<

Strategii de conservare a averii celor bogati

Strategii de conservare a averii celor bogati

Tu si cu mine suntem sfatuiti sa ne punem banii in portofolii simple si eficiente, investind in fonduri de indici de actiuni pe termen lung pentru pensionarea noastra, dar odata ce conservarea averii devine mai importanta decat cresterea ei, vom incepe sa folosim alte strategii. Conservarea averii pentru cei super bogati presupune de obicei:

  • Diversificare larga in detrimentul unor randamente mai mari
  • Volatilitate redusa
  • Un accent pe active reale, cum ar fi imobiliarele si aurul
  • Investitii in active ilichide si companii nelistate la bursa
  • Paranoia cu privire la taxe

De fapt, ma indoiesc ca exista vreo persoana bogata in lume care sa se limiteze doar la un fond de indice global de actiuni, cash si titluri de stat.

Oamenii de afaceri conduc business-uri riscante

In primul rand, haideti sa definim categoriile de milionari de care vorbim. Ne referim la bogati mult deasupra standardului milionarului de vis a vis. Mai degraba, discutam de acele categorii de persoane care au o avere neta (net worth) mai mare de 10 – 15 milioane de EUR.

Acum trebuie mentionat ca nu toti acesti oameni foarte bogati iau in vedere conservarea averii prin diversificarea portofoliului de investitii. Multi antreprenori au devenit foarte prosperi detinand o portiune importanta a business-ului pe care l-au fondat. Acest lucru face ca averea lor neta sa depinda foarte mult de valoarea curenta a acelor business-uri.

Elon Musk Net Worth - Bloomberg Billionaires Index
Elon Musk Net Worth – Bloomberg Billionaires Index

Un astfel de exemplu il reprezinta CEO-ul Tesla, Elon Musk, cu o avere neta estimata la mijlocul lui 2021 de peste 150 de miliarde de dolari, care a crescut exponential in ultima decada, aflandu-se chiar pentru o scurta perioada in topul listei Forbes a celor mai bogati oameni din lume.

Aproape toata averea lui Elon Musk este concentrata in companiile pe care le conduce: Tesla, SpaceX, Neuralink etc. De altfel, el chiar a declarat recent ca si-a vandut toate proprietatile imobiliare pe care le detinea, pentru a locui cu chirie intr-un apartament de 37 de metri patrati in Texas.

Sa luam de asemenea exemplul lui Bill Gates, pe locul 4 in topul listei Forbes, cu o avere estimata de 124 miliarde de dolari. Gates a fost si el pentru o perioada cel mai bogat om din lume, pana sa fie detronat de CEO-ul Amazon, Jeff Bezos.

Top 10-ul listei Forbes a celor mai bogati oameni din lume in 2021
Top 10-ul listei Forbes a celor mai bogati oameni din lume in 2021

Bill Gates s-a diversificat in toate, de la firme de biotehnologie pana la compania Berkshire Hathaway gestionata de prietenul sau, Warren Buffett. Totusi, in ciuda faptului ca obisnuieste sa vanda trimestrial actiuni Microsoft, el ramane actionarul principal. Astfel, in cazul in care Microsoft va avea probleme, averea lui Bill Gates va scadea considerabil.

Cei super bogati precum Gates, Buffett, Bezos sau Elon Musk isi pot permite sa-si asume riscuri. Daca in termeni procentuali, ponderea averii lor este uriasa in companiile pe care le detin, ponderea mai mica de bani tinuti deoparte este inca suficienta in valoare absoluta pentru a le asigura un stil de viata foarte prosper, indiferent ce se intampla cu majoritatea averii lor.

Citat din Bill Gates despre bogatie si saracie
Citat din Bill Gates despre bogatie si saracie

Astfel de antreprenori s-au imbogatit prin asumarea riscurilor. Nu este de mirare ca se simt confortabil continuand sa-si asume riscuri si dupa aceea. Dar trebuie mentionat, de asemenea, faptul ca o multime de oameni foarte bogati sunt pur si simplu prost sfatuiti sau ignoranti cu privire la bani, in special cei care s-au imbogatit rapid mai recent.

Exista exemple ilustre de sportivi de performanta care ajung faliti de la o avere impresionanta. Un astfel de exemplu il reprezinta Mike Tyson, care desi ajunsese la o avere neta de peste 400 de milioane de dolari, a declarat falimentul in 2003, pierzandu-si agoniseala de o viata.

Mike Tyson - Cum sa ajungi din milionar falit prin gestionarea iresponsabila a banilor
Mike Tyson – Cum sa ajungi din milionar falit prin gestionarea iresponsabila a banilor

De obicei, acest lucru se intampla punand banii in afaceri foarte riscante de tipul totul sau nimic, pe care nu ai capacitatea sa le evaluezi corespunzator, precum si prin risipirea banilor printr-un stil de viata nesustenabil, cheltuind la retragerea din activitate ca atunci cand inca castigai milioane.

Un mare milionar al Romaniei, Irinel Columbeanu, a trecut recent de la bogatie si opulenta la un stil de viata saracacios, fiind executat silit de banca dupa ce si-a pierdut toata averea, gestionandu-si prost banii. Acest semnal de alarma ne indica ca managementul riscului este important. Evitati exemplele celor de mai sus daca vreti sa ramaneti bogati!

Cum isi pastreaza bogatia marile dinastii ale lumii

Ce ne intereseaza cu adevarat sunt clasele superioare cu bani, cei care raman bogati de la un an la altul, construind o avere generationala. O perspectiva excelenta asupra investitiilor lor vine prin rapoartele oferite de RIT Capital Partners – fondul inchis de investitii al familiei Rothschild. Listat pe bursa din Londra, oricine poate cumpara actiuni in trust-ul familiei Rothschild. In consecinta, acesta este obligat sa raporteze activitatile sale ca orice alta companie.

Si ceea ce este foarte clar daca ii cititi rapoartele anuale este ca lordul Rothschild nu crede ca un fond de indice al pietei globale de actiuni, niste titluri de stat si ceva numerar sunt suficiente pentru a garanta mostenitorilor sai o parte din averea familiei Rothschild. Iata cum au fost alocate activele RIT Capital Partners conform ultimului raport din martie 2021:

Alocarea activelor - RIT Capital Partners Investment Trust
Alocarea activelor – RIT Capital Partners Investment Trust

Asa cum puteti observa, in prezent trust-ul familiei Rothschild nu are nicio expunere pe titluri de stat sau cash. Din obiectivele investitionale, citez: “Cautam sa oferim o expunere sanatoasa pe pietele in crestere si o protectie rezonabila pe pietele in scadere.” Intr-adevar, performanta istorica este absolut impresionanta, batand piata detasat din 1988 pana in prezent.

Performanta trustului de investitii al familiei Rothschild vs indicele global MSCI ACWI
Performanta trustului de investitii al familiei Rothschild vs indicele global MSCI ACWI

Un alt aspect notabil al strategiei lui Rothschild este diversificarea valutara. Asa cum puteti vedea, fondul isi modifica expunerea pe monede de la un an la altul. Nu este vorba atat despre incercarea de a specula fluctuatiile de pe piata FOREX, castigand bani din schimburi valutare, cat despre conservarea averii celor bogati.

Diversificarea valutara a trust-ului familiei Rothschild
Diversificarea valutara a trust-ului familiei Rothschild

Diversificarea este totul

Dupa cum ne demonstreaza trustul-ul familiei Rothschild, cheia conservarii bogatiei este diversificarea masiva, pentru a ne proteja de toate formele imaginabile de esec in investitii:

  • Diversificare verticala masiva – investitii impartite in mai multe clase de active traditionale precum imobiliare, obligatiuni, actiuni pana la investitii alternative precum companii nelistate din zona de private equity, terenuri, obiecte de arta si antichitati, proprietate intelectuala etc
  • Diversificare orizontala masiva – detinerile in diferite clase de active sunt impartite in diferite cosuri de actiuni, manageri de fonduri, obligatiuni din mai multe tari sau mai multe monede
  • Diversificare politica si juridica – oamenii super bogati sunt mult mai interesati de taxe, legalitatea detinerilor lor si riscul politic. Este posibil sa aiba motive intemeiate sa fie mai paranoici in multe cazuri. Din acest motiv, ei tind sa detina o parte din activele lor offshore, incluzand active reale precum imobiliarele si aurul

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Putem observa ca bogatii lumii apeleaza la strategii complexe de diversificare verticala, orizonatala, politica si juridica.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *