori sau un coaching 1-1 unde sa va construiti o strategie sustenabila decat sa pierdeti inzecit aruncand banii din ignoranta si prostie pe produse toxice.

Vreau sa va spun ca nu este o rusine sa recunoasteti ca ati picat in astfel de capcane investitionale intinse de agentii de vanzari novicilor. Va marturisesc cu franchete ca desi ma consider un om inteligent si educat, era sa cad si eu in aceasta capcana la inceput. Atunci am aflat cu stupefactie ca un agent de vanzari al asigurarilor unit-linked poate castiga chiar si peste 2,000 EUR/luna, aproape cat un programator. Daca va intrebati de unde, raspunsul este: din comisioanele pe care le platiti.

Acesta este costul ascuns al lipsei de educatie financiara, care produce daune masive pe viitor, generand costuri care se multiplica exponential precum metastazele. Aceste costuri trebuie taiate de la radacina, inainte de a fi prea tarziu. Trebuie sa va creati un plan de investitii coerent, sustenabil, cu o abordare prudentiala a riscului si comisioane minime.

Cu totii am fost la un moment dat pinguini si am facut greseli in investitii. Important este sa ne dam seama, sa nu le repetam si sa invatam din ele. O marturiseste inclusiv Milan Prusan, Managing Director NN Invesment Partners (min.49’30”):

Se zice in lumea investitiilor ca cele mai bune lectii le iei atunci cand iti pierzi proprii bani si din pacate sau din fericire am facut lucrul asta la o varsta destul de frageda; din fericire pentru ca mi-am invatat lectia la un moment oportun, din nefericire pentru ca poate as fi beneficiat de niste concedii mai dragute cand aveam 20 de ani.

Desi nu era un produs foarte eficient din perspectiva costurilor, pentru ca costurile sunt foarte importante in lumea investitiilor, am cumparat un produs de asigurare cu componenta investitionala in 2006 si faceam niste plati lunare prin care cumparam piata de actiuni. Mi-a demonstrat prin evolutia portofoliului ca acumularea periodica e cea mai eficienta si ca robotii fac o treaba mai buna din perspectiva investitionala decat oamenii”

Costul de oportunitate si sunk cost bias

O spun cu mana pe inima: asigurarile de tip unit-linked sunt cea mai proasta investitie pe care o puteti face intrucat au de departe cele mai mari comisioane de administrare percepute si niste clauze contractuale facute in asa fel incat, chiar daca iti dai seama ca ai fost tepuit, este prohibitiv sa lichidezi investitia ta, fiind obligat sa-ti pierzi banii sau sa platesti sume mari de bani pentru a iesi din tranzactie.

Am avut-o recent invitata pe canalul meu de youtube pe Emilia Zainel, Behavioral Designer, Growth Hacker si Growth Minset Coach, alaturi de care am discutat despre bias-urile psihologice si erorile cognitive pe care le facem frecvent atunci cand vine vorba de finante personale si investitii.

Unul din bias-urile cognitive pe care le facem este sunk cost bias. Acesta se refera la faptul ca alegem sa pierdem bani pentru ca am pierdut bani, fie din dorinta de a recupera pierderea, fie pentru ca ne costa prea mult pentru a renunta in acel moment tinand cont de investitia deja facuta pana atunci.

Acesta este si cazul asigurarilor unit-linked. Suferind de sunk cost bias, decidem sa pastram investitia chiar daca ea nu este optima, pentru ca noi consideram ca daca iesim din tranzactia ne va costa mai mult. Aceasta nu este insa o gandire corecta din punct de vedere rational, pentru ca pe langa pierderile deja realizate, nu realizam ca avem si un cost de oportunitate.

Rolul comisioanelor in investitii

In cazul asigurarilor unit-linked am mentionat ca este complicat sa evaluam ex-ante costurile totale de administrare, dar ele sunt cele mai ridicate dintre toate instrumentele financiare, fiindca pe langa comisioanele pe care le platim fondurilor mutuale, se adauga cele catre compania de asigurari.

Este posibil sa ajungem sa platim chiar si 5% comision de administrare anualizat, care are efectul unei dobanzi compuse negative. Pentru a evalua costul de oportunitate, ne putem uita la imaginea de mai sus, observand diferenta pe care o platim in comisioane in cazul unui fond mutual gestionat activ care percepe 2%/an vs un fond mutual manageuit pasiv, cu diversificare globala, unde platim doar 0.22% (vedeti si in imaginea de mai jos).

Comisioane de administrare ETF care replica indicele global FTSE All World - doar 0.22%/an
Comisioane de administrare ETF care replica indicele global FTSE All World – doar 0.22%/an

In cele doua cazuri, desi ne-am asumat acelasi risc si investitia noastra a adus acelasi randament, de 5%/an, rezultatele nete au fost diferite. Astfel, in situatia in care am platit 2%/an in loc de doar 0.22%, desi am investit automatizat aceeasi suma de bani luna de luna (150 EUR), am platit cu aproximativ 30,000 EUR mai mult pe comisioane la finele celor 30 de ani.

Acesta este costul exponential al dobanzii compuse negative generate de comisioanele de administrare excedentare sau, daca vreti, costul ignorantei si lipsei de educatie financiara care ne-a costat o avere fara sa ne dam seama. La inceput aceste costuri nu sunt atat de vizibile, dar ele continua sa se acumuleze an de an si sa ne reduca substantial profiturile inregistrate.

Pinguin sau investitor? Aceasta e intrebarea

Daca vreti sa fiti pinguin sau carne de tun pentru cei care, fara sa produca vreo rentabilitate, profita in mod grosolan de lipsa de educatie financiara a romanilor pentru a se imbogati speculand asimetria informationala, atunci aveti o gama larga de produse financiare toxice la care puteti apela: fonduri mutuale cu comisioane mari de administrare, asigurari unit-linked cu componenta investitionala sau pensii private facultative pilon 3 (le voi dezosa in curand si pe ele, va promit solemn).

Pinguinul Imperial - Victima rechinilor financiari
Pinguinul Imperial – Victima sigura a rechinilor financiari

Daca vreti sa investiti eficient, atunci solutia este sa va educati din punct de vedere financiar, sa intelegeti care sunt riscurile investitiilor si instrumentele prin care puteti diversifica eficient aceste riscuri, cu comisioane minime si sa va creati un plan coerent pe termen lung, automatizand procesul pentru a nu va lasa condusi de emotii.

In ceea ce priveste asigurarile unit-linked cu componenta investitionala, acestea ar trebui evitate cu orice pret, indiferent de persuasiunea agentilor de vanzari, care sunt foarte priceputi sa vanda pielea ursului din padure. Pe burse, atunci cand ursul isi face aparitia, capitalul trebuie pus la adapost.

In schimb, daca ne dorim protejarea fata de riscul de deces, o putem face mult mai eficient achizitionand o asigurare de viata clasica, fara componenta investitionala, care sa ne asigure exclusiv de acest risc. Astfel, vom plati o prima de asigurare minuscula in raport cu costurile asigurarilor unit-linked cu componenta investitionala, iar beneficiarii vor fi recompensati in acest scenariu extrem. Totusi, asigurarea de viata este inutila pentru o persoana celibatara care nu are dependenti.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *