<

5 motive pentru care sa iubesti fondurile mutuale de tip indice

Fonduri mutuale de tip indice

Atunci cand am luat prima oara contact cu lumea investitiilor, a fost ca si cum as privi peste Oceanul Atlantic. Tot ce vedeam era un imens adanc, plin de pericole, cu o apa agitata, care imi putea inghiti intreaga avere. Am avut nevoie de ajutor pentru a naviga pe aceste mari si printre ofertele concurente am gasit o nava de incredere numita “fonduri mutuale de tip indice“.

Navigand pe Oceanul Atlantic
Navigand pe Oceanul Atlantic

In timp ce puteti efectua calatoria prin costisitoarele croaziere de lux, precum fondurile mutuale manageuite activ sau intr-un schif individual, creandu-va propriul portofoliu de actiuni, iata 5 motive pentru care un vehicul aparent mai modest, un portofoliu de fonduri mutuale de tip indice, face cel mai mult sens:

1. Investitia in fonduri de indici este simpla

O mantra repetata de nenumarate ori in finante personale este “Nu investiti niciodata in ceva ce nu intelegeti”. Din fericire, investitia in fonduri de indici este usor de inteles, chiar si pentru cei lipsiti de experienta in investitii.

  • Folositi fonduri mutuale de tip indice sau ETF-uri pentru a construi un portofoliu diversificat care sa va pastreze ouale in mai multe cosuri
  • Contribuiti periodic la fondurile dumneavoastra si rebalansati portofoliul cel putin o data pe an
  • Regula de aur: Nu incercati sa nimeriti momentul optim pentru a incepe sa investiti si evitati actiunile fierbinti

2. Investitia in fonduri de indici functioneaza

Investitorii in fonduri de indici vor invinge investitorul activ mediu dupa comisioane si taxe, potrivit castigatorilor premiului Nobel precum William Sharpe sau Burton Malkiel sau investitorilor legendari precum Warren Buffett.

Studiul celor de la JP Morgan cu privire la randamentele obtinute de investitorul activ mediu
Studiul celor de la JP Morgan cu privire la randamentele obtinute de investitorul activ mediu

Studiu dupa studiu arata ca cele mai multe fonduri mutuale gestionate activ subperformeaza fondurilor de indici pe termen lung. De ce? Pentru ca ETF-urile care replica indici de actiuni sunt foarte ieftine.

Costurile lor scazute mananca mult mai putin din randamentul investitiei, spre deosebire de fondurile mutuale gestionate activ, care rareori ofera performante care sa justifice comisioanele ridicate de administrare.

Investitia in fonduri index nu este un bilet catre imbogatirea rapida. Nu urmareste sa bata piata, ci mai degraba sa capteze randamentul pietei. Ne punem banii pe broasca testoasa, nu pe iepure.

Broasca testoasa si iepurele - Maraton vs sprint
Broasca testoasa si iepurele – Maraton vs sprint

3. Investitia in fonduri index este accesibila

Fondurile index ieftine pot fi cumparate de la brokeri online disponibili pe piata locala, cu comision 0 de tranzactionare. Puteti cumpara in incremente mici (de minim 100 EUR) si va puteti construi lent portofoliul in timp.

Acest portofoliu cu comisioane reduse de administrare poate fi gestionat de catre dumneavoastra, cu putina disciplina si educatie financiara. Pentru a va construi un plan personal de investitii, puteti apela la un consultant financiar fiduciar.

4. Investitia in fonduri mutuale de tip indice nu iti iroseste viata

Cei care aleg sa cumpere actiuni individuale irosesc o cantitate mare de timp, obtinand randamente inferioare pietei globale de actiuni. Investitia in fonduri mutuale de tip indice va ofera libertatea sa va bucurati de viata si de randamentele pe care vi le ofera piata de capital fara sa depuneti vreun efort. Nu este nevoie sa folositi metodologii complexe, analize financiare sau sa va incurcati cu grafice si indicatori de analiza tehnica.

5. Investitia in fonduri de indici te face pe tine sa detii controlul

Ati apelat vreodata la fonduri mutuale manageuite activ sau asigurari unit linked cu componenta investitionala pentru a descoperi mai tarziu ca platiti comisioane pana la cer pentru fonduri mediocre care nu se potrivesc nevoilor voastre? Sau acest lucru i s-a intamplat doar lui Milan Prusan, director in cadrul NN Pensii, asa cum a declarat intr-un interviu recent?

Cunoasterea strategiilor de investitii in fonduri mutuale de tip indice va poate ajuta sa evitati o soarta similara descoperind:

  • Riscurile pe care vi le asumati si cum le puteti reduce la un nivel la care sa va simtiti confortabil
  • Cat trebuie sa investiti pentru a va atinge obiectivele financiare
  • Cum va puteti administra singuri portofoliul de investitii evitand sa platiti comisioane nesimtite sau sa fiti inselati de agenti de vanzari agresivi
  • Intrebarile potrivite pe care sa le adresati unui consultant financiar fiduciar, care sa va ghideze in activitatea dumneavoastra investitionala

Acest articol reprezinta o recenzie a unui articol mai vechi publicat in Monevator.com, comunitatea de finante personale din UK. Investitia in fondurile mutuale de tip indice este simpla, accesibila si iti aduce beneficii majore pe termen lung, daca intelegi rolul dobanzii compuse. Asa cum afirma Albert Einsten, cine o intelege, o castiga, cine nu, o plateste.

Cel mai mare cost intr-o lume a asimetriei informationale si de putere il reprezinta lipsa educatiei financiare. Daca ai nevoie de sprijin cu privire la gestiunea banilor si a finantelor personale, fie ca vine vorba de economisire sau investitii, sunt aici sa te ajut. Pentru analiza finantelor tale personale, iti recomand sa apelezi cu incredere la sedintele de coaching 1-1.

Daca iti doresti sa atingi libertatea si prosperitatea financiara, este imperios sa te educi din punct de vedere financiar si sa investesti eficient. Poti parcurge Ghidul Investitorului Incepator pentru a te pune la punct cu riscurile investitiilor financiare si a descoperi cum iti poti construi un portofoliu simplu si eficient pe care sa-l detii pe termen lung.

Nu trebuie sa parcurgi drumul spre independenta financiara de unul singur, fiindca poate parea anevoios. Alatura-te unei comunitati de oameni motivati care au aceleasi obiective si obtine accesul la informatii de calitate, care sa-ti calauzeasca drumul. Aboneaza-te acum pe Patreon si vei obtine acces inclusiv la grupul privat de facebook si la continutul premium.

Disclaimer:

Argumentele si opiniile prezentate in acest articol sunt doar atat… opinii personale. Acest continut este in scop recreational si prezinta informatii generale, astfel incat nu trebuie sa fie considerat drept sfat investitional sau financiar. Inainte de a lua in calcul orice investitie, consultati un profesionist sau faceti-va propria munca de research. Toate instrumentele financiare sunt riscante iar performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *